Вт, 2024-03-19, 04:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:54
Новорічний стіл для українців подорожчав майже вдвічі
Інші останні Економічні новини

Застілля цієї новорічної ночі обійдеться українцям майже вдвоє дорожче, ніж торік. За 12 місяців яловичина в Україні подорожчала на 20%, свинина - на 25%, курятина - на 30-31%, а яйця - більш ніж на 40%, повідомляє depo.ua.

На думку експертів, у зростанні цін винна війна. "Якщо ми говоримо про ринок яєць, зростання цін, в першу чергу, зумовлений скороченням їхнього виробництва. Закрито птахофабрики в Донецькій і Луганській областях. Птицю просто було розкрадено", - розповідає керівник аналітичного відділу консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник.

Війна також призвела до знецінення гривні, що автоматично викликало подорожчання імпортних продуктів. Наприклад, ціна кілограма сьомги на столичному ринку збільшилася більш ніж удвічі: торік у роздробі її можна було купити по 80-120 грн за кілограм, зараз - 200-300 грн/кг.

Істотно зріс у ціні й обов'язковий атрибут новорічних свят - мандарини. "Мандарини подорожчали в два рази. У цьому році їхня мінімальна ціна в роздробі становить 15-16 грн, а торік - на рівні 8 грн. Тут йде пряма залежність від курсу долара", - повідомляє Марія Колесник.

Найменше подорожчали тверді сири і алкоголь. Наприклад, пляшка "Артемівського" шампанського в торговельних мережах столиці за рік стала дорожчою на 1-2 грн, а ціни на тверді сири зросли на 6-10 грн за кг порівняно з минулим роком. Експерти ринку пов'язують це з тим, що валютна складова в собівартості цієї продукції мінімальна. Фактично виробники стали більше витрачатися тільки на бензин, доставляючи свій товар дистриб'юторам або в супермаркети.

А ось кондитерські вироби, навпаки, додали в ціні істотно. Адже фабрики не можуть виробити шоколад без какао-бобів, які, як відомо, в Україні не ростуть, і їх потрібно купувати за валюту на світових ринках. В результаті шоколадні цукерки і торти на прилавках магазинів стали коштувати на 20-30 грн дорожче, ніж напередодні минулого Нового року.

Найбільше доведеться розщедритися кримчанам. Ціни в їхніх супермаркетах набагато вищі, ніж на материковій частині України. Наприклад, якщо в Києві кілограм шоколадних цукерок "Червоний мак" коштує близько 80 грн, то в Сімферополі за ці ласощі потрібно віддати на 26 грн більше. Те ж саме стосується і вартості м'яса. Кілограм свинини в столиці коштує близько 60 грн/кг, а в Сімферополі - на 40 грн дорожче.

При цьому найдешевші продукти в окупованому Донецьку. "У нас ціни не піднімалися, бо в людей немає готівки, і якщо ціни зростуть, товар взагалі ніхто не буде купувати", - розповідає жителька Донецька Наталія Краснікова. Заощадити на застіллі в Донецьку вдасться завдяки більш дешевим фермерським продуктам: м'ясу, яйцям, сиру, овочам. В результаті 1 кг традиційного новорічного салату олів'є в Сімферополі обійдеться в 66 грн, у Києві - 50 грн, а ось у Донецьку на нього потрібно буде тільки 38 грн.

Цікаво, що цього року українці кардинально підходять до питання економії на застілля - вони просто від нього відмовляються. "Я цього року не буду нічого готувати: дорого і клопітно. Віддаю перевагу вирушити з друзями в клуб. Заплативши 300 грн за квиток, можна весело і шумно зустріти Новий рік. Ніяких ситних застіль, тільки коктейлі, легкі закуски, музика і танці", - розповідає киянка Ольга Некрасова.

Солідарні з нею і жителі звільнених міст Донбасу. "Цього року немає грошей на смакоту. Зустрінемо Новий рік келихом шампанського і підемо гуляти на вулицю. Багато наші друзів вчинять так само. Поспіваємо пісень, позапускаємо конфеті та серпантин. Не будемо перетворювати свято на обжиралівку", - поділилася своїми планами мешканка Слов'янська Наталія Авраменко.

Раніше повідомлялося, що за листопад овочі та фрукти подорожчали більш ніж на 38%.

Зазначимо, кількість українських компаній, що забажали провести новорічний корпоратив, зменшилася в 4-5 разів порівняно з минулим роком з тих-таки причин. Замість пишних святкувань тепер влаштовують більш скромні корпоративи, розширюють соцпакети для службовців, а багато хто віддає зекономлені гроші на допомогу українським бійцям на Донбасі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 955 | Додав: adminA | Теги: вдвічі, Новорічний стіл, українців | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]