Пт, 2024-04-26, 02:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:46
Отримати пенсії зможуть тільки ті, хто переїде з окупованого Донбасу - Кабмін
Інші останні Економічні новини

Перший заступник міністра фінансів Ігор Уманський розповів газеті "Сегодня" про те, як будуть виплачуватися зарплати і пенсії жителям Донбасу, як держава допоможе біженцям і яке фінансування отримають тимчасово окуповані територій.

Уманський каже, що через ведення бойових дій, встановлення влади бандформувань там технічно неможливо проводити виплати зарплат працівникам бюджетної сфери, пенсій, допомог по інвалідності та інших соцвиплат.

"Держказначейство та банки там не працюють, були випадки взяття в полон наших співробітників. Тому для реалізації зобов'язань держави перед своїми громадянами, які проживають на цих територіях, уряд прийняв просте рішення: як тільки територія звільняється від бойовиків (вся або частково), всі борги (із зарплат, пенсій тощо - авт.) одразу буде погашено.

Ми розуміємо, що на встановлення контролю української влади над частиною Донбасу буде потрібен, на жаль, час. Тому пропонуємо школам, вишам, медзакладам і так далі перенести свою діяльність на підконтрольні законній владі території, скласти план своєї роботи, кошторис витрат у нових умовах, перевезти людей, яких можливо перевезти, і уряд забезпечить фінансування. Повторю: іншого способу немає, навіть технічно. Якщо теоретично спробувати доставляти готівку інкасаторськими машинами, ми прекрасно розуміємо їхню долю і долю грошей. Вони навряд чи проїдуть далі першого блокпоста, контрольованого бойовиками. І дарувати ці гроші бандитам, як мінімум, безглуздо", - зазначає він.

Уманський відкидає можливість отримати пенсії і зарплати, виїхавши за територію, контрольовану бойовиками, і повернутися з грошима назад.

"Ні, така практика припинена для тих, хто з різних причин не їде на постійне місце проживання з "ДНР" і "ЛНР". Річ у тім, що для бойовиків "грошові тури" вже стали бізнесом: вони самі формують автобуси з пенсіонерів та на зворотному шляху відбирають у них приблизно 10% отриманих грошей, по суті, грабують їх. Для офіційно зареєстрованих біженців усі виплати збережуться. Але отримати посвідчення біженця, покладені виплати і потім знову виїхати в "ДНР"–"ЛНР" не вийде, розроблений механізм контролю. Наприклад, потрібно підтвердження, що людина реально переїхала і на Донбас поки що не повертається. Контролем займаються органи Мінсоцполітики (це довідка про реєстрацію як тимчасового переселенця і періодичні перевірки місця проживання – ред.)"

Він стверджує, що в середньому щодня до 1000 осіб покидають підконтрольну бойовикам територію.

"Ми сподіваємося, що ужитий урядом захід підштовхне людей активніше переїжджати на Велику Україну, і посприяє якнайшвидшому звільненню захопленої частини Донбасу від банд".

Перший заступник міністра фінансів також наголошує – Донбас отримає світло і газ у повному обсязі:

"Якщо зарплати і пенсії за попередні місяці можна повернути, то поставити тепло і світло - ні. Пропонувалося застосувати схему, що діє в Криму: проплатили за енергоресурси - отримали, немає оплати - не отримали. Але уряд ухвалив більш м'яке рішення – не перекривати подачу енергоресурсів до окупованого Донбасу".

І окремо розповів про можливі дотації:

"Механізм розробляється, формула буде складнішою. Поки про це говорити некоректно, до кінця листопада має бути прийняте рішення уряду. Воно вкрай необхідно, адже витрата енергоресурсів зараз в окупованих регіонах набагато вища, ніж зазвичай навіть у морози. Вони включили опалення на максимум, схоже, що вони там на батареях водяного опалення "яєчню смажать" за рахунок України. Але поки що прийнято політичне, а не економічне рішення, щоб не було заяв про те, що Україна, мовляв, здійснює "геноцид" власного народу".

А от біженцям, у яких немає грошей на оренду житла, виділять 840 гривень на особу.

"Працездатним два місяці виплачують допомогу в розмірі 2400 грн на сім'ю, за цей час вони повинні знайти роботу. Непрацездатних забезпечать грошима на оренду житла близько 840 грн/чол. на місяць, а працездатним - половиною цієї суми. Сім'я може зняти за ці гроші кімнату або навіть квартиру в невеликому місті, самотні - куток або ліжко-місце. Більше держава дати не може".

Фінансування тимчасово окупованих територій в держбюджеті на 2015 рік займеться вже новий уряд, каже Уманський.

"Ми готуємося до нової моделі формування бюджету: знизу, а не згори. Це дозволить кожному регіону підготувати свій бюджет, починаючи від обласного та районного і до бюджетів громад (міста, селища, села, селища), виходячи із запланованих власних доходів і витрат. Причому не чекаючи, поки Рада прийме головний кошторис країни. Регіони, що дотуються, потім отримають дотацію на вирівнювання їхньої так званої податкової здатності, а держсубвенції на виконання функцій, делегованих їм державою (зарплата держслужбовцям, лікарям, вчителям) за рахунок податків, що збираються і перерозподілені у масштабах країни, бюджети всіх рівнів отримають формульним методом", – заявляє він.

Нагадаємо, згідно з постановою Кабміну №595 від 7 листопада 2014 року, в населених пунктах Донецької та Луганської областей, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, видатки з держбюджету, бюджету Пенсійного фонду України та бюджетів інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування здійснюються лише після повернення цих території під контроль органів української влади.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 893 | Додав: adminA | Теги: Кабмін, переїде з окупованого Донбасу, пенсії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]