Пт, 2024-04-19, 17:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:45
Нацбанк знижує облікову ставку до 22% і прогнозує зростання ВВП
Інші останні Економічні новини

Національний банк України (НБУ) з 25 вересня вирішив знизити облікову ставку до 22% річних з поточного рівня 27% річних, на якому вона була встановлена з 28 серпня цього року, коли центробанк знизив її з 30% річних.

Згідно з прес-релізом НБУ, це рішення закріплено його постановою від 24 вересня 2015 року №627 "Про регулювання грошово-кредитного ринку".

"Національний банк України продовжує пом'якшення грошово-кредитної політики, розпочате в минулому місяці. Поступовий відхід від політики "дорогих грошей" стає можливим завдяки стійкому зниженню ризиків для цінової стабільності в Україні", - йдеться в повідомленні.

Згідно з ним, проведення виваженої монетарної та фіскальної політики надало можливість зменшити інфляцію попиту, стабілізувати валютний ринок і знизити інфляційні очікування.

"У прогнозному горизонті переважатимуть чинники, що сприятимуть уповільненню інфляції. Серед них будуть збалансованість грошово-кредитного ринку, низькі ціни на сировинні товари на світових ринках, подальше зниження девальваційних та інфляційних очікувань", - наголошується в релізі.

На думку Нацбанку, цьому сприятиме завершення операції з реструктуризації суверенного боргу України, продовження ефективного співробітництва з Міжнародним валютним фондом і підтримка з боку інших міжнародних партнерів.

Як наголошується в повідомленні, заплановане підвищення адміністративних цін і тарифів, а також дострокове збільшення зарплат і соціальних виплат ініційоване урядом не матимуть значного впливу на інфляцію: до кінця 2016 року приріст індексу споживчих цін сповільниться до 12%, а в середньостроковій перспективі – до 5%.

НБУ збільшив облікову ставку і ставку рефінансування до 30% річних з 4 березня цього року. До цього з 6 лютого діяла ставка у 19,5%, а з 13 листопада 2014 року – 14%.

Востаннє облікова ставка Нацбанку була вищою в 2000 році: з 24 березня 2000 року її було знижено з 35% до 32% річних, потім з 10 квітня до 29% і з 15 серпня до 27% річних. У 2001 році НБУ у шість етапів знизив облікову ставку до 12,5% річних.

НБУ нарощує резерви

"Зараз наші міжнародні резерви перевищують 13 млрд доларів", – сказала Гонтарєва.

Гонтарєва нагадала, що з 17 вересня НБУ проводить щоденні аукціони з купівлі валюти, на яких вже придбав майже 80 млн дол.

Крім того, збільшенню резервів сприяло здійснення операції своп з центробанком Швеції на 500 млн дол і отримання 500 млн дол другої програмної позики на політику розвитку фінансового сектора від Світового банку.

Голова Нацбанку нагадала, що з 22 вересня у Києві працює місія Міжнародного валютного фонду для другого перегляду програми розширеного фінансування EFF, за підсумками якої Україна розраховує отримати третій транш кредиту і збільшити резерви до $15 млрд, що виводить на необхідний рівень забезпечення трьох місяців імпорту.

Гонтарєва також зазначила, що Нацбанк сподівається на отримання іншої міжнародної допомоги і зберігає можливість збільшення резервів до 18 млрд дол до кінця 2015 року.

Як повідомлялося, міжнародні резерви НБУ в серпні 2015 року збільшилися на 2,24 млрд дол, або на 21,6%, -до 12,62 млрд дол, повернувшись до рівня кінця жовтня 2014 року.

НБУ прогнозує зростання ВВП України в 2016 р. на 2,4%

Національний банк України прогнозує поступове відновлення економічної активності ознаки якого спостерігаються в III кварталі і продовжаться в IV кварталі 2015 року, підтримуване пом'якшенням грошово-кредитної політики НБУ.

"За підсумками 2016 року прогнозується зростання реального ВВП на 2,4%", – йдеться в повідомленні центробанку в четвер на його сайті.

Згідно з ним, прогноз інфляції на наступний рік – 12%.

Нацбанк уточнює, що детальний макроекономічний прогноз буде опубліковано в інфляційному звіті 1 жовтня, а наступне засідання правління НБУ з питань монетарної політики відбудеться 29 жовтня.

Реальний ВВП України у другому кварталі 2015 року, згідно з уточненими даними, зменшився на 14,6% порівняно з аналогічним періодом 2014 року, тоді як в першому кварталі падіння становило 17,2%, у четвертому кварталі 2014 року – 14,8%, у третьому – на 5,4%, у другому – на 4,5% і в першому - на 1,2%.

Державний бюджет України на 2015 рік після перегляду в ВР 17 вересня базується на прогнозі реального спаду на 8,9% за інфляції 45,8%. Водночас Світовий банк очікує падіння української економіки в цьому році на 12%.

Згідно з прогнозом Кабміну від початку серпня цього року, ВВП України в 2016 році за оптимістичним сценарієм збільшиться на 2% за інфляції (грудень до грудня) 12%. Проте урядовий макропрогноз містить і песимістичний сценарій, згідно з яким спад ВВП у 2016 році становитиме 0,3% за інфляції 14,7%.

Згідно з прогнозами СБ, економіка України зросте в наступному році лише на 1%.

Нацбанк з 1 грудня скоротить максимальний термін рефінансування банків через тендери

Національний банк України вдосконалив стандартні інструменти і механізм регулювання ліквідності банків, скоротивши максимальний термін надання кредитів рефінансування на тендерах до 90 днів з одного року. Про це повідомляється на сайті регулятора з посиланням на постанову від 17 вересня №615, яка набирає чинності з 1 грудня 2015 року.

За інформацією НБУ, новий порядок рефінансування передбачає множинність заявок банків для участі в тендерах, тоді як раніше кожен із банків міг зробити тільки одну заявку.

Також регулятор скоротив перелік прийнятних застав за кредитами рефінансування, виключивши іпотечні облігації, цінні папери Державної іпотечної установи, облігації місцевих позик тощо. З початку грудня будуть прийматися тільки державні облігації України, депозитні сертифікати, п`ять видів іноземної валюти (долари США, євро, англійські фунти стерлінгів, швейцарські франки, японські єни) та облігації міжнародних фінансових організацій.

НБУ дозволив часткове погашення і вивільнення застави, тоді як раніше банки могли вивільнити заставу тільки після повного погашення кредиту. При цьому регулятор змінив підхід до визначення вартості застави, яка буде визначатися за справедливою вартістю, і передбачив, що при зниженні такої вартості банк буде надавати додаткове забезпечення.

Крім того, НБУ запровадив процедуру підписання єдиного генерального договору не тільки для кредитів овернайт, а й для кредитів, наданих за результатами тендерів із підтримки ліквідності, що дозволить спростити і прискорити процес видачі кредиту з 5 до 2 днів.

Нагадаємо, Національний банк України в 2014 році порівняно з 2013 роком збільшив обсяг наданих банкам кредитів рефінансування втричі - до 222,3 млрд грн.

У лютому НБУ продовжив термін погашення банками заборгованості за стабілізаційними кредитами та кредитами для підтримки ліквідності до 10 червня 2015 року, а також надав банкам можливість перенести і терміни сплати відсотків за зазначеними кредитами.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1047 | Додав: adminA | Теги: прогноз, облікова ставка 22%, Нацбанк, зростання ВВП | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]