Сб, 2024-04-20, 07:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:21
Достроковe поступовe скасування обмежень по валюті Нацбанк України допускає
Інші останні Економічні новини

Національний банк України (НБУ) допускає дострокове поступове скасування валютних обмежень, повідомив заступник голови Національного банку України (НБУ) Дмитро Сологуб, інформує "Інтерфакс-Україна".

"У нас є план зняття обмежень. Він більше не календарний, а сконцентрований на умовах ... Меседж, який я доношу: те, що постанову прийняли 3 липня, потім 3 вересня скасували, це не значить, що ми будемо чекати 3 грудня, аби зняти (обмеження - ред.), якщо побачимо можливість для зняття цих обмежень ", - сказав він під час IV щорічної практичної банківської конференції з питань банківського обслуговування клієнтів малого та середнього бізнесу, яка відбувалася 7-8 вересня 2015 року в Києві, й була зорганізована "SME Banking Club".

При цьому Сологуб підкреслив, що впроваджувати валютні обмеження легко, а скасовувати складно, навівши як приклад Ісландію, у якій скасування валютних обмежень зайняло сім років.

"Безумовно, ми не хочемо чекати сім років. У нас вже настав етап початкової макроекономічної стабілізації; і коли ми дійсно побачимо, що економіка все ж переходить в якусь наступну фазу - відновлення, напевно, - в цьому буде сигнал більш радикально знімати ці обмеження", - сказав він, додавши при цьому, що передчасне зняття валютних обмежень може посилити ситуацію на валютному ринку, що негативно відіб'ється на довірі населення до органів державної влади.

Джерело на банківському ринку уточнило агенції, що в якості першочергових завдань розглядається необхідність пом'якшити обмеження на репатріацію дивідендів, оскільки нинішня заборона стримує залучення інвестицій до України.

Як повідомлялося раніше, постановою №581 від 3 вересня 2015 року НБУ продовжив дію антикризових заходів, запроваджених у 2014- 2015 роках, ще на три місяці - до 4 грудня 2015 року. Зокрема, зберігаються вимоги обов'язкового продажу 75% валютної виручки та її повернення в Україну у 90-денний термін, добові ліміти на продаж в одні руки інвалюти в 3 тисяч грн і на видачу готівкових коштів у нацвалюті через каси та банкомати в 300 тисяч гривень. При цьому гранична сума видачі валютних вкладів в іноземній валюті на добу одному клієнту збільшена з еквівалента 15 тисяч грн до еквіваленту 20 тисяч гривень. Дещо пом'якшено й впроваджену для банків заборону купувати валюту за дорученням клієнтів-резидентів (окрім фізичних осіб), які мають на рахунках в банку понад 25 тисяч доларів в еквіваленті: регулятор дозволив не враховувати залишки коштів на їх рахунках у валюті третьої групи класифікатору. Окрім того, скасовано вимоги про обов'язкове подання в пакеті документів на купівлю/переказ інвалюти довідки з Державної фіскальної служби про відсутність податкової заборгованості, а також дозволено уповноваженим банкам знімати з контролю експортні операції клієнтів на суму до 0,5 млн доларів, якщо вони надали документальне підтвердження про припинення зобов'язань шляхом зарахування зустрічних вимог у валютах, що не підлягають обов'язковому продажу.

Водночас Нацбанк в рамках роботи щодо запобігання непродуктивному відпливу капіталу з країни впровадив заборону на купівлю валюти для розрахунків за імпорт продукції, митне оформлення якої було здійснено до 1 січня 2014 року.

Як заявив 8 вересня президент України Петро Порошенко на розширеному засіданні Кабінету Міністрів, країні вдалося уникнути обвалу національної валюти та гіперінфляції, чим з початку війни на Донбасі не переставала страхати російська державна пропаганда.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 862 | Додав: adminA | Теги: Нацбанк України, валюта, скасування обмежень | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]