Пт, 2024-04-26, 22:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:23
Науковці довели, що IQ-тести не визначають рівня інтелекту
Інші останні Новини світу науки і технологій
Популярні і широко використовувані стандартні тести на IQ не можуть коректно відображати рівень інтелектуальних здібностей, оскільки вони залежать від кількох різних підсистем мозку. Такого висновку дійшли британські та канадські науковці за підсумками широкомасштабного експерименту за участю понад 100 тисяч добровольців, пише РІА Новини.

Едріан Оуен і Адам Хемпшир з канадського університету Західного Онтаріо і Роджер Хайфілд з лондонського Музею науки вирішили з'ясувати, що саме вимірюють IQ-тести і чи справді їхні результати свідчать про рівень людського інтелекту.

Як стало відомо, автори дослідження в листопаді 2010 року запустили сайт 12 Pillars of Wisdom, на якому будь-який охочий міг пройти серію з 12 тестів, які перевіряли різні типи когнітивних здібностей - вміння планувати, робити логічні умовисновки, увагу, короткочасну пам'ять і низку інших. Кількість учасників цього онлайнового експерименту перевищила 100 тисяч осіб.

Окрім того, науковці провели експеримент за участю 16 добровольців, які повинні були виконувати ті ж таки тести, перебуваючи в томографі, який фіксував рівень активності в різних зонах їхнього мозку.

Результати підтверджують ту думку, що людський інтелект не є єдиною сутністю, але радше формується з багатьох компонентів.

Автори зазначають, що показники інтелектуальних здібностей людини залежать щонайменше від трьох компонентів - короткочасної пам'яті, здатності логічно міркувати, а також вербального компонента. Всі вони не зводяться один до одного, і їх не годі "зібрати" в один показник, який дозволив би пояснити все.

Крім того, дослідження за допомогою методу функціональної магнітно-резонансної томографії показало, що під час розв'язання різних завдань активуються різні ділянки мозку. Науковці з'ясували, що є щонайменше два незалежних ланцюжки нейронів, які відповідають за розв'язання різних типів завдань.

Отже, науковці роблять висновок, що інтелекту як єдиної сутності не існує - є набір незалежних і різних типів розумових здібностей.

"Інтелект у цілому є прояв властивостей анатомічно різних когнітивних систем, кожна з яких має свій власний рівень можливостей", - йдеться в статті.

Тож, роблять висновок науковці, спроби вимірювати рівень інтелекту як єдиний показник даремні, а IQ-тести не можна використовувати з метою психологічних досліджень.

Зазначимо, історія тестів на "коефіцієнт інтелекту" - IQ (intelligence quotient) - почалася в 1904 році, коли британський психолог Чарльз Спірмен виявив, що здатності до розв'язання цілого спектру завдань різного типу корелюють одна з одною. Він припустив, що за виконання всіх типів інтелектуальних завдань відповідає один загальний чинник, який він позначив літерою g (від "general" - загальний).

На базі робіт Спірмена психологи почали створювати різні методи вимірювання цього фактора - тести і запитальники для вимірювання коефіцієнта інтелекту. Різні дослідження показували зв'язок рівня IQ зі спадковістю, соціально-економічними факторами, зі статевою належністю.

Раніше повідомлялося, що трирічна дочка 8-разового переможця телевікторини здала IQ-тест на 140 балів. Попередні результати її IQ-тесту показали, що за інтелектуальним розвитком вона перевершує багатьох дорослих людей.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1162 | Додав: adminA | Теги: рівня інтелекту, IQ-тести, Науковці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]