Чт, 2024-03-28, 11:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:48
Придивлятися до грошей радить НБУ - бойовики готують фальшивки
Інші останні Кримінальні новини

Національний банк України рекомендує громадянам у разі сумнівів у достовірності гривневих банкнот звертатися до будь-якого банку для проведення безкоштовної експертизи, повідомляється на сторінці регулятора в соціальній мережі Facebook.

Нацбанк нагадує, посилаючись на заяву радника міністра внутрішніх справ України Антона Геращенка, про наміри проросійських терористів на Донбасі друкувати фальшиві гривневі банкноти.

"У разі сумніву в достовірності банкнот, громадяни повинні звертатися до будь-якого банку для проведення досліджень відповідним територіальним управлінням Національного банку. За результатами цих досліджень, що здійснюються безкоштовно, клієнтам відшкодовують відповідну суму грошових знаків національної валюти, визнаних справжніми і платіжними.

Фальшиві банкноти вилучаються без відшкодування їхньої вартості і передаються уповноваженим працівникам Міністерства внутрішніх справ України для проведення відповідних розслідувань", - йдеться в повідомленні НБУ.

На думку регулятора, наміри терористів націлені дестабілізувати фінансову систему України, підірвати довіру населення України до національної валюти і завдати шкоди банківській системі держави.

"Офіційно заявляємо, що згідно із законодавством України Національний банк України монопольно здійснює емісію національної валюти України і організовує обіг готівки. Згідно із Законом України "Про Національний банк України", випуск і обіг на території України інших грошових одиниць і використання грошових сурогатів як засобу платежу, забороняється. Виготовлення з метою введення в обіг або введення в обіг фальшивих грошових знаків спричинить відповідальність відповідно до законодавства України", - наголошується в повідомленні.

Нацбанк підкреслює, що українська гривня має високий рівень захисту від підробок, оскільки регулятор володіє всіма сучасними технологіями з виготовлення грошових знаків. Елементи захисту, що є на банкнотах гривні, дають змогу гарантовано виявляти фальшиві грошові знаки як під час автоматизованої обробки готівки з використанням спеціального устаткування, так і при уважному візуальному контролі без застосування спеціальних детекторів.

Нагадаємо, радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко 18 листопада заявив, що бойовики завозять на Донбас устаткування для друкування фальшивої гривні. Того ж дня Рада національної безпеки і оборони і Служба безпеки України повідомили, що перевіряє дану інформацію.

Сьогодні в РНБО уточнили, що фальшивими можуть бути не тільки гривні, але й іноземна валюта.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 868 | Додав: adminA | Теги: бойовики готують фальшивки, НБУ, грошей | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]