Пт, 2024-03-29, 15:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:38
Меморіальну дошку Михайлу Драй-Хмарі відкрили у центрі Києва
Інші останні Культурні новини

6 листопада у центрі Києва (на будинку по вул. Садова, 1/14, що біля Кабміну) урочисто відкрили меморіальну дошку видатному українському поету, літературознавцю, ученому-філологу, перекладачу Михайлу Драй-Хмарі.

Відкриття цієї меморіальної дошки стало можливим завдяки ініціативі Миколи Томенка та його Фонду «Рідна країна», а також декану юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Івану Гриценку.

Постать видатного поета з нагоди 125-річчя від дня його народження було вирішено увіковічнити на будинку по вул. Садовій у Києві, де він мешкав і творив більше 10 років, до свого арешту. Меморіальна дошка виготовлена Київською творчою майстернею архітектури, скульптури та дизайну сім’ї Рачковських (Олександром і Максимом Рачковськими).

Як відомо, 10 жовтня 2014 року виповнилося 125 років з дня народження видатного українського поета, літературознавця, ученого-філолога, перекладача Михайла Драй-Хмари, що народився у с. Малі Канівці нинішнього Чорнобаївського району Черкаської області.

Він володів 19-ма мовами, зробив неоціненний внесок в розвиток української літератури своїми перекладами.

За часів сталінських репресій зазнав тортур і ув’язнення. За однією з версій, М. Драй-Хмара загинув, добровільно зголосившись стати на місце смертника під час чергового «вибіркового» розстрілу кожного п’ятого, рятуючи тим самим життя молодої людини…

Нагадаємо, за сприяння Фонду Миколи Томенка «Рідна країна» 10 жовтня 2014 р. у рідному селі М. Драй-Хмари (с. Малі Канівці Чорнобаївського району Черкаської області) відкрили стелу на в’їзді до села з написом: «Малі Канівці. Батьківщина відомого поета Михайла Драй-Хмари».

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 952 | Додав: adminA | Теги: меморіальну дошку, центрі Києва, Михайлу Драй-Хмарі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]