Сб, 2024-04-20, 11:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:41
ЗМІ - росіяни все частіше позбуваються своїх дач у Фінляндії
Інші останні Новини Європейського Союзу

Росіяни все частіше позбуваються своїх дач у Фінляндії – ЗМІ

Росіяни все рідше купують нерухомість у Фінляндії. В той же час вони все частіше почали позбуватися своїх дач.

Про це свідчать результати опитування Yle, проведеного серед агентів нерухомості в Східній і Південно-Східній Фінляндії.

Пік інтересу до фінської нерухомості серед росіян припав на період десятилітньої давності, але кілька років тому агенти помітили, що замість покупки росіяни стали виставляти свої котеджі на продаж. Вони пояснюють це явище проблемами в російській економіці і погіршенням курсу рубля.

Представник агентства SKV Kiinteistövälitys в Куопіо Юка Лескінен розповідає, що нині у нього на продаж півдюжини дач росіян.

"Більшість з них – дачі на березі водойм, але є і кілька котеджів на гірськолижному курорті Тахко".

Як правило, мова йде про просторі котеджі площею 200-300 квадратів, середня ціна яких варіюється від 100 до 150 тисяч євро.

У агентстві Kiinteistömaailma в Савонлінна кажуть, що росіяни звертаються майже щотижня.

"Вони вклали в ділянку велику суму грошей і побудували на ньому шикарну дачу", – каже представник агентства Сеппо Кайрікко.

Утримувати такий будинок, однак, стало дорожче, і тому від нього хочуть позбутися. Для росіян ситуація на ринку, проте, проблематична, оскільки протягом деякого часу ціни падають.

"Іноді вони так задирають ціни, що ми не беремо такі об'єкти на продаж", – каже Нііна Тіайнен з агентства Karjalan kiinteistövälitys в Лаппеенранта.

Проблемою іноді стає і те, що потенційні покупці, фіни, не довіряють якості ремонту, зробленого росіянами, йдеться у матеріалі. Фіни також бояться, що не зможуть знайти колишнього господаря, якщо в будинку виникнуть якісь проблеми.

"Якщо російські власники самі будували або робили ремонт, то продати такий будинок важко", – каже Энсіо Пулккінен з агентства In and Out в Іматра.

За словами Сеппо Кайрікко, в середньому цінова стеля в регіоні Савонлінна зараз становить близько 100 тисяч євро. Не всі росіяни, однак, розуміють, що рівень цін впав, і просять за свої будинки нереалістичні суми.

Також Кайрікко змушений був відмовити російським клієнтам.

"Треба бути чесним перед собою і клієнтами. Клієнт сам вирішує, чи буде продавати зі збитками або чекати кращих часів", - заявив він.

За його словами, приблизно в половині випадків росіяни готові продати свій будинок за збитковою ціною. Іноді вдається продати і дорогий будинок, але це дуже рідко у нинішній ринковій ситуації, каже Кайрікко.

У регіоні Савонлінна влітку цьогоріч спостерігається невеликий зсув у зворотний бік, тобто з Росії кілька разів зверталися за інформацією про об'єкти, що продаються. Але ніяких угод, однак, поки що не укладено.

"В цілому росіяни позбуваються нерухомості в Фінляндії", – впевнений Кайрикко.

Також Юка Лескінен з Куопіо каже, що покупці зараз майже без винятку – фіни.

У той же час начальник відділу продажів Тійна Кютесалмі з SKV Kiinteistövälitys в Іматра повідомила, що і в цьому році росіяни купили кілька об'єктів нерухомості. В цілому, за її словами, в активності росіян на фінському ринку нерухомості в останні роки не було різких змін.

Поліція безпеки Фінляндії підозрювала, що придбана іноземцями у країні нерухомість може бути використана для військових цілей.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 715 | Додав: adminA | Теги: Фінляндія, Дачі, ЗМІ, росіяни | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]