Пт, 2024-04-19, 06:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:10
Виборча кампанія в Україні: купівля голосів зазнала еволюції
Інші останні Іноземна преса про Україну

За час, що минув від офіційного старту виборчої кампанії, рейтинги популярності політичних сил майже не змінилися, свідчать результати соціологічних досліджень. Дані опитувань різних соціологічних центрів різняться в межах статистичної похибки, так само, як і рейтинги партій. Зокрема, згідно з дослідженням фонду Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва, проведеного спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, лідери рейтингів мають майже однакові показники: Партія регіонів набирає 28,1 відсотка, а Об'єднана опозиція "Батьківщина" - 25,6 відсотка. Опитування відбулося 10-15 серпня.

Упевнено пройшли б сьогодні до парламенту партія "УДАР" Віталія Кличка, яку підтримує 11,5 відсотка виборців, та Компартія України, яка має 8,2 відсотка підтримки. На межі п'ятивідсоткового бар'єру балансують партія Наталії Королевської "Україна - вперед!", яка має чотири відсотки підтримки, та ВО "Свобода" - 3,8 відсотки. В резерві залишається ще 14 відсотків громадян, які не визначилися з вибором. Оскільки статистична похибка складає від двох до чотирьох відсотків, саме від цих кількох відсоткових пунктів залежатиме й перемога партій на виборах, сказала під час презентації дослідження директор фонду Демократичні ініціативи Ірина Бекешкіна.

Жорсткі методи ведення кампанії

Оскільки бурхливі події навколо ухвалення мовного закону, оприлюднення виборчих списків та висунення кандидатів на мажоритарних округах мало вплинули на рейтинги партій, учасники виборчої кампанії вдаються до перевіреного в минулому методу купівлі голосів.

Водночас голова Комітету виборців України Олександр Черненко повідомив DW про еволюцію цього методу. "Дедалі частіше, особливо у східних областях, фіксуються факти розгортання цілих мереж. Через них вже десятки тисяч виборців отримують гроші в обмін на паспортні дані та підписи за якогось певного кандидата", - сказав Черненко.

Такий спосіб досягнення бажаного результату політичними силами може бути вкрай ефективним, вважає віце-президент Асоціації політичних психологів України Віктор Рибаченко. "Дуже багато стало виборців бідних. В сільській місцевості за голос виборця дають не 80 доларів, як про це пишуть в пресі, а лише 60 гривень", - зауважив експерт на прес-конференції в Києві. Він також звернув увагу на значне збільшення випадків використання проти політичних суперників "чорного піару".

За змістом телевізійних новин, які є головним джерелом інформації для українців, встановлений "тотальний контроль", який раніше спостерігався лише за часів президента Кучми, сказав в інтерв'ю DW голова міжнародної громадської організації "Інтерньюз-Україна" Костянтин Квурт. Як активіст руху "Чесно", який провадить громадський моніторинг виборчої кампанії, Квурт зазначив, що напередодні виборів влада значно обмежила свободу мирних зборів громадян. Головним інструментом в цьому, на думку експерта, стали суди, які "здебільшого забороняють протестні акції і жодним чином не заважають акціям на підтримку провладних політичних сил".

Загроза сирійського варіанту?

Однією з ознак нинішньої виборчої кампанії стало "приниження та пряме придушення думки виборців з боку влади", сказав DW політолог Віктор Небоженко. "Такого раніше ніколи не було, щоб місцеві можновладці відкрито заявляли людям: за кого б ви там не голосували, а нам наказано обрати представника влади. Навіть за часів Кучми виборців дурили або купували, але ніколи ще люди не відчували таку неміч та безсилля, і це однозначно є ознакою авторитарної держави", - вважає експерт.

Він упевнений, що вуличні протести через невизнання опозицією результатів виборів обов'язково спалахнуть, але їх нещадно придушать силові структури. "Український винахід - мирна революція - вже не станеться. Нинішній режим уже сформувався, як винятково репресивний, тож слід чекати провокацій і безкомпромісного силового придушення протестів владою. Буде те, що зараз вже є в Сирії", - застерігає Небоженко.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1061 | Додав: adminA | Теги: купівля голосів, виборча кампанія, Україн | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]