Пт, 2024-03-29, 09:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:21
Експерти розповіли про головні проблеми місцевих виборів
Інші останні Політичні новини

Проблему з голосуванням внутрішньо переміщених осіб на місцевих виборах 25 жовтня вже практично неможливо вирішити до виборів, вважають у Комітеті виборців України (КВУ).

"Я не бачу загрози, якщо не зможуть проголосувати переселенці, які потім повернуться в свої міста. Тема голосування внутрішньо переміщених осіб - політизована. Голосування таких осіб - практично неможливо, тому що до дня виборів вже не можна врегулювати цю проблему законодавчо", - заявив на прес-конференції у вівторок генеральний директор КВУ Олексій Кошель. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

При цьому він підкреслив, що внутрішньо переміщені особи - це лише одна з категорій виборців, які не зможуть проголосувати на місцевих виборах. В цілому, за його словами, ця проблема стосується близько 13 млн українців, серед яких - військовослужбовці, бійці добровольчих батальйонів, працівники МВС, які в день виборів чергуватимуть, а також трудові мігранти, які перебувають за кордоном (близько 1,5 млн осіб).

Виборча кампанія основних політичних сил є беззмістовною, ставка на майбутніх місцевих виборах робиться на загальнонаціональні гасла і технології підкупу, констатують у КВУ.

"На превеликий жаль, у своїй виборчій кампанії суб'єкти виборчого процесу не пропонують стратегій і програм, механізмів вирішення місцевих проблем, а акцентують увагу або на загальнонаціональних гаслах, які не відносяться до компетенції місцевої влади, або на беззмістовних нейтральних гаслах", - зазначив Кошель.

Так, за його словами, ВО "Батьківщина" у виборчій кампанії робить упор на зниження комунальних тарифів, партія "Блок Петра Порошенка" - на проведенні реформ, об'єднання "УКРОП" - на створенні контрактної армії, ВО "Свобода" і "Опозиційний блок" - на питаннях встановлення миру на Донбасі.

"На жаль, на цих виборах наявність виборчої програми кандидата стало радше винятком, ніж правилом. Суб'єкти виборчого процесу йдуть на вибори без програм, без пропозицій, механізмів рішень, і це є свідченням того, що виборів 2015 року залишаються беззмістовними", - констатував Кошель.

У той же час активно використовується технологія підкупу, підкреслив експерт. "Вперше на цих виборах ми побачили надзвичайно масштабну і активну технологію відкритого підкупу, коли політичні партії і кандидати не приховують, що від їхнього імені лунають продуктові набори та реалізуються технології "добрих справ", - зазначив він.

Зокрема, це стосується надання різних пільг, товарів, подарунків, послуг, внутрішнього туризму.

Нагадаємо, 14 липня Верховна Рада ухвалила новий закон про місцеві вибори, які повинні проходити за пропорційною системою, а сільських та селищних рад - за мажоритарною системою. Закон виключає участь політичних блоків.

Вибори не відбудуться в включеному Криму та на непідконтрольною української влади частини Донбасу. Можливість проведення виборів на підконтрольних української влади територіях Донецької та Луганської областей визначить Центральна виборча комісія.

Вибори призначені на 25 жовтня.

ОПОРА зафіксувала відхилення в кількості виборців у територіальних округах

Організація ОПОРА зафіксувала відхилення в кількості виборців, прив'язаних до територіальних виборчих округів. Про це на прес-конференції у вівторок, 29 вересня, заявила координатор організації Ольга Айвазовська, передає кореспондент РБК-Украина.

"Ми зафіксували серйозні відхилення в кількості виборців, які прив'язані до територіальних виборчих округів, утворених відповідними виборчими комісіями. Приміром, рівень відхилення для районних рад місцями перевищує 700%. Тобто масштаб, кількість виборців, які є в одному територіальному виборчому окрузі, за порівнянні з іншим територіальним виборчим округом, в межах цієї громади подекуди в 7, майже в 8 разів відрізняється від кількості виборців", - повідомила Айвазовська.

Вона також пояснила, що вага мандата кандидатів буде різною.

"Так як формування розподілу мандатів безпосередньо відбуватиметься в межах багатомандатного округу, проте проблема рівності ваги мандата кандидата, який переможе на цих виборах, буде порушена. Тобто принцип, міжнародний стандарт щодо рівності ваги мандата, на жаль, вже сьогодні ми можемо фіксувати, що буде не дотриманий. Тому що округ, до прикладу, в якому є більше 60 тис. виборців і округ, в якому є 6 тис. виборців, кандидат від однієї політичної партії, який отримає 15% в одному окрузі - питома вага цього мандата буде значно менше, ніж кандидат, який отримає 10% у великому територіальному виборчому окрузі", - сказала вона.

Також Айвазовська заявила, що відхилення у виборчих округах обласних рад досягають 240%.

"Якщо говорити про відхилення кількості виборців в межах територіальних виборчих округів до обласних рад, то цей показник часом доходить до 240%", - сказала вона.

Також Ольга Айвазовська зазначила, що такі відхилення стосуються не одного регіону.

"Це стосується не одного регіону, не однієї області", - повідомила вона.

За її словами, такі проблеми виникли внаслідок недосконалості виборчого законодавства.

"Це, на жаль, особливості чинного виборчого законодавства", - заявила Айвазовська.

Вона зазначила, що політичну активність в Україні розгорнули 51 партія з 132 зареєстрованих на місцевих виборах.

"Станом на сьогодні готовність участі у виборах заявили 132 суб'єкта виборчого процесу і, відповідно, подали в належній формі документи. Якщо говорити в цілому про активність політичних партій, то станом на сьогодні її проявляють 51 політична сила", - сказала Айвазовська.

За її словами, 11 з них - партії національного рівня, зокрема парламентські політичні сили: "З 51 партії лише 11 - це ті, які активні, національні, частина з них є парламентськими політичними силами", - повідомила вона.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 914 | Додав: adminA | Теги: експерти, головні проблеми місцевих виборів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]