Вт, 2024-03-19, 06:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:33
Яценюк представив Раді програму діяльності Кабміну
Інші останні Економічні новини

Україна перебуває в економічній кризі через агресію Росії, енергетичну залежність і корупцію. Про це сьогодні, 11 грудня, представляючи програму діяльності Кабміну, заявив на засіданні парламенту прем'єр Арсеній Яценюк.

За його словами, "у Донецькій та Луганській областях зосереджено 20% української економіки. І ми їх зараз втратили", - заявив прем'єр.

"Ми втратили 20% доходів, 20% валютної виручки, 20% економічного потенціалу. Сьогодні ситуація ще більш складна, ніж 9 місяців тому. Окрім цього ключовим викликом для незалежності є енергетична залежність від Російської Федерації", - сказав Яценюк.

При цьому прем'єр вказав на те, що дефіцит "Нафтогазу" в кілька разів більший за дефіцит бюджету держави, а у 2014 році "країна дала, фактично, прямої дотації "Нафтогазу" 110 мільярдів".

Яценюк нагадав, що "золотовалютні резерви менші за 10 млрд доларів, і підстав сказати, що вони будуть збільшуватись, окрім як підписання нових угод з нашими міжнародними партнерами і МВФ, немає".

Третім викликом Яценюк назвав корупцію, "яка лежить в площині неефективного менеджменту, непрозорих держзакупівель, істотної регуляції і надмірних повноважень органів центральної влади".

При цьому уряд, незважаючи на всі зовнішні і внутрішні виклики, утримує дефіцит бюджету 2014 на рівні 68 млрд грн або 4% ВВП, заявив Яценюк.

Прем'єр також заявив про необхідність термінового прийняття спільних з Національним банком заходів щодо стабілізації банківської системи, так як стрімка девальвація гривні призвела до стрибка інфляції до рівня 20%.

За словами голови Кабміну, завдання у 2015 році – вижити. "Я не буду заявляти популізм, що всі будуть жити багато і щасливо. Вижити треба у 2015 році, щоб не впали зарплати і пенсії. От яке завдання", - сказав Яценюк.

Зазначимо, у програмі уряду, затвердженій на засіданні Кабміну 9 грудня, зазначається, що за підсумками 2014 року падіння економіки очікується на рівні 7% ВВП при дефіциті бюджету в 5% ВВП і дефіциті державного монополіста - Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» в 110 млрд грн.

Верховна Рада 31 липня ухвалила запропоновані урядом зміни до держбюджету на 2014 рік, згідно з якими доходи держбюджету в 2014 році становитимуть 377,822 млрд грн, витрати – 441,587 млрд грн, бюджетний дефіцит – 68,564 млрд грн, граничний рівень держборгу – 806,962 млрд грн.

Дефіцит державного бюджету України в січні-жовтні 2014 року становив 53,777 млрд грн, що на 12,955 млрд грн, або на 31,74% більше дефіциту за аналогічний період минулого року.

Щоб уникнути дефолту, Україні необхідно додаткові 15 млрд дол

Прем'єр-міністр заявляє, що Україні для уникнення дефолту в 2015 році необхідно залучити додаткову міжнародну фінансову допомогу до нинішньої, передбаченої програмою Міжнародного валютного фонду (МВФ).

"Ми в цілому отримали 9 млрд доларів міжнародної фінансової допомоги від МВФ, Світового банку, інших міжнародних фінансових інституцій. 14 млрд дол віддали боргів і кредитів. На наступний рік додатково до цієї програми, яка передбачена МВФ (це не ми сказали, газета Financial Times написала), необхідно 15 млрд дол", - сказав він.

Яценюк підкреслив, що без проведення реформ України ніхто допомогу надавати не буде і закликав депутатів до активної роботи. Він також висловив сподівання, що допомога країні буде надана в ході міжнародної донорської конференції по Україні.

"Нафтогаз" дозволив імпортувати газ в Україну приватникам з будь-яких напрямків

Причиною зупинки проекту "Південний потік" є відмова Росією від виконання умов Третього енергетичного пакету, який передбачає розділення видобутку, транспортування та споживання енергоресурсів, вважає Яценюк.

"Так що, дорогі росіяни, нікуди не дінетесь, будете транспортувати природній газ в Європу через Україну. З чим всіх хочу привітати", – сказав він.

У той же час, запевнив Яценюк, Україна виконуватиме ці умови, саме тому "Нафтогаз" буде розділено на три окремі компанії.

"Офіційно заявляю: НАК" Нафтогаз України "видав дозвіл всім компаніям, будь-яким, які хочуть купувати газ по імпорту - купувати його там, де вони хочуть. Ми протранспортуємо весь природний газ, закуплений по імпорту будь-якою приватною компанією", - сказав він.

Крім того він нагадав, що до управління та модернізації газотранспортної системи буде залучено американських або європейських інвесторів.

"49% в операторській компанії. Власність на 100% ГТС і сховищ залишається в державній власності", – сказав він.

Також Яценюк заявив, що наразі Україна отримує 60% газу з Європейського союзу.

Нагадаємо, раніше російська влада оголосила про скасування "Південного потоку". Натомість планується будувати новий газопровід до Туреччини.

Яценюк цілу ніч редагував програму уряду, але писали міністри

"Була ідея, щоб ми в той же день, коли був сформований Кабмін, затвердили Програму дій уряду, яка була написана не урядом, а тільки прем'єром. І це би виглядало так, що уряд спішить затвердити програму, бо це дає імунітет на рік", - розповів прем'єр.

Але від цієї ідеї Яценюк відмовився.

"Ми зібрались з усіма членами Кабміну. По декілька днів всі писали свої програми і блоки. Потім, на доручення уряду, у вівторок як редактор я сів і за ніч відредагував програму, вранці затвердив з усіма членами уряду і передав до Ради", - розповів прем'єр.

"Рішення прийнято одноголосно. У середу на засіданні голів фракцій була пропозиція, щоб додатком до програми уряду йшла Коаліційна угода. Ми погоджуємось", - додав він.

Тому Яценюк вислови сподівання "на підтримку програми усіма членами нової демократичної європейської коаліції".

"Що треба буде поправити – поправимо на марші", - додав він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 865 | Додав: adminA | Теги: програму діяльності Кабміну, раді, Яценюк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]