Вт, 2024-03-19, 11:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:46
Росіяни змітають побутову техніку. Бізнес близький до істерики
Інші останні Новини російської федерації

Щоб врятувати свої рублеві заощадження від інфляції, багато росіян кинулися скуповувати побутову електроніку, меблі та ювелірні вироби. У мережевих магазинах виник ажіотаж, який збігся ще й з передноворічним розпродажем. Багато ритейлерів усвідомили загрозу, яку несе їм обвал рубля і різке зростання валютних курсів.

Про це пише NEWSru.com.

Роздріб, ще недавно вважався двигуном російської економіки, переходить у стагнацію, вважають експерти Вищої школи економіки. Вони оцінили індекс підприємницької впевненості в роздрібній торгівлі, виходячи з відповідей керівників приблизно 4000 магазинів з 78 регіонів країни.

Середньорічний індекс впевненості продавців у 2014 році впав до 0%. Найбільш песимістично оцінювали ситуацію в галузі продавці продовольства, а індекс упевненості торговців непродовольчими товарами лише на 1% нижчий, ніж квартал тому: +3%.

Основні ризики, на які вказували підприємці, - фінансово-економічна напруженість, припинення росту реальних наявних грошових доходів населення, негативний вплив продовольчого ембарго.

"Ритейл поступово втрачає статус основного драйвера зростання для економіки в цілому, характерного для галузі в останні два роки, і поступово занурюється в стагнаційний дрейф з подальшим можливим переходом у фазу рецесії", - йдеться в огляді ВШЕ.

Говорячи про можливе скорочення імпорту і зростання цін, ритейлери створили "переддефіцитну атмосферу", що підстьобнуло продаж товарів тривалого користування в IV кварталі, вказують експерти ВШЕ. Надзвичайно високий попит на квартири, автомобілі.

Один з найбільших гравців російського роздрібного ринку - німецька Metro Group - констатувала у своєму річному звіті: бурхливе зростання роздрібних показників у російській роздрібній торгівлі в основному викликано "драматичним зростанням цін".

"Ви спите, а завтра вранці в багатьох магазинах будуть порожні полиці", - написав у своєму блозі відомий російський блогер Ілля Варламов, підтвердивши свої слова фотографіями з соцмереж з багатометровими чергами в магазинах техніки, в гіпермаркеті IКЕА і продовольчих супермаркетах.

Щоб врятувати свої рублеві заощадження від інфляції, багато росіян кинулися скуповувати побутову електроніку, меблі та ювелірні вироби. У мережевих магазинах виник ажіотаж, який збігся ще й з передноворічним розпродажем. Особливий попит має велика і дорога побутова техніка. Наприклад, продажі телевізорів за останні два тижні зросли вдвічі порівняно з тим же періодом минулого року, повідомляє ОТР.

"Ми відзначаємо значне зростання попиту на ТБ і велику побутову техніку. Тільки за останні два тижні продажі телевізорів зросли більш ніж удвоє в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Продажі великої побутової техніки зросли майже в два рази", - повідомила РІА "Новости "керівник відділу зв'язків з громадськістю мережі Media Markt в Росії Анна Трофімова.

За її словами, з великої побутової техніки найбільший попит - на холодильники. І телевізори, і велику техніку люди більше купують в ціновому сегменті вище середнього.

У мережі "Ельдорадо" відзначають значний приріст продажів у грудні, у лідерах - також велика техніка (в основному холодильники) і телевізори. "По ряду категорій оборот вже в кілька разів перевищує показники аналогічного періоду минулого року", - зазначила директор зі зв'язків з громадськістю Ірина Цеплінська.

Іноземці збільшили число покупок в російських інтернет-магазинах, де ціни не встигають за падінням рубля. За інформацією компанії UCS, яка обслуговує банківські платежі, особливо багато онлайн-покупців з Вірменії, Бєларусі, Казахстану та Китаю.

Багато ритейлерів усвідомили загрозу, яку несе їм обвал рубля і різке зростання валютних курсів.

Наприклад, американська компанія Apple призупинила онлайн-продажі в Росії, хоч у листопаді рублеві ціни на iPhone вже піднялися на 25%.

У Росії фактично призупинено продаж іноземних автомобілів російськими дилерами, повідомили "Ведомости", через сильну девальвацію рубля автовиробники перестали відвантажувати свою продукцію в автосалони, а ті, в свою чергу, припинили реалізацію автомобілів населенню.

