Сб, 2024-04-20, 07:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:37
Причини виникнення лейкемії
Інші останні Медичні новини

Лейкемія - це ракова пухлина, що вражає клітини спинного мозку, які відповідають за утворення нових тілець крові. Подібні елементи з патологіями скупчуються в різних органах і крові та перестають виконувати своє пряме призначення.

У людини в крові міститься три різновиди клітин - це лейкоцити - білі кров'яні тільця, еритроцити - червоні кров'яні тільця, а також тромбоцити. Всі перераховані складові розвиваються завдяки одному і тому ж неспеціалізованому попередникові, яким є стовбурова клітина в кістковому мозку людини. Процедура утворення нових тілець крові з однієї слабо спеціалізованої клітини називається гематопоез.

Існують чотири найбільш поширені типи лейкемії:

  • гостра лімфоцінтарная форма;
  • хронічна лімофоцінтарная форма;
  • гостра міелоцентарная форма;
  • хронічна міелоцентарная форма.

Хвороба може вражати людину незалежно від її вікової приналежності, приблизно 85% дітей, що страждають від лейкемії, мають прояви в гострій формі.

Гостра форма лімфоцентарної лейкемії зустрічається, як у дітей, так і у дорослих. Але діти хворіють дещо частіше.

Хронічна форма лімфоцентарной лейкемії зазвичай вражає дорослих людей в два рази частіше порівняно з ураженням мієлоцентарною лейкемією.

Уражені клітини продовжують збільшуватися в розмірах і розмножуватися, в результаті їх чисельність перевершує чисельність здорових клітин, внаслідок чого в організмі відбуваються такі відхилення:

нормальні тільця крові припиняють своє функціонування, їх кількість різко знижується, а це стає причиною частих уражень людини гострими інфекційними хворобами;

відзначається проблема, пов'язана зі згортанням крові і повільним затягуванням отриманих ран;

лейкемічні клітини здатні накопичуватися в різних органах і частинах людського тіла, провокуючи появу больових відчуттів та інших серйозних проблем різного характеру.

Вчені до цих пір не змогли з'ясувати чіткі причини розвитку хвороби. Куріння вважається чинником, що сприяє лейкемії. Але зустрічаються люди, які ніколи не пробували сигарети і все-таки піддалися атаці описуваного захворювання. Також і безліч затятих курців не піддаються зараженню раком клітин в кістковому мозку.

Ще одним фактором ризику вважається довгостроковий вплив деяких хімічних сполук на організм людини, таких як формальдегід або бензин. Але офіційно встановлено невелике число випадків, коли лейкемія у людини розвинулася завдяки даному фактору ризику.

Лікарі вважають, що і сильний вплив на організм радіацією стає причиною розвитку лейкемії, але наочно доведених випадків злоякісної пухлини з цієї причини занадто мало. Дозування радіації, якій людина піддається в процесі діагностичних обстежень занадто маленькі для того, щоб в організмі відбулося зародження лейкемією.

Додатковими факторами ризику можуть стати хіміотерапія, мієлодиспластичний синдром, вірус лейкемії Т-клітин або генетична схильність.

Вважається, що одночасної вплив на організм хіміотерапії і радіації збільшує ризик розвитку лейкемії. Інфікування організму людини Т-клітинним вірусом співвідносять з розвитком злоякісної пухлини в клітинах кісткового мозку. Якщо близькі родичі людини постраждали від хронічної форми лімфоцентарної лейкемії, то це підвищує можливість розвитку хвороби людини в чотири рази в порівнянні з людьми, що не мають факторів ризику.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Медичні новини | Переглядів: 1004 | Додав: admin | Теги: лейкемія рак пухлина | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]