Чт, 2024-04-25, 04:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:06
В Україні вшанували пам'ять Гонгадзе та інших загиблих журналістів
Інші останні Політичні новини
У Києві на Майдані Незалежності пройшла акція на пам'ять про Георгія Гонгадзе, який зник 12 років тому, та інших загиблих за роки незалежності країни українських журналістів, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Кілька сотень учасників акції створили символічне коло, по центру якого розклали картонні коробки з написаними іменами загиблих журналістів.

Учасники акції тримали прапори України, плакат із зображенням форми голови Гонгадзе у чорному кольорі на білому тлі з написом "12 років цинізму. Скільки ще?".

Крім того, люди тримали в руках портрети нинішнього спікера парламенту Володимира Литвина, другого президента України Леоніда Кучми та колишнього голови СБУ Леоніда Деркача з написами "Він має сидіти за ґратами!", таким чином учасники акції підкреслювали, що "весь світ знає осіб, причетних до вбивства Георгія Гонгадзе. Однак їх досі не притягнуто до відповідальності".

Рівно о 20.00 люди хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих журналістів, після чого запалили свічки і поставили їх на символічне згарище свободи слова. Коробки з іменами загиблих журналістів було спалено.

Далі учасники акції колоною мовчки попрямували до будинку Адміністрації президента України, висловивши у такий спосіб свій протест проти бездіяльності влади в розслідуваннях справ, що стосуються загибелі журналістів.

У ході акції згадувалося, що в цілому за роки незалежності України загинуло 62 журналісти.

Як повідомлялося раніше, у Володимирському соборі Києва також відбулася панахида пам'яті журналістів, загиблих через свою професійну діяльність.

Пам'ять Гонгадзе та інших загиблих журналістів ушанували в Харкові та Запоріжжі

У Харкові на площі Свободи відбулася акція пам'яті журналіста Георгія Гонгадзе та інших загиблих журналістів.

В акції взяли участь близько 50 осіб. Люди прийшли з державними прапорами і плакатами "Жертви режиму, ми вас пам'ятаємо", "Янукович, де наші вільні ЗМІ?" і подібними. Вони запалили свічки, з яких виклали ім'я "Гія", зачитали імена українських журналістів, загиблих або зниклих безвісти від 1991 року, і вшанували їхню пам'ять хвилиною мовчання.

"Ми зібралися сьогодні тут, щоб вшанувати пам'ять не лише Георгія Гонгадзе, який зник 12 років тому, а й для того, щоб згадати всіх журналістів, які загинули або зникли безвісти за роки незалежності України", - сказав один з учасників акції Дмитро Пилипець.

У Запоріжжі на площі Маяковського в неділю ввечері зібралися представники засобів масової інформації та громадських організацій, аби вшанувати пам'ять колеги - Гонгадзе, який "поплатився життям 12 років тому за те, що писав правду".

Присутні запалили свічки біля фотографій Гонгадзе, які були встановлені на площі Маяковського.

Запорізькі представники засобів масової інформації пом'янули хвилиною мовчання "загиблого за правду Гію", а також інших представників ЗМІ, загиблих "за свободу слова" за роки незалежності України.

Зазначимо, що Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі на Київщині було виявлено обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові.

28 листопада 2000 року лідер Соцпартії Олександр Мороз оприлюднив у парламенті аудіозаписи, які, за його словами, підтверджували причетність тодішнього президента Леоніда Кучми до зникнення 16 вересня того ж року журналіста Гонгадзе. Ці записи нібито зробив колишній офіцер державної охорони України Олександр Мельниченко. Автентичність записів не доведена остаточно.

У справі не раз звучало ім'я екс-президента України Леоніда Кучми, що і не дивно, оскільки Гонгадзе був очевидним супротивником кучмівського режиму і був в опозиції до тодішньої влади. Під час Помаранчевої революції політики, які стояли на Майдані перед тисячами українців, обіцяли насамперед знайти безпосереднього замовника Гонгадзе. Тодішній кандидат у президенти Віктор Ющенко називав справу журналіста справою своєї честі.

"Бандити сидітимуть у тюрмах", - обіцяв він.

"Кучма, де Гонгадзе?!" Це гасло було, мабуть, головним в антикучмівському русі від осені 2000 року.

"Зникнення Гонгадзе було приводом, а не причиною акції "Україна без Кучми". Ми ніколи не говорили про причетність Кучми до смерті Гонгадзе. Ми говорили, що Кучма створив такий режим, за якого зникають не тільки журналісти, а й звичайні люди", - таку позицію висловив один з організаторів антикучмівського руху Володимир Чемерис.

Але після подій 2004 року, коли влада в Україні змінилася, в справі Гонгадзе проте істотно не змінилося нічого.

У 2009 році на Київщині знайдено останки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належать Гонгадзе. Однак тіло досі не віддано землі, оскільки мати журналіста Леся Гонгадзе відмовляється визнавати, що знайдені останки належать її синові.

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС України і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

У зв'язку з причетністю до вбивства журналіста тривалий час у розшуку перебував підозрюваний Олексій Пукач, якого у липні 2009 року було затримано у Житомирській області, і відтоді він перебуває під вартою.

Генпрокуратура в грудні 2010 року заявила про завершення розслідування кримінальної справи за обвинуваченням Пукача у вбивстві журналіста Гонгадзе. Слідство встановило, що Пукач скоїв вбивство журналіста за вказівкою тодішнього міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка. Справа за обвинуваченням Пукача слухається в Печерському суді Києва з квітня 2011 року.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1020 | Додав: adminA | Теги: Україні, пам'ять Гонгадзе, загиблих журналістів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]