Чт, 2024-03-28, 14:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:17
Закон щодо здійснення закупівель ліків через міжнародні організації Порошенко підписав
Інші останні Економічні новини

Президент України Петро Порошенко підписав закон щодо здійснення державних закупівель ліків за участю міжнародних організацій.

Як повідомили у прес-службі президента, про це він заявив у четвер, 16 квітня, на засіданні Національної ради реформ з розгляду пропозицій Міністерства охорони здоров`я щодо реформування галузі.

У вступному слові президент сказав, що підписав закон, який передбачає здійснення державних закупівель ліків за участю міжнародних організацій, зокрема Всесвітньої організації охорони здоров`я, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Міжнародний досвід свідчить, що запровадження такої процедури дасть можливість зекономити лише на закупівлях ліків до 40%.

"Це буде потужний удар по фармакологічній мафії, яка 23 роки гріла руки на здоров’ї людей", – заявив президент.

Також Порошенко заявив, що реформування галузі охорони здоров’я для країни є сьогодні одним з головних пріоритетів.

"Важко знайти галузь, де ситуація була би настільки кричущо проблемною, настільки занедбаною та настільки корумпованою. Національна система охорони здоров`я перетворилася на національну катастрофу", – сказав Порошенко.

За словами президента, "головне, чого бракує в цій сфері, – правди і відповідальності".

"Бракує чесного визнання, що безкоштовна медицина – це один з найбільших міфів сучасності, яким українські політики з року в рік дурять людей", – відзначив Порошенко.

Президент зауважив, що в безкоштовну медицину вірять доти, доки не захворіють і не з’явиться потреба звертатися до лікарів.

"Правда полягає в тому, що за медичні послуги хтось має платити, і держава сама з цим не впорається", – заявив президент.

Він додав, що треба запроваджувати "ефективну систему реформованої медицини".

Глава держави наголосив, що стратегія реформування галузі має бути націлена на те, щоб у центрі уваги було не ліжко-місце, а пацієнт.

"Кінцевим індикатором реформи має стати те, що визначено в програмі "Стратегія реформ–2020", – середня тривалість життя. "Збільшується тривалість життя – медицина працює добре. Зменшується тривалість життя, і які би солодкі пісні нам не співали, – медицина працює неефективно", – наголосив президент.

Говорячи про ціни на ліки, він зауважив, що "цінники в аптеках нагадують цінники в ювелірних магазинах".

"Кроки, які були нами запропоновані, щоб зробити закупівлю ліків більш прозорою, реєстрацію набагато спрощеною, зняли левову частину бюрократично-корупційних складових, які до 40-50% підвищували абсолютно необґрунтовано ціни на ліки", – наголосив глава держави.

Президент підтримав пропозицію свого радника Ольги Богомолець та доручив міністру охорони здоров’я Олександру Квіташвілі відкрити та зробити публічними реєстри референтних цін на ліки.

Нагадаємо, народні депутати 19 березня ухвалили закон, яким дозволили закуповувати ліки через міжнародні організації.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 845 | Додав: adminA | Теги: закупівель ліків, міжнародні організації, закон, Порошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]