Чт, 2024-03-28, 17:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:05
Американський інтелектуал - Україні не варто побоюватися зростання еміграції
Інші останні Економічні новини

Якщо українська держава зуміє переорієнтуватися на людину, замість того щоб зосереджуватися на сировинних ресурсах, то нинішня еміграція з України в майбутньому може дати позитивний ефект і забезпечити країну кваліфікованими кадрами за рахунок їх повернення додому.

Таку думку в інтерв'ю журналу Новое Время висловив Гаррі Джейкобс, авторитетний американський інтелектуал, член Римського клубу і головний виконавчий директор Всесвітньої академії мистецтва і науки (WAAS).

Джейкобс наводить як приклад досвід Індії, де він працював довгий час, допомагаючи державі в розробленні стратегій соціально-економічного розвитку.

Він нагадує, що на початку 80-х експорт програмного забезпечення в Індії становив лише $100 млн на рік, в той час як сьогодні – вже близько $100 млрд.

"Такі результати стали можливими завдяки громадському руху, який пропонував людям вкладати ресурс в розвиток власних можливостей. Тоді, на початку 1990-х, тисячі індійців залишили країну, щоб вчитися в Європі і США. Точно так само, як сьогодні українці, індійці переживали про виток мізків і про те, що країна втрачає таланти", - зазначає Джейкобс.

Однак сьогодні вихідці з Індії займають посади CEO Microsoft і CEO Google, нагадує експерт. "Багато великих компаній Кремнієвої долини заснували свої центри розробки в Індії, багато індійців, які залишили країну, повернулися працювати в ці центри і заснували свої компанії", - додає Джейкобс.

Моя порада Україні – не бійтеся міграції, експортуйте навички та компетенції людей

В результаті, продовжує свою думку американець, сьогодні темпи економічного розвитку Індії вищі, ніж у Китаю, Тайваню або Сінгапуру. Розвиток IT-галузі потягнув за собою розвиток сфер послуг. Люди відчули смак підприємливості, вони навчилися вкладати свою енергію в творення, а держава у відповідь надала їм для цього можливості.

"Тому моя порада Україні – не бійтеся міграції, експортуйте навички та компетенції людей. Нехай ваші молоді люди їдуть вчитися і працювати за кордон. Зібравшись в критичній більшості, вони будуть повертатися додому, якщо держава виявиться здатною переорієнтуватися на людину, а не концентруватися на сировинних ресурсах", - підкреслює Джейкобс.

Він закликає Україну створювати "новий тип освітніх систем, які будуть вчити людину думати, вчити працювати в команді, працювати на загальний результат і створювати додатковий прибуток для спільноти".

"Все це навички, які знадобляться людству вже дуже скоро", - резюмує американський інтелектуал.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 709 | Додав: adminA | Теги: україна, американський інтелектуал, еміграція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]