Пт, 2024-04-19, 17:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:17
"Зіштовхнути лобами" Москву і Брюссель намагається "розбірлива наречена" Янукович, - InoPressa
Інші останні Іноземна преса про Україну
Європейським сподіванням зманити Україну з орбіти Москви за допомогою договору про вільну торгівлю та перспективу членства в ЄС було завдано удару, констатує західна преса: Верховна Рада вчора відклала розгляд закону про звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Шанси на підписання угоди у Вільнюсі падають, вважають у Брюсселі. Втім, деякі експерти вважають, що Янукович буде тягнути час до останньої хвилини , балансуючи між Москвою та ЄС у надії зірвати більший куш.

"Зволікання України сприймають як перемогу Володимира Путіна" - статтю під таким заголовком публікує The Guardian.

13 листопада європейським сподіванням зманити України з орбіти Москви за допомогою договору про вільну торгівлю та перспективу членства в ЄС було завдано удару, повідомляє автор статті Ієн Трейнор: Верховна Рада відклала розгляд закону про звільнення екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

Бездіяльність Києва було витлумачено як спробу президента Віктора Януковича тягнути час, а Кремль отримав нові очки в суперництві з ЄС за вплив на пострадянському просторі, йдеться в статті.

У вересні цього року Путін вже здобув значну перемогу, коли Вірменія зробила різкий розворот, махнувши рукою на роки переговорів з Євросоюзом, і оголосила про вступ до очолюваного Росією Митного союзу.

Головна вимога Європи до України - це відмова від "вибіркового правосуддя", тобто від використання судової системи з політичною метою. Це стосується і справи Тимошенко, чиє звільнення є обов'язковою умовою для підписання угоди. Однак 11 листопада хмари над колишнім прем'єром знову згустилися: її головного захисника затримали для надання свідчень за звинуваченням у домашньому насильстві. Крім того, з'ясувалося, що Янукович літав до Москви на таємні переговори з Путіним, повідомляє видання. Дипломати в Брюсселі заявляють, що шанси на підписання Угоди у Вільнюсі падають, проте, на їхню думку, Україна може балансувати між Європою і Москвою аж до останньої хвилини.

"Домовленість щодо Тимошенко на грані зриву" - констатує австрійська Die Presse. Укладення Угоди про асоціацію та вільну торгівлю між ЄС і Україною опинилося під загрозою, оскільки Верховна Рада не виконала поставлену ЄС умову - не схвалила законопроекту, що дозволяє Юлії Тимошенко виїхати на лікування до Німеччини.

На 18 листопада заплановане засідання Ради ЄС, яка має оцінити, чи готова Україна до укладення угоди, тоді як найближча сесія Верховної Ради, на якій міг би бути прийнятий закон стосовно Тимошенко, відбудеться тільки наступного дня, 19 листопада, пояснює газета.

"Звичайно, останнє слово ще не сказано, - зазначають автори статті. - Якщо протиборчі фракції зможуть домовитися, рішення (про укладення Угоди з Україною) може замість Ради (ЄС) ухвалити інший європейський орган... ЄС також може змиритися з невиконанням вимоги про негайне звільнення Тимошенко через формулювання умов для укладення угоди, згідно з якою необхідний "істотний прогрес" у справах людей, відправлених у в'язницю з політичних мотивів".

"Пострадянським олігархічним князьком" називає українського президента політичний оглядач Frankfurter Allgemeine Zeitung Конрад Шуллер. Янукович грає на час: "Раніше політик уже давав обіцянку підписати законопроект, який дозволив би відпустити Тимошенко на лікування до Німеччини , проте його люди в парламенті затягнули роботу з цього питання і, врешті-решт, зірвали її".

Зволікання, продовжує журналіст, могло б мати "далекосяжні наслідки для України, яка стоїть на історичному роздоріжжі". Країні, що перебуває у скрутному фінансовому становищі - як відомо, агентство Standard & Poor's оцінило вірогідність дефолту на Україні в 44% - терміново необхідна допомога, яку їй пропонують як Євросоюз, так і Росія.

"Обидві пропозиції, в свою чергу, мають для Януковича свої підводні камені", - розповідає Шуллер. Якщо він "вступить до Митного союзу з Росією, за розширення якого тепер взявся президент Путін, Україна отримає знижку на газ, але в тривалій перспективі Янукович ризикує перетворитися на дрібного князька у сфері гегемоністських інтересів Росії". Асоціація ж з ЄС, йдеться далі, договір про яку вже підготовлений і тільки чекає на підписання, дав би країні чимало "переваг у сфері торгівлі, але для цього українському лідеру необхідно виконати вимогу європейців і випустити Тимошенко".

Однак у середу стало відомо, що закон, який дозволив би хворій Тимошенко виїхати на лікування за кордон, так і не було ухвалено, що поставило під питання підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Янукович, упевнений автор, "веде небезпечну гру. Немов наречена, яка опинилася між двох кавалерів, він намагається зіштовхнути лобами Москву і Брюссель". Його постійні погрози переметнутися на інший бік, додає Frankfurter Allgemeine Zeitung, всього-на-всього спрямовані на те, щоб обидві сторони запропонували йому щось більше.

Переклад InoPressa

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 907 | Додав: adminA | Теги: янукович, Москву і Брюссель, InoPressa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]