Чт, 2024-03-28, 13:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:30
Знову виступив за створення єдиного органу фіннагляду в ЄС Баррозу
Інші останні Новини Європейського Союзу

Стан фінансів, до якого дійшли Ірландія та низка інших членів Євросоюзу, - це результат того, що національна система контролю за фінансовим сектором не була достатньою, заявив голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу в середу, 19 вересня, ввечері, відповідаючи на запитання громадян ЄС у прямому ефірі телеканалу Еuronews.

"Ми вважаємо, що сьогодні необхідні загальноєвропейські органи такого контролю за фінансовим сектором. На мій погляд, те, що сталося, - це саме наслідки того, що не було таких загальноєвропейських наглядових органів", - сказав голова Єврокомісії.

Реагуючи на репліку ведучого про те, що канцлер Німеччини Ангела Меркель не згодна із запропонованим запровадженням загальноєвропейського нагляду з 1 січня 2013 року, Баррозу зауважив: "Що стосується таких дат і взагалі в цілому календаря, давайте будемо виявляти певну обережність. Єврокомісія розробила свої пропозиції, і, якщо ми зіткнемося з тим, що неможливо цього календаря дотриматися на практиці, ми переглянемо його".

Євросоюз не є джерелом фінансової кризи, заявив Баррозу.

"Хоча багато хто думає, що одним з джерел цієї кризи є Євросоюз, хочу заявити, що це хибне уявлення. Криза народилася в фінансово-економічному секторі", - сказав він.

При цьому голова Єврокомісії підкреслив, що Брюссель нікому не нав'язує своїх рішень, і останнє слово завжди залишається за державами-членами ЄС.

"Очевидно, що перед нами стоять специфічні завдання, надто перед зоною євро. Однак неправильно говорити, що джерело кризи - це євро", - вважає Баррозу.

"Наша програма, розроблена з усіма державами-членами зони євро, досить адаптована і містить гнучкі рішення, які можна буде застосовувати в кожному конкретному випадку", - зазначив він.

Водночас голова Єврокомісії визнав, що в період економічної кризи рівень довіри громадян до Євросоюзу падає.

"Тим не менше я впевнений, що ми можемо змінити такий порядок речей, якщо ми знайдемо правильну тактику і стратегію боротьби з економічною кризою. На мій погляд, шлях - у зближенні з нашими громадянами", - вважає Баррозу.

Голова Єврокомісії також відкинув провину ЄС у нинішній ситуації в Греції.

"Протягом багатьох років у країні накопичувався величезний державний борг. Євросоюз зараз допомагає Греції не стати банкрутом. Очевидно, що пропоновані заходи болючі для грецького суспільства. Проте, треба сказати, що в Брюсселі ми всі високо цінуємо зусилля, які грецький уряд зробив для того, щоб подолати цю кризу", - зазначив голова Єврокомісії.

За його словами, "головне - щоб Греція залишалася в зоні євро".

Він вважає, що реалізація необхідних для виходу з кризи реформ у країні поверне Греції конкурентоспроможність і віру у власні сили й життєздатність власної економіки, а також допоможе перемогти безробіття серед молоді.

Голова Єврокомісії вважає, що в епоху глобалізації Євросоюз повинен відповідати загальносвітовим тенденціям, для чого необхідно посилити інтеграцію.

"Ми збираємося йти саме цим шляхом, не забуваючи про суверенітет національних держав. Ми рухаємося до більшої інтеграції", - пояснив Баррозу висунуту ним нещодавно ідею союзу як демократичної федерації.

"У середньостроковій перспективі можна говорити про федерацію національних держав Європи на основі інтеграції і суверенітету", - сказав він.

Баррозу вважає, що "якщо в XXI столітті держави не намагаються створити наднаціональну структуру, об'єднатися за наднаціональною ознакою, у них немає жодних шансів у майбутньому".

"Задля розв'язання проблем, які перед ними стоять, необхідно об'єднатися в союз. Але цей союз може будуватися лише на основі національних держав і громадян", - зазначив очільник Єврокомісії.

На його думку, "концепція національної держави не відкидає федерацію". Але це питання, додав Баррозу, "кожна країна повинна вирішувати по-своєму".

Прямі вибори голови Європейської комісії громадянами країн Євросоюзу - в принципі, хороша ідея, вважає нинішній голова ЄК.

"Але річ у тім, що чинний європейський договір не передбачає подібного голосування. Я не виключаю можливості змінити засадничі угоди. Можливо, вже в 2014 році", - припустив Баррозу, відповідаючи на запитання громадян ЄС.

Він нагадав, що через два роки пройдуть вибори в Європарламент, і, "можливо, ми зможемо по-іншому організувати передвиборчу кампанію і створити саме демократичний простір".

Визнаючи, що в кризовій обстановці виборці голосують, виходячи з проблем, що виникають у їхніх державах, Баррозу зауважив, що "було б добре, якби політики в кожній з країн замість звинувачувати в тому, що трапилося, один одного, думали більше про загальноєвропейські цілі".

Він вважає, що "необхідно подолати цю національну прихильність до національної тематики та проблематики і задуматися про наші загальноєвропейські завдання".

Зазначимо, що президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу вже заявляв на сесії Європарламенту в Страсбурзі, виступаючи з промовою про стан справ у Європі, про свою згоду щодо створення федерації національних держав Європи.

Раніше повідомлялося, що в Євросоюзі можуть з'явитися президент, спільне МЗС, а також, можливо, єдина армія і єдина європейська віза. Про це йдеться в проекті реформи, яку запропонували одинадцять міністрів закордонних справ країн Євросоюзу. Реформа спрямована на різке посилення централізації влади і була викладена в документі, який ухвалили за підсумками засідання групи з питань майбутнього Європейського Союзу, що відбулося в понеділок, 17 вересня, у Варшаві.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1003 | Додав: adminA | Теги: Баррозу, єдиного органу фіннагляду в ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]