Сб, 2024-04-20, 12:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

00:10
Просить парламент ратифікувати Стамбульську конвенцію президент Литви
Інші останні Новини Європейського Союзу

Президент Литви Даля Грибаускайте виносить на ратифікацію парламенту Стамбульську конвенцію про запобігання та усунення насильства над жінками в близькому оточенні.

Про це повідомляє портал Delfi.

Конвенція винесена на розгляд Сейму без очікування розгляду урядом.

Президент підкреслює, що призначення конвенції - боротьба з насильством над жінками і вона не змінює, не розширює визначення статі, мова йде лише про соціальні функції статі.

Глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс підписав Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок у близькому оточенні в 2013 році, однак литовський парламент досі її не ратифікував.

Конвенція викликає в Литві дискусії переважно через визначення статі. У центрі дебатів знаходиться англійське поняття gender і його литовський переклад "стать у соціальному аспекті". Опоненти в дискусії найчастіше використовують термін "соціальна стать".

Литовська конференція єпископів та інші припускають, що через Стамбульську конвенцію Литві доведеться вносити зміни в поняття статі та впроваджувати положення про гомосексуалізм. Деякі депутати консервативних поглядів стверджують, що конвенція привнесе безлад в законодавчу базу і зашкодить реалізації сімейної політики.

Близько половини членів Ради Європи, в тому числі 17 країн ЄС, ратифікували Стамбульську конвенцію з прав людини, яка є першим у світі обов'язковим інструментом із запобігання та боротьби з насильством щодо жінок.

Україна також досі не ратифікувала Стамбульську конвенцію.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 804 | Додав: adminA | Теги: Президент Литви, Стамбульська конвенція, ратифікація | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]