Пт, 2024-04-19, 04:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:02
За "Оскар" побореться "ТойХтоПройшовКрізьВогонь"
Інші останні Культурні новини
 Фільм Михайла Іллєнка "ТойХтоПройшовКрізьВогонь" представлятиме Україну на премії "Оскар" в номінації "Кращий фільм іноземною мовою", передає УНН.

Як зазначив глава українського оскарівського комітету Олег Фіалко, що члени комітету обирали фільм шляхом таємного голосування. Картина "Будинок з башточкою" Єви Нейман, яка також змагалася за право номінуватися на Оскар, набрала три голоси, а картина Іллєнка "ТойХтоПройшовКрізьВогонь" - 5 голосів. Він зазначив, що з 11 членів комітету, на голосуванні були присутні 8.

"Було два фільми. Ми обговорювали фільми, а потім таємне голосування. Це наш вибір... Я можу сказати свою думку. Фільм Іллєнка - індустріальний. Він розрахований на глядача. По-друге, він мав за останні роки дуже серйозний прокат. Інший фільм ("Будинок з башточкою" - ред.) також фільм високої якості, але він більш артхаусний фільм... У фільма-переможця є багато успішних моментів", - сказав він.

Іллєнко сподівається на отримання премії. "Фільм представлений, але там ще буде свій відбір. Здається, там ще дуже серйозний етап. Надія в мене завжди є. Якби не було надії, то хто б починав таку мороку - п'ять років знімати одне кіно", - сказав він.

На запитання журналістів, чи планував він подавати свій фільм, Іллєнко відповів: "Від такого змагання ніхто не відмовиться. І кожен, хто починає фільм, то в нього якісь є вершини, фестивалі. Але у нас була перша мрія. Нам дуже хотілося , і ми робили фільм за формулою: "Ми. Для нас. Про себе. ". Я думаю, що ця формула дуже актуальна сьогодні. Вона трохи відійшла на другий план, а зараз повертається, бо кіно просто повинно відповідати на актуальні питання, найближчої історії та подальшої історії. Це не має значення, але формула повинна бути все-таки серйозна".

Нагадаємо, після того як Україна оголосила номінанта на "Оскар", фільм-претендент від України має розглянути і прийняти Американська кіноакадемія для подальшого відбору серед стрічок інших країн до першого жовтня.

Всього в категорії "Фільм іноземною мовою" буде представлено п'ять стрічок. Претендентів оголосять в США 15 січня 2013 року, а сама церемонія нагородження "Оскар" за заслуги в галузі кінематографу за 2012 відбудеться 24 лютого.

Членами Українського оскарівського комітету є народна артистка України Ада Роговцева, народний артист України, кінорежисер Фіалко (голова), лауреат науково-технічних премій "Оскар" Анатолій Кокуш, голова Національної спілки кінематографістів Сергій Тримбач, кінокритик Володимир Войтенко, письменник і сценарист Андрій Курков, продюсер, президент Асоціації продюсерів України Олексій Сєрков, продюсер, віце-президент АПУ Дмитро Колєсніков, продюсер і сценарист Ігор Савиченко, кінорежисер Сергій Маслобойщиков.

Зазначимо, що "ТойХтоПройшовКрізьВогонь" стартував в українському прокаті 19 січня 2012 року, а через місяць його бокс-офіс перевищив мільйон гривень. Фільм демонструвався у 20 містах і 59 кінозалах. За словами творців, це перший повноцінний прокат українського фільму, підтриманого державою, за всю двадцятирічну історію незалежності.

Фільм розповідає про долю льотчика та героя Радянського Союзу, який у роки Другої світової війни був звинувачений у державній зраді і засуджений до сталінських таборів. Не бажаючи провести залишок життя за колючим дротом, відважний льотчик тікає.

Доля заносить його на інший континент, де він знаходить притулок в індіанському племені і згодом стає його вождем. Головну роль - Івана Додоки - зіграв молодий актор Київського муніципального театру Дмитро Лінартович.

У вересні 2011 року фільм "ТойХтоПройшовКрізьВогонь" завоював гран-прі третього Київського міжнародного кінофестивалю.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 962 | Додав: adminA | Теги: ТойХтоПройшовКрізьВогонь, за Оскар | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]