Сб, 2024-04-27, 06:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:53
Visa і MasterCard можуть заблокувати картки українців, на ринку платіжних карток назріває новий скандал
Інші останні Економічні новини
На ринку платіжних карток назріває новий скандал через розбіжності в умовах розрахунків між банками та Міжнародними платіжними системами. Причиною конфлікту є вимога НБУ про те, що послуги Міжнародних платіжних систем мають оплачуватися тільки у гривні, причому це правило поширюється на всі транзакції, що здійснюються в межах України з використанням карток, емітованих банками-резидентами.

"За порушення порядку, термінів і технології виконання операцій, встановлених нормативно-правовими актами НБУ, Національний банк має право штрафувати банки", - йдеться в листі Центробанку (№25-312/1686), пишуть "Коментарі".

Тим не менш, Міжнародні платіжні системи продовжують виставляти банкам рахунки в іноземній валюті.

"Зараз банки отримують рахунки від Міжнародних платіжних систем в євро або доларах і зобов’язані перевести платіж у відповідній валюті на рахунок у закордонному банку. Поки Міжнародними платіжними системами не будуть відкриті рахунки в гривні на території України (у НБУ або іншому банку на їхній вибір), вітчизняні фінустанови не мають змоги виконувати вимоги законодавства", - пояснив директор Української міжбанківської асоціації платіжних систем Олександр Карпов.

Банкіри побоюються, що регулятор не стане заплющувати очі на ці порушення і почне їх карати. До переліку порушників можуть потрапити більш як 100 банків - членів Visa і більш як 80 - членів Мaster Сard. У цьому випадку фінустанови мають намір виставити рахунки на оплату штрафів самим Міжнародним платіжним системам.

Водночас, при переході на гривневі розрахунки платіжні системи можуть підвищити тарифи у гривнях, щоб нівелювати курсові ризики. Не виключено, що частину цих витрат банки перекладуть на своїх клієнтів.

Альтернативним же сценарієм розвитку подій може стати повна зупинка банками платежів платіжним системам за надані послуги, щоб уникнути гніву НБУ. Щоправда, в цьому випадку вони ризикують спровокувати справжній колапс на банківському ринку. Тотальні неплатежі можуть спричинити блокування платіжними системами авторизації вітчизняних банків.

"Якщо банк перестає розраховуватися з платіжною системою, його авторизація може бути блокована протягом 10 хвилин, надто в умовах кризи. Натиснути на кнопку в даному випадку набагато швидше, ніж закрутити вентиль на газопроводі", - констатує Карпов.

При блокуванні авторизації власники карток не зможуть користуватися "пластиком" як в Україні, так і за кордоном.

"Сценарій блокування банків та їхніх карток може спричинити банківську кризу, що вкрай небажано для всіх. Тому я сподіваюся, що так чи інакше компромісу буде досягнуто", - зазначає голова правління ПрАТ "Український процесинговий центр" Антон Романчук.

З 1 червня MasterCard впроваджує в Україні нову лінійку продуктів Debit MasterCard, за якою така комісія становитиме всього 2 грн. З середини червня розміри міжбанківського платежу готує знизити і VISA - до 0,5% від суми, що знімається + 2 грн.

Нагадаємо, в березні 2010 року українські банки відмовилися платити Visa і MasterCard за внутрішні гривневі платежі всередині держави. Постійне підвищення платіжними системами комісій за розрахунки за картками на території України змусило учасників ринку розробити схему створення національного клірингового центру, що підпорядкований Нацбанку і функціонує з метою зниження тарифів.

Кількість активних платіжних карт (якими розрахувались хоча б раз за останні 12 місяців) в Україні за перший квартал поточного року скоротилась на 6,3%. Також у країні стало менше банкоматів. Їхній парк за перший квартал скоротився на 3,1%, до 31 тис 987 штук.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 942 | Додав: adminA | Теги: Visa і MasterCard, платіжних карток, заблокувати картки українців | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]