Чт, 2024-03-28, 22:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:50
Горбулін - Кремль підготував Донбасу долю "української Чечні"
Інші останні Новини України

Кремль підготував Донбасу долю "української Чечні" - Горбулін

Директор Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД), радник президента України Володимир Горбулін вважає, що Кремль підготував Донбасу долю "української Чечні", коли Києву доведеться "задобрювати бойовиків" величезними дотаціями, або "рік терору" проти мирних регіонів України.

"Уже зрозуміло, яку долю українського Донбасу і України готує Путін - він про це цілком відверто сказав у своєму інтерв'ю німецькому телеканалу ORF. Ідеться про" українську Чечню", де Київ має задобрювати бойовиків величезними дотаціями, а керувати ними реально буде Росія", - пише В. Горбулін у своїй статті "Вулканічний синдром", опублікованій у тижневику "Дзеркало тижня. Україна" в суботу.

Водночас він наголошує, що такий сценарій - це "однозначно глухий кут", і це доводить приклад самої Росії, де "Кремль платить дань" очільнику Чечні Рамзану Кадирову і де "сформовано державу в державі, куди боїться поткнутися навіть "безстрашне" ФСБ".

"Безумовно, Україна не готова обговорювати такі сценарії, але у Росії вони принаймні є. А скільки власних сценаріїв є в України щодо цього регіону? І не тільки щодо окупованих територій, а й контрольованих?" - зазначає В. Горбулін.

На його думку, наразі такою стратегією Києва можна вважати ідею введення миротворців ООН на окуповані території Донбасу. Але навіть у цьому питанні Україні знадобиться "неабияка рішучість, особливо у виборі того, хто стане групою миротворців", адже, на думку В.Горбуліна, дуже важливо, яким буде склад "блакитних касок", що увійдуть на територію Донбасу.

"Усі ці теми потребують серйозної дискусії, але вони виявляться неможливими, якщо ми не зможемо ефективно протистояти деструктивним стратегіям, які Москва застосовує до України і які активізувалися з огляду на початок виборчої кампанії", - зазначає радник президента України.

За його словами, позиційна війна на сході України та дезинформаційні кампанії - це те, до чого українці вже звикли й чому готові протистояти. "Але Кремль підвищує ставки і, схоже, готує рік терору - проти мирних регіонів, проти вразливих цільових груп (зокрема дітей). Більше смертей, більше політичних убивств, більше хаосу та тривоги - все це зрештою спрямовано на чинну владу, на якій, безумовно, - найбільша відповідальність", - пише В. Горбулін.

Він припускає, що за такого сценарію "завжди будуть поруч "конструктивні політики", які запропонують "помиритися" і "завершити цю безглузду війну"." Заради них усе і робиться. Заради страху українських громадян і невизначеності. Показати, що Росія може робити на нашій території все, що захоче. Що її неможливо перемогти", - зазначає експерт.

Разом з тим, він наголошує, що Росію можна перемогти, головне - не боятися. "Але наш успіх залежить не лише від цього, а й від нашої згуртованості, наявності проривних пріоритетів і чітких стратегій їх досягнення", - резюмує В. Горбулін.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 830 | Додав: adminA | Теги: доля української Чечні, Донбас, Горбулін, кремль | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]