Сб, 2024-04-27, 01:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:57
Вибори в Україні стали витратним відбуванням повинності - політикум деградує, - політолог
Інші останні Політичні новини
Більшості учасників парламентських виборів не повернуться кошти, які вони вкладають у передвиборчу кампанію. Про це в ексклюзивному коментарі УНН сказав політолог Віктор Небоженко.

"Ні, ці внески не повернуться з двох причин. По-перше, можливо, що Президент, як колись його попередник Ющенко, прийде до висновку, що у всьому винен парламент і розпустить його. Для майбутнього парламенту, незважаючи на його велику покірність, існує досить велика ймовірність розпуску. По-друге, на відміну від попереднього парламенту, коли вкладені гроші окупалися, оскільки була можливість лобістського впливу на роботу виконавчої влади та Кабміну, сьогодні парламент практично не має можливостей "вибивати" для себе дивіденди з роботи виконавчої влади. Тож виборча кампанія в такому випадку не окупиться", - зазначив Небоженко.

Експерт зазначив, що для бізнесменів, які балотуються в народні депутати, велике значення відіграє поняття депутатської недоторканності як фактора захисту власного бізнесу.

"У той же час переможці отримають те, що називається депутатською недоторканністю. Зараз, під час зміни суб'єктів влади і структур влади, відбирання влади в одних груп на користь інших цей фактор відіграє велику роль. Одна справа, коли особа - багатий і маловідомий бізнесмен, у якої відбирають власність. Інша справа - коли це заможна людина, бізнесмен і народний депутат. Тоді відібрати у нього власність буде трохи складніше. Тому народні депутати отримають певну безпеку, "дах". Це, звичайно, не покриває витрати на виборчу кампанію, але в умовах сьогоднішньої реальності це вже немало", - вважає Небоженко.

Небоженко додав, що витрати на виборчу кампанію сьогодні є засобом збереження бізнесу, яким володіє той чи інший кандидат у народні депутати.

"Ці витрати - плата за безпеку власного бізнесу, чого не було під час минулих виборчих кампаній. Якщо раніше кандидат, вклавши 2 мільйони доларів в кампанію, "відбивав" ці кошти за рік і отримував 4-6 мільйонів, то зараз, вклавши 4 мільйони доларів, він намагається зберегти свій бізнес. І за збереження свого бізнесу готовий платити", - зазначив експерт.

Нагадаємо, згідно з підрахунками Комітету виборців України, повноцінна виборча кампанія обійдеться кандидатам-мажоритарникам як мінімум в 1 млн доларів. Окремі кандидати-мажоритарники витратять на вибори від 3 млн до 10 млн доларів.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 971 | Додав: adminA | Теги: вибори в Україні, політикум деградує | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]