Чт, 2024-03-28, 13:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:27
Новий порядок розмитнення від Яценюка й Насірова Саакашвілі жорстко розкритикував
Інші останні Економічні новини

Голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеїл Саакашвілі вважає, що запроваджений українським прем'єром Арсенієм Яценюком новий порядок розмитнення товарів є неприйнятним й паралізує роботу бізнесу.

Про це він написав на ввечері 28 вересня 2015 року на своїй сторінці у Facebook.

"В черговий раз ДФС (Державна фіскальна служба - ред.) намагається провести псевдо-реформу замість встановлення чесних правил гри, що ще більше погіршує стан бізнесу. Зігнорувавши надії імпортерів на справедливі ціни розмитнення, прем'єр-міністр підписав постанову №724, згідно з якою усі товари тепер почали розмитнювати не за фактичною (згідно Митного кодексу), а за заздалегідь визначеною ДФС, ціною", - повідомив він.

За словами очільника Одеської ОДА, наразі оформлення на всіх митницях паралізовано.

Саакашвілі уточнив, що новий порядок дозволяє Фіскальній службі маніпулювати вартістю розмитнення у ручному режимі, визначаючи ціни на товар за допомогою власних баз даних, ігноруючи при цьому реальні договори купівлі та зазначені у них ціни.

"Більше того, ДФС має забезпечити використання цих орієнтовних цін розмитнення. Упевнений, вони з радістю виконають це "почесне" завдання, адже це для сьогоднішніх корупціонерів це навіть і краще", - впевнений керівник Одещини.

"Якщо, наприклад, імпортер купив деталі для свого машинобудівного заводу за реальним прозорим контрактом за 100 000 доларів, а в митниці він не "свій" і в базі ДФС ці деталі коштують 500 000, то імпортер буде просто поставлений перед фактом", - вважає він.

За його словами, ці ціни розмитнення кардинально відрізняються у різних регіонах.

"І, нарешті, це суперечить усім міжнародним нормам. Україна є членом ГАТТ, в якій чітко вказано, що першорядним методом є визначення митної вартості за ціною контракту. Й резервний метод можна застосовувати тільки в тому випадку, якщо ціну контракту визначити не можна. Насіров готовий закрити очі навіть на міжнародні норми, аби залишити діючі порядки, що паразитують на митниці?" - додав Саакашвілі.

На думку губернатора, таким чином, під виглядом реформ ще більше погіршується становище бізнесу.

Зауважимо, що робота митних органів є однією з головних причин тривалого політичного протистояння між Яценюком та Саакашвілі, котрий 26 липня пообіцяв протягом найближчих "100 днів" перекрити контрабанду на Одеській митниці та зробити її найшвидшою та найпрозорішою у державі.

На початку вересня Саакашвілі публічно звинуватив Яценюка у роботі на олігархів, після чого прем'єр назвав ці обвинувачення "брехливими". Саакашвілі знову відповів Яценюку, зокрема заявивши, що через політику Кабміну одеська митниця втрачає 400 млн гривень на місяць.

Після цього Яценюк заявив про запровадження єдиного стандарту і ціни на розмитнення по всій країні, за що отримав схвальний відгук від Саакашвілі.

Конфлікт між обома високопосадовцями досягнув рівня вищого керівництва країни, через що в ситуацію довелося втрутитися президенту України Петру Порошенко, який заявив, що не вважає Саакашвілі конкурентом Яценюка й не бачить його на посаді прем'єр-міністра.

На думку ж голови парламентської фракції Блоку Петра Порошенко "Солідарність" (БПП) Юрія Луценка, якщо протистояння між Саакашвілі та Яценюком триватиме й надалі, то може повторитися критична ситуація 2005 року, коли через системну внутрішньополітичну кризу, що виникла через взаємопоборювання президента Віктора Ющенка та прем'єрки Юлії Тимошенко, узяли реванш й повернулися до влади проросійські сили (Партія регіонів, комуністи).

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 847 | Додав: adminA | Теги: Насіров, Саакашвілі, Яценюк, розмитнення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]