Пт, 2024-03-29, 16:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:02
Голландські активи "Газпрому" суд арештував для виплати "Нафтогазу" $2,6 млрд
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

У Нідерландах суд задовольнив клопотання НАК "Нафтогаз України" щодо арешту часток ПАТ "Газпром" в його голландських дочірніх компаніях та заборгованості цих дочірніх компаній "Газпрому".

Про це повідомляє прес-служба "Нафтогазу України".

Клопотання були подані для забезпечення права "Нафтогазу" на отримання від російського монополіста $2,6 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу, ухваленим у лютому 2018 року.

Шість із семи дочірніх компаній "Газпрому" в Нідерландах відмовились співпрацювати з судовими виконавцями, однак все це ніяк не вплине на арешт, кажуть у "Нафтогазі".

"Нафтогаз" застосує усі доступні законні засоби та інструменти, щоб домогтися виконання рішення і отримати від "Газпрому" присуджену суму. На жаль, російська компанія діє недобросовісно, не виконуючи як рішення арбітражу, так і накази європейських судів інших юрисдикцій", - заявив голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

"Трибунал присудив "Газпрому" виплатити "Нафтогазу" $4,63 млрд компенсації за збитки через порушення умов транзитного контракту. Ми вже фактично отримали $2,1 млрд, які відповідно до рішення в транзитній справі були зараховані як плата за газ, поставлений "Нафтогазу" "Газпромом" у 2014-2015 роках. Тепер ми працюємо над тим, щоб отримати решту", - пояснив головний комерційний директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко.

У квітні 2014 року "Газпром" підвищив ціну на газ для "Нафтогазу" більш ніж на 80%. Це сталося за кілька днів після окупації Криму Російською Федерацією. Нафтогаз опротестував таке необґрунтоване підняття ціни в арбітражі, і трибунал зменшив плату за газ, відібраний у 2014-2015 роках, на близько $1,8 млрд. Крім того, трибунал відхилив вимогу "Газпрому" за принципом "бери або плати" як надмірну, що зекономило "Нафтогазу" близько $77 млрд до завершення терміну дії контракту в 2019 році.

"Нафтогаз" також ініціював арешт активів у інших юрисдикціях, включно з частками "Газпрому" в його дочірніх компаніях Nord Stream AG та Nord Stream 2 AG. Швейцарський суд задовольнив клопотання "Нафтогазу", і судові виконавці проводять дії, щоб заморозити ці та інші активи.

"Апеляція "Газпрому" проти рішень Стокгольмського арбітражу не означає автоматичного відтермінування зобов’язання російської компанії негайно розрахуватися і не впливає на процес стягнення. Підтвердженням тому стали швидкі рішення європейських судів різних юрисдикцій, ухвалені минулого тижня", - додали в "Нафтогазі".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 714 | Додав: adminA | Теги: Суд, 6 млрд, виплати Нафтогазу $2, голландські активи Газпрому, арешт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]