Пт, 2024-03-29, 12:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:23
Асоціацію з Україною ратифікували вже 24 країни ЄС
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Президент України Петро Порошенко повідомив, що 24 держави-члени Євросоюзу завершили процес ратифікації Угоди про асоціацію з Україною.

"За рік, що минув після підписання Угоди про асоціацію України з ЄС, вже 24 держави Євросоюзу повністю завершили процес ратифікації. Хоча вважалося, що для цього знадобиться більше 3-х років", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Гройсман і Шульц закликають парламенти країн ЄС вчасно завершити ратифікацію УА з Україною
Чехія розблокувала ратифікацію асоціації Україна-ЄС

За словами президента, Угода про зону вільної торгівлі з ЄС набуде чинності з 1-го січня 2016 року. "Ні про які переноси не може бути й мови!" - додав Порошенко.

Також до цього посту прикріплена карта, згідно з якої з решти країн-членів Євросоюзу Бельгія і Чехія почали процес ратифікації Угоди, але поки що його не завершили, а Греція і Кіпр не ратифікували цей документ. Інші держави ЄС здійснили цей процес.

У свою чергу прем`єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив на засіданні уряду, що Кабінет міністрів очікує, що до кінця року всі європейські країни ратифікують Угоду про асоціацію між Україною та ЄС.

Яценюк нагадав, що минув рік з дня ратифікації Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

"Ми очікуємо, що до кінця поточного року наші європейські партнери також ратифікують цю Угоду", - сказав він.

Прем’єр наголосив, що угода в повному обсязі запрацює з 1 січня 2016 року.

Тим часом народний депутат від "Блоку Петра Порошенка", голова Комітету ВР з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко звернулася до парламенту і голови Верховної Ради Володимира Гройсмана з проханням звернутися до парламентів Кіпру та Греції щодо прискорення ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона сказала під час виступу у Верховній Раді.

Геращенко зазначила, що рівно рік тому український парламент синхронно з Європарламентом ратифікував Угоду про асоціацію між Україною та ЄС.

За цей рік, зазначила вона, вже 22 країни - члени ЄС ратифікували цю угоду, а три країни ще знаходяться в процесі. Водночас "дві країни залишаються проблемними". "Це Кіпр і Греція", - зазначила депутат.

Вона звернулася від імені Комітету з євроінтеграції та Комітету у закордонних справах до ВР і Гройсмана із закликом звернутися до парламентів цих країн з проханням прискорити ратифікацію угоди про асоціацію.

Як раніше повідомлялося, політичні експерти пов'язують труднощі в ратифікації угоди у Кіпра і Греції із впливом проросійських сил на парламенти цих країн, проте впевнені, що процесу ратифікації Угоди це не завадить. У МЗС зазначали, що затримка у ратифікації з боку Кіпру виникла через суб'єктивні фактори і з тиском Росії не пов'язана.

Гройсман і Шульц закликають парламенти країн ЄС вчасно завершити ратифікацію УА з Україною

Верховна Рада Україна та Європейський парламент закликають парламенти країн-членів Європейського Союзу вчасно завершити ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Про це йдеться у спільній заяві голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана та президента Європейського парламенту Мартіна Шульца з нагоди річниці ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, опублікованій на сайті українського парламенту.

"Рік тому, 16 вересня 2014 року, синхронна ратифікація Угоди про асоціацію Верховною Радою України та Європейським парламентом стала безпрецедентним виявом солідарності між Україною та Європейським Союзом. Депутати Українського та Європейського парламентів переконливою більшістю підтвердили спільне прагнення України та ЄС до далекосяжного зближення шляхом розбудови взаємних відносин на принципах політичної асоціації та економічної інтеграції", - зазначається у заяві.

Гройсман та Шульц заявляють, що "сьогодні ми залишаємося солідарними, у той час як в Україні втілюються системні інституційні, політичні та економічні реформи і в той час як ми працюємо в напрямі мирного вирішення конфлікту на сході України. Дороговказом на цьому шляху є Угода про асоціацію, і Європейський парламент завжди стоятиме пліч-о-пліч з Верховною Радою у процесі імплементації цієї Угоди та реформ, яких потребує Україна. Вони є запорукою реалізації європейського вибору України і справжньою нагодою значно покращити якість життя пересічних українців".

"Ми з нетерпінням чекаємо на повноцінне набрання чинності Угодою про асоціацію між Україною та ЄС з 1 січня 2016 року і заохочуємо парламенти держав-членів ЄС, які її ще не ратифікували, вчасно завершити відповідну процедуру", - наголошується у заяві.

Спікери обох парламентів підкреслюють, що, входячи у напружений політичний сезон, Верховна Рада має ухвалити багато важливих рішень – від конституційних змін у частині децентралізації та правосуддя до місцевих виборів 25 жовтня, на які Європейський парламент направить своїх спостерігачів.

"Ключове значення матиме повне виконання Мінських домовленостей", - зазнається у заяві.

Крім того, Гройсман і Шульц до кінця року очікують на позитивні рішення щодо візової лібералізації, яка принесе відчутні переваги українським громадянам.

Вони також запевнили, що ВР та Європарламент продовжать тісну взаємодію, спрямовану на розбудову спроможностей українського парламенту. На виконання підписаного 3 липня 2015 року меморандуму в Україні вже почала працювати місія з оцінки потреб, яка до кінця року підготує звіт і дорожню карту всеохопної реформи українського парламенту.

"Ми вітаємо нинішній інтенсивний двосторонній порядок денний між Верховною Радою України та Європейським парламентом, який повністю відповідає духу Угоди про асоціацію і робить внесок у сталу і міцну солідарність між Україною та Європейським Союзом", - йдеться у заяві.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1018 | Додав: adminA | Теги: україна, асоціація, 24 країни ЄС, ратифікація | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]