Пт, 2024-04-19, 16:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:31
Вперше науковці склали найбільш повну карту ДНК людини
Інші останні Новини світу науки і технологій
Науковці з кількох країн опублікували найдокладніший на сьогодні аналіз функцій генетичного коду людини. Вони змогли встановити функції до 80% людського геному, повідомляє BBC-Russian.

Досі вважалося, що велика частина спіралі ДНК не несе жодної функції, і увага дослідників була сфокусована на 2% геному, які відповідають за виробництво білків.

Над проектом "Енциклопедія елементів ДНК" (Encode) від 2003 року працювали більш як 400 науковців з 32 лабораторій у Великобританії, США, Іспанії, Сингапурі та Японії. Результати дослідження викладено у відкритий доступ 30 взаємопов'язаних публікаціях на сайтах журналів Nature, Genome Biology і Genome Research.

Гени являють собою невеликі ділянки молекули ДНК, що містять інструкції для клітин організму про те, які білкові хімічні сполуки вони повинні синтезувати. Однак більша частина ДНК досі вважалася "сміттєвої" - її призначення науковці розуміли слабо і припускали, що ніяких спеціальних функцій ці ділянки ДНК не несуть.

У ході реалізації проекту Encode були проаналізовані всі три мільярди пар генів, що становлять подвійну спіраль ДНК.

"Термін "сміттєва ДНК" час викидати в сміттєвий кошик, - зауважує керівник проекту, лікар Юан Бірн з Європейського інституту біоінформатики в Кембриджі. - З даного дослідження стає ясно, що біологічно активна набагато більша частина геному, ніж вважалося раніше".

Наприклад, науковці виділили чотири мільйони так званих "перемикачів" генів - це ділянки ДНК, що включають або вимикають в клітинах ті або інші гени. "Перемикачі" часто розташовані далеко від гена, який вони контролюють.

"Це допоможе нашому розумінню людської біології. Багато з виділених нами перемикачів пов'язані зі змінами рівня ризику появи умов для хвороб серця, діабету, психічних розладів. Відкривається цілий новий світ, який вчені можуть досліджувати, і можна сподіватися, що зрештою це приведе до розробки нових методів лікування", - каже Бірн.

Науковці визнають, що до появи результатів, які зможуть відчути на собі пацієнти, ще далеко. Однак, як зазначає інший член команди Encode, лікар Ієн Данхем, врешті-решт всі передові методи медицини будуть спиратися на карту геному.

"Encode задає нам цінний набір напрямків досліджень з метою виявлення ключових механізмів, що визначають стан людей. На цій основі можна створювати принципово нові лікарські препарати або знайти нове застосування наявних методів лікування", - говорить Данхем.

Професор Майк Страттон, який очолює Інститут Сангер при фонді Wellcome Trust, назвав результати Encode "наріжним каменем біології людини на багато років".

"Проект Encode змінить методи роботи багатьох дослідників і дасть тим, хто прагне вивчити походження хвороб, набагато краще розуміння того, як саме генетичні зміни погіршують якість нашого геному", - заявив він.

Раніше повідомлялося, що в США біоінженери нанесли текст книги з 53 тисяч слів на молекули ДНК, а потім прочитали його за допомогою пристрою секвенування, досягнувши рекордної щільності запису інформації - 5,5 петабіта на кубічний міліметр.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1034 | Додав: adminA | Теги: найбільш повну карту ДНК людини, Науковці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]