Вт, 2024-03-19, 15:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:56
Справжні гривні - як відрізнити від фальшивок. ФОТО
Інші останні Кримінальні новини

На окупованих територіях Донбасу бойовики почали друкувати фальшиві гроші, щоб здійснювати соціальні виплати. Про це днями повідомив голова Луганської облдержадміністрації Геннадій Москаль. "Вони привезли з РФ верстати для друкування фальшивої гривні. Будуть друкувати 10 гривень, 20 гривень — те, що сьогодні не перевіряється ", — цитує Москаля Eспресо.TV.

Також інформацію про масовий друк терористами фальшивих гривень у Луганській області підтвердив лідер Громадського об'єднання «Права справа» Дмитро Снєгірьов. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook. За його словами, міліція Нової Каховки вилучила у місцевого бізнесмена тридцять шість тисяч фальшивих гривень, які той намагався здати в банк.

«Чоловік пояснив, що фальшивками з ним розрахувалися за реалізовані овочі, а сліди покупців ведуть на Луганщину», — повідомив Снєгірьов.

Панікувати ще не час, але варто проявити уважність, особливо при розрахунку великими сумами грошей. Намагайтеся на вулицях не приймати пропозиції про розмін великих грошей на дрібні. Ретельно перевіряйте купюри, якими дають здачу на базарах та стихійних ринках.

Що робити, якщо в руках фальшивка

Якщо банкнота виглядає підозріло, краще одразу повернути її касиру магазину чи банку, не відходячи від каси. Якщо ж ви виявили підробку вже в гаманці, то дійте обережно.

Відповідно до інструкції Нацбанку, кожен касир зобов'язаний примусово вилучити у клієнта фальшиві гроші. Більш того, якщо виявлено хоча б дві сумнівні банкноти або більше, касир повинен негайно за телефоном (і не пізніше наступного робочого дня письмово) повідомити про це в міліцію. Після того, як у власника відберуть фальшиві купюри йому мають вручити касовий ордер, скріплений підписом і печаткою працівника банку, який прийняв банкноти на експертизу, та довідки про вилучення банкнот для дослідження.

Тільки з повним пакетом документів у вас є шанс, по-перше — повернути гроші в повному обсязі, і, по-друге — захистити себе від підозр правоохоронних органів в умисному злочині (спробі збуту фальшивих купюр).

Визначати, фальшива банкнота чи ні, протягом п'яти днів буде територіальне управління НБУ. Після цього банк зобов'язаний проінформувати клієнта про результати експертизи та ознайомити його під розпис з відповідним актом.

Якщо банкноти виявилися справжніми, то їх сума повністю відшкодовується. Фальшиві банкноти передаються в Міністерство внутрішніх справ і збиток, понесений їх власником — не компенсується.

Покарання

Навіть за зберігання фальшивих купюр в Україні передбачена кримінальна відповідальність, не кажучи вже про збут та інші операції.

Якщо людина, виявивши підробку, сама звернулася в міліцію, переслідування з боку правоохоронців не буде. Якщо ж намагалися збути купюру, знаючи, що вона фальшива, за це передбачена кримінальна відповідальність — до 12 років позбавлення волі.

Як розпізнати фальшивку

Українська гривня має 17 ступенів захисту. Підроблені банкноти гривні мають дуже низьку якість, оскільки вони виготовляються з використанням копіювальної або комп'ютерної техніки, зокрема струменевих принтерів. І якщо просто уважно розглянути банкноту, можна відразу відрізнити підробку від справжньої банкноти.

Але для цього потрібно знати елементи захисту банкнот гривні, призначені для візуального контролю — це водяні знаки, захисні стрічки, рельєфне зображення, яке відчувається на дотик, приховані зображення та інші ознаки.

1. Найпростіший спосіб ідентифікації підробленої купюри — подивитися на світло. На світлій стороні банкнот на підроблених грошах часто відсутня мікропечатка із зображенням портрета. На картинці — нижня банкнота — підроблена.

На цій двухсотці — мікропечатка присутня, але її форма спотворена. Нижня купюра — підробка.

2. На зворотному боці банкноти номіналом 200 гривень можна побачити під мікроскопом лінії від струменевого друку.

3. 500 гривень можна відрізнити по наявності мікродруку — трикутник з оком. На лицьовій стороні купюри номіналом у 500 грн в інфрачервоному світлі повинні бути видно: частина портрета Григорія Сковороди без обличчя, тобто волосся, піджак і контур шиї. Герб, так званий OVI-номінал у вигляді ромба праворуч від портрета, а також фрагменти слів «УКРАЇНА», «П'ЯТСОТ П'ятдесят», частина великого номіналу і дві нижні точки тактильного опуклого знака — для людей з ослабленим зором.

4. Під ультрафіолетовим світлом на купюрах можна побачити блискучу стрічку, а також додатковий знак з купюри номіналом. На підроблених — такого знака немає. Така ж стрічка видно, якщо подивитися на купюру, підносячи її до світла.

5. Ось так виглядає під ультрафіолетовим освітленням 20-гривнева купюра. Знаки відображаються синьо-жовтим кольором.

6. Під ультрафіолетовим освітленням великої температури фальшива банкнота втрачає колір. Під світлом детектора вона ніби зникла.

7. Також на підроблених купюрах неозброєним поглядом можна зустріти помилки в назвах, заголовках і тексті, розміщеному поруч з портретами.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 921 | Додав: adminA | Теги: справжні гривні - як відрізнити від | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]