Чт, 2024-04-25, 01:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:11
Міжнародна група відреагувала на відмову Ірану вести переговори - катастрофа МАУ
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Міжнародна група з координації та допомоги жертвам рейсу PS752 дійшла висновку про марність подальших спроб переконати Іран вступити в переговори про відшкодування збитків за збитий літак і вирішуватиме це питання відповідно до норм міжнародного права.

Про це йдеться у спільній заяві Міжнародної групи, ухваленій за результатами сьогоднішньої зустрічі.

Автори документа нагадали, що Міжнародна група PS752 нещодавно звернулась до Ірану з пропозицією взяти на себе зобов’язання щодо вступу в переговори до 5 січня 2022 року.

«Але, на превеликий жаль, 27 грудня нами було отримано однозначну відповідь від Ірану, в якій зазначалось, що Іран не вбачає потреби вести переговори з Міжнародною групою», - констатується в заяві.

У документі зазначається, що Іран спочатку погодився співпрацювати з Міжнародною групою, про що було повідомлено під час першого раунду переговорів 30 липня 2020 року. Однак тепер він змінив свою позицію та категорично виступає проти будь-яких подальших переговорів, які пов’язані з колективною вимогою про відшкодування збитків за збиття PS752.

«Міжнародна група не вважає за доцільне терпіти наругу над пам’яттю 176 невинних жертв. Незважаючи на наші зусилля за останні два роки та численні спроби вирішити це питання шляхом переговорів, Міжнародна група визначила, що всі подальші спроби переконати Іран і вступити в переговори є марними. Міжнародна група наразі зосередиться на подальших діях для вирішення цього питання у відповідності до норм міжнародного права», - йдеться в заяві.

Міністри закордонних справ, які представляють у Міжнародній групі PS752 Канаду, Швецію, Україну і Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, заявили, що ніколи не забудуть про 176 невинних пасажирів і членів екіпажу, які загинули 8 січня 2020 року.

«Ми виражаємо єдність у своєму зобов’язанні притягнути Іран до відповідальності за дії та бездіяльність його цивільних і військових посадових осіб, які призвели до незаконного збиття рейсу PS752, і зробимо все, аби забезпечити повне відшкодування шкоди, завданої порушенням Іраном норм міжнародного права», - запевнили члени Міжнародної групи PS752.

Верховний суд канадської провінції Онтаріо постановив виплатити родичам шести жертв катастрофи літака МАУ в Тегерані 107 млн канадських доларів (близько 90 млн дол. США) плюс відсотки.

Літак Boeing 737-800NG із реєстраційним номером UR-PSR авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752 з Тегерана до Києва був збитий невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану вранці 8 січня 2020 року. Загинули всі 176 людей, які були в літаку: 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажири).

Уранці 11 січня, після кількох днів заперечень, в Ірані офіційно визнали вину за збиття українського літака з зенітно-ракетного комплексу протиповітряної оборони, яке назвали помилковим, і взяли на себе відповідальність.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 499 | Додав: adminA | Теги: міжнародна група, переговори, катастрофа МАУ, відмова Ірану | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]