Вт, 2024-03-19, 04:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:17
Перший день - повна хронологія "дебюту" нової Ради
Інші останні Політичні новини

Перше ж засідання Верховної ради VII скликання призвело до жорсткого протистояння представників опозиції і Партії регіонів. Вимагаючи дотримання регламенту Ради, зокрема, щодо комуністів, які, на думку опозиції, не мають права на створення фракції, представники меншості заблокували президію, зірвавши тим самим заплановане на вечір обрання керівництва Верховної ради і голови уряду. Повторити спробу проголосувати за нових спікера і прем'єра народні депутати фракції Партії регіонів та комуністи мають намір сьогодні.

Для першого засідання Верховної ради VII скликання представники опозиційних партій "Батьківщина" та "Свобода" обрали особливий дрес-код: депутати партії "Батьківщина" були в чорних светрах з написами "Свободу політв'язням", а представники "Свободи" "у вишиванках. Пізніше, в ході зіткнень з народними депутатами від Партії регіонів (ПР), це дозволило їм безпомилково відрізняти "своїх" від "чужих", пише "КоммерсантЪ-Україна".

Перша бійка між депутатами сталася ще до початку засідання. Лідер партії "Свобода" Олег Тягнибок зі своїми соратниками та представниками партії "Батьківщина" виштовхали з сесійної зали Олександра і Андрія Табалова, обраних від партії "Батьківщина", але 11 грудня відмовилися вступати у фракцію цієї політичної сили. "Іди до виборців! Здавай мандат!" - кричав услід панам Табаловим народний депутат Володимир Яворівський ("Батьківщина").

Установче засідання Верховної ради VII скликання відкрив спікер попереднього скликання парламенту Володимир Литвин. Вітаю обраних народних депутатів та гостей! На урочистому засіданні були присутні прем'єр-міністр Микола Азаров і члени уряду!" - оголосив пан Литвин, не уточнюючи, що пан Азаров не тільки виконує обов'язки голови уряду, але і з учорашнього дня є народним депутатом.

"Ганьба! Ганьба!" - закричали у відповідь представники опозиції так голосно, що депутатам від Партії регіонів не вдалося заглушити їх бурхливими вітальними оплесками. "Заспокойтеся, обидва сектора!" - закликав до порядку Володимир Литвин.

Коли в залі запанувала тиша, на трибуну для читання присяги народного депутата вийшов найстарший депутат парламенту Юхим Звягільський (ПР). Однак незабаром з'ясувалося, що прийняти присягу вдалося не всім - представники опозиції не пустили до сесійної зали панів Табалових.

"Два депутати не прийняли присягу!" - закричали представники партії "Свобода", незадоволені тим, що Олександр і Андрій Табалова таки отримали депутатські посвідчення. "Тушки" геть! "Тушки" геть! "Скандували опозиціонери.

Не звертаючи уваги на крики опозиції, Володимир Литвин запропонував сформувати тимчасову президію Верховної ради, в який, згідно з регламентом, увійшли по одному представнику від кожної парламентської партії. До обрання керівництва Ради члени президії ведуть пленарні засідання по черзі.

Крім Володимира Литвина, який виявився під тимчасовій президії за посадою в якості глави групи з підготовки першої сесії Ради VII скликання, місця в президії зайняли Олександр Єфремов (ПР), Андрій Кожем'якін (" Батьківщина "), Віталій Ковальчук (УДАР), Петро Симоненко (Компартія) і Руслан Кошулинський ("Свобода").

Право першого виступу отримав глава партії "УДАР" Віталій Кличко. "Ми не повинні починати день з порушення процедури. Двоє депутатів не прийняли присягу, те, що вони її десь підписали, ще не означає, що вони депутати!" - заявив він.

Ще одну вимогу опозиції оголосив народний депутат Арсеній Яценюк ("Батьківщина"). Він заявив, що Компартія, згідно зі ст. 58 регламенту, не має права формувати фракцію. "У них (КПУ) немає депутатів, висунутих партією і обраних у мажоритарних округах, тому, Петро Миколайович (лідер комуністів Петро Симоненко), ви займаєте не своє місце!" - заявив пан Яценюк.

Представники парламентської більшості були не менш категоричні. "Проблеми партії" Батьківщина "- це ваші особисті проблеми, розбирайтеся з ними (панами Табаловими) самі!" відповів Михайло Чечетов (ПР).

А народний депутат Адам Мартинюк (КПУ) додав: "Комуністи були, є і будуть!

