Ср, 2024-04-24, 12:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:35
П'ять партій підписали коаліційну угоду. ВІДЕО
Інші останні Політичні новини

Представники п'яти політсил: "Народного фронту", "Блоку Петра Порошенка", "Самопомочі", Радикальної партії Ляшка та "Батьківщини" підписали проект тексту коаліційної угоди. Про це вночі 21 листопада біля будівлі парламенту повідомили представники політсил, передає УНІАН.

"Ми парафували коаліційну угоду. Тут є підписи п'яти політичних сил, представників, які працювали над текстом коаліційної угоди", - сказала представниця "Самопомочі" Оксана Сироїд.

Вона також повідомила, що сьогодні о 12.30 має відбутися офіційна презентація тексту за участі представників та лідерів політичних сил.

Відповідаючи на запитання щодо того, в чому полягали суперечності під час сьогоднішньої роботи, представник "Батьківщини" Андрій Кожем'якін зазначив, що "коаліційна угода досить велика і складна, і треба з'ясувати усі остаточні технічні нюанси і моменти".

"І більше того, ми розуміли, що сьогодні день річниці Майдану і треба було у будь-якому випадку завершити і зробити це сьогодні вночі. Обов'язково. Передруковували, друкували, переписували, записували", - зазначив він.

Водночас представник "Блоку Петра Порошенка" Віталій Ковальчук зазначив, що створювався "дороговказ для нашої країни на найближчі п'ять років, і три тижні, які було витрачено на узгодження коаліційної угоди - це дуже стислий термін".

Водночас Ковальчук зауважив, що у перемовинах були певні суперечності і дискусії, проте було закладено фундамент подальшої продуктивної співпраці.

"Маємо надію, що 21 листопада суспільство отримає повну презентацію цього документа, і ми безумовно його підпишемо 27 листопада, коли відкриється перше засідання Верховної Ради 8-го скликання", - сказав представник БПП.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо того, що його політична сила останньою підписала проект тексту угоди, Ковальчук сказав: "Так склалося, що ми надали можливість нашим колегам, як найбільша фракція, викласти свою думку і підтвердити її письмово, після чого ми, безумовно, підтримали всі ті напрацювання, які є. Тут не треба шукати жодної інтриги".

Він також висловив сподівання, що у ВР буде не просто парламентська, а конституційна більшість, що дозволить ухвалити зміни до Конституції. Зокрема щодо децентралізації та скасування депутатської недоторканності.

Крім того, на запитання, навіщо до парламенту під час переговорів приїздив прем'єр Арсеній Яценюк, Ковальчук зазначив, що "прем'єр-міністр приїздив тільки для того, щоб ми спільно погодили з усіма представниками фракцій публічну презентацію коаліційної угоди".

"Для нас було принципово, що ми парафуємо, як робоча група, цю коаліційну угоду, але вважаємо за необхідне, щоб презентували для суспільства її лідери політичних сил", - сказав Ковальчук.

Довідка. Коаліціада

31 жовтня відбулося перше засідання робочої групи зі створення парламентської коаліції.

29 жовтня "Блок Петра Порошенка" опублікував проект коаліційної угоди. Текст проекту "тільки для цілей обговорення" налічує 48 сторінок.

Водночас прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що партія "Народний фронт" підготувала свій проект коаліційної угоди – там міститься 36 законопроектів, які потрібно схвалити до кінця року, і план дій нинішнього уряду з імплементації Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

11 листопада учасники майбутньої коаліції підписали базовий протокол коаліційної угоди.

14 листопада на сайті "Блоку Петра Порошенко" було оприлюднено узгоджені розділи коаліційної угоди.

19 листопада Яценюк повідомив, що готовий поставити підпис під коаліційною угодою, запропонованою "БПП", та доопрацьовувати її в процесі. Голова уряду закликав інші політичні сили завершити перемовини щодо тексту угоди.

Перше засідання Верховної Ради 8-го скликання відбудеться 27 листопада.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 938 | Додав: adminA | Теги: коаліційну угоду. ВІДЕО, П'ять партій | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]