Компанія BMW зажадала від своїх дилерів негайно сплатити законтрактовані машини протягом двох днів. Російське відділення Jaguar Land Rover вирішило призупинити постачання своєї продукції на територію Російської Федерації через перегляд цін. Кілька тижнів тому компанія вже піднімала рублеві ціни на 15%.

Продовольчі ритейлери також попередили, що ціни на товари після свят піднімуться на 15%. Харчові продукти дорожчатимуть як у торговельних мережах високого сегмента, так і в магазинах економ-класу. Причому зростання торкнеться не лише імпорту, а й товарів російського виробництва, бо основну сировину для них купують у валюті. За даними Асоціації компаній роздрібної торгівлі, зростання цін на продукти з початку року вже сягнуло 20-25%.

Російський бізнес визнає, що доведений до стану "близького до істеричного"

Про це пише російський "КоммерсантЪ".

Слідом за зростанням ключової ставки ЦБ вартість роздрібних кредитів і депозитів готуються підвищити банки, деякі з них вже зупинили видачу нових позик.

У Росії, незважаючи на загальну хаотичність того, що відбувається на фінансовому ринку, і проблеми з прогнозами навіть на дні вперед, компанії та банки готуються жити в нових умовах, пише видання.

Банкіри почали переглядати ставки за кредитами, навіть "заднім числом". Стан бізнесу його представники характеризують як "близький до істеричного" і вже пропонують державі повністю перебудувати банківську систему для підтримки реального сектора економіки.

16 грудня у всіх банках проходили екстрені наради і засідання кредитних комітетів, які обговорювали, що робити з позичальниками у зв'язку зі зміною ставок ЦБ (вночі проти 16 грудня Банк Росії спробував погасити виниклу валютну паніку різким підняттям ключової ставки - відразу на 6,5 процентних пункту до 17%).

Більшість опитаних банкірів були похмурі. "Якщо після рішень регулятора не настане послаблень за нормативами і резервами, станеться фінансовий апокаліпсис: ставки по кредитах доведеться підвищувати, і компанії з таким навантаженням не впораються", - каже один з них.

Слідом за зростанням ключової ставки ЦБ вартість роздрібних кредитів і депозитів готуються підвищити банки. Низка з них вже зупинила видачу нових позик.

Питання про те, чи зможе бізнес обслуговувати кредити за вищими ставками, залишається відкритим, визнають учасники ринку.

Бізнесмени в цілому з цим згодні. Джерело "Комерсанта" серед трубників каже, що ситуація загрожує двома проблемами: перша - окупність вже зроблених вкладень у модернізацію, під яку бралися валютні кредити, розтягується на невизначені терміни, друга - при подорожчанні кредитів важко фінансувати операційну діяльність, зокрема закупівлі металу.

Представник КамАЗу Олег Афанасьєв повідомив виданню, що для автозаводу основна найближча проблема буде пов'язана з подорожчанням лізингу, на який "зав'язано більшість продажів" вантажівок. Джерело "Комерсанту" серед залізничних операторів також побоюється, що лізингові компанії можуть переглянути умови договорів, а банки - скоротити або закрити видані, але невикористані ліміти. Цього ж бояться й авіакомпанії. Багато хто побоюється пред'явлення кредитів до дострокового погашення.

Незважаючи на те, що прогнозувати розвиток ситуації ніхто не береться навіть у перспективі кількох днів, багато компаній вже починають переглядати бюджети і інвестпрограми. Але деякі учасники ринку, наприклад продавці і виробники автомобілів, все ще сподіваються на допомогу держави.

Енергетики чекають традиційного серйозного погіршення платіжної дисципліни. Це, в свою чергу, призведе до необхідності збільшення обсягів кредитування постачальників-гарантів, що скрутно в нових умовах.

Нагадаємо, російський рубль обвалився протягом останнього тижня, втративши майже половину своєї вартості: під час торгів на біржі долар досягав значення 80 рублів, євро подолав бар'єр у 100 рублів.

Це викликало загальну валютну паніку як у Росії, так і в окупованому Криму.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини російської федерації | Переглядів: 975 | Додав: adminA | Теги: бізнес, росіяни, побутову техніку, істерики | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]