На вечірньому засіданні планувалося розглянути кадрові питання. У першій половині дня народні депутати Олександр Єфремов та Володимир Макеєнко (ПР) зареєстрували проект постанови про обрання головою Верховної ради народного депутата Володимира Рибака (перший заступник глави ПР). Лідер Компартії Петро Симоненко зареєстрував другий проект постанови про обрання першим віце-спікером народного депутата Ігоря Калетника (Компартія). Якщо кандидатура Володимира Рибака не стала несподіванкою для депутатів у вівторок увечері (11 грудня) його одноголосно затвердила кандидатом на цю посаду політрада ПР, то Компартія визначилася в останній момент.

"Поки йдуть дискусії, в тому числі всередині партії", - заявив 12 грудня вранці народний депутат Спиридон Кілінкаров (Компартія). До оголошення перерви комуністи всіляко уникали журналістів і не відповідали на їхні запитання. "Чи відбудеться сьогодні голосування з кадрових питань, буде видно в залі", - відповідав Петро Симоненко і його соратники. Ситуація змінилася опівдні. "Партія ухвалила рішення рекомендувати на посаду першого віце-спікера Ігоря Калетника. Адам Мартинюк (перший віце-спікер Ради VI скликання) займеться роботою з молодими депутатами, яких у нас багато", - повідомив Петро Симоненко після закінчення переговорів.

Пост віце-спікера за традицією був запропонований опозиції, але в партіях "Батьківщина" і УДАР відмовилися від висування кандидатів. Про претензії на цю посаду заявили в партії "Свобода". "Ми запропонуємо на цей пост Руслан Кошулинський", - повідомив Олег Тягнибок. Представники партій "Батьківщина" та УДАР вчора схвалили цей вибір. "Якщо мене висунуть і оберуть, я буду представляти інтереси всієї опозиції в керівництві Ради, але так само, як і мої колеги, буду реагувати на будь-яке порушення закону спікером чи його першим заступником", - пообіцяв пан Кошулинський.

Друге кадрове питання, яке було заплановане після обрання керівництва Ради - затвердження Миколи Азарова прем'єр-міністром. Напередодні він провів переговори з представниками парламентських партій в тому числі опозиційних. На відміну від депутатів від "Батьківщини", які відмовилися від зустрічі з кандидатом в прем'єри, представники партії "Свобода" охоче вислухали пана Азарова. "Микола Азаров сказав, що розуміє - ми не будемо голосувати, але це була протокольна зустріч. Він говорив з нами українською мовою, відповів на наші запитання про "харківські угоди" і антиукраїнську політику Дмитра Табачника в уряді, сказав, що Табачник не його креатура. Всі залишилися при своїй думці", - розповів народний депутат Андрій Мохник ("Свобода ").

Вечірнє засідання Верховної ради відкрив Олександр Єфремов як член партії, представленої в парламенті найбільшою кількістю депутатів. Він повідомив, що під час перерви в засіданні у Верховній раді було створено п'ять фракцій. Зокрема: фракція Партії регіонів (210 депутатів; глава - Олександр Єфремов), "Батьківщина" (99 депутатів; глава - Арсеній Яценюк), УДАР (42 депутати; глава - Віталій Кличко), "Свобода" (37 депутатів; глава - Олег Тягнибок) і фракція Компартії (33 депутати; глава - Петро Симоненко).

Представники опозиції відразу ж заявили, що Компартія не має права сформувати фракцію, оскільки жоден з її представників не був обраний у мажоритарному окрузі, як того вимагає регламент. "На засіданнях робочої групи ми неодноразово нагадували про регламент! Більшість не послухає нас, крім того, дві людини не прийняли присягу і не мають права бути депутатами!" - заявив Андрій Кожем'якін, зажадавши оголосити перерву для консультацій.

Відмову Олександра Єфремова в опозиції сприйняли як керівництво до дії і заблокували парламентську трибуну. Коли перерву все ж було оголошено, представники Партії регіонів спробували перехопити ініціативу меншості. Словесна перепалка вилилася в масштабну бійку між представниками Партії регіонів і опозиційних сил.

"Неконституційного голосування за прем'єра не буде!" - заявив Арсеній Яценюк.

Не бажаючи відкладати голосування, представники парламентської більшості прийняли рішення продовжити роботу Верховної ради до моменту обрання керівництва парламенту і призначення голови уряду. Однак, не добившись розблокування президії, змушені були змінити свої плани. О 20.00 Олександр Єфремов оголосив про перенесення засідання на 10.00 13 грудня. "Переговори (з опозицією) пройшли конструктивно. Ми прийшли до того, що будемо домовлятися далі," - заявив він, після чого депутати покинули зал.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1160 | Додав: nowyny | Теги: Нова Рада | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]