Сб, 2024-04-20, 01:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:37
США звинуватили в авіаційному піратстві чотирьох білоруських чиновників, їм загрожує довічне - справа Протасевича
Інші останні Кримінальні новини

США висунули офіційні звинувачення в авіаційному піратстві чотирьом білоруським чиновникам через примусову посадку літака Ryanair з опозиціонером Романом Протасевичем на борту.

Про це йдеться у заяві Міністерства юстиції США.

Прокуратура стверджує, що чиновники використали неправдиву загрозу вибуху бомби, щоб перенаправити рейс Ryanair до столиці Білорусі, де і затримали Романа Протасевича та його дівчину Софію Сапегу. У США заявили, що інцидент був «безрозсудним порушенням».

Відтак Штати звинуватили в авіаційному піратстві:

Леоніда Миколайовича Чура та Олега Казючиця — це генеральний директор та заступник генерального директора Державної аеронавігаційної служби Білорусі;

Андрія Анатолійовича Лну та Фну Лну — співробітників держбезпеки.

Всі вони залишаються на волі в Білорусі. Їм загрожує довічне увʼязнення, якщо Штати доведуть їхню провину.

Лукашенко захопив міжнародний авіарейс і затримав опозиціонера Протасевича. Ось пʼять випадків, коли влада викрадала та вбивала опонентів по всьому світу і їй нічого за це не було

Згідно з обвинуваченнями, Чуро особисто повідомив про «загрозу вибуху» білоруським авіадиспетчерам перед вильотом рейсу Ryanair до Вільнюса із Греції. Заступник Чура Казючиць пізніше спробував сфальшувати протокол інциденту, щоб приховати загрозу вибуху та причетність працівників держбезпеки.

У «Білаеронавігації» прокоментували ці звинувачення: «Це, як мінімум, некрасиво, несолідно, некоректно, переходить рамки здорового глузду».

Заступник голови «Бєлаеронавігації» Олег Казючиць додав, що поки що не бачить необхідності звертатися за юридичною допомогою у зв'язку з інформацією про позов. «Я не відчуваю себе винним ні в чому», — наголосив він.

23 травня 2021 року в аеропорту «Мінськ» затримали колишнього головного редактора опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича. Літак Ryanair (Афіни — Вільнюс) екстрено посадили в Мінську через інформацію про мінування, яка зрештою не підтвердилася. Для супроводу літака піднімався винищувач МіГ-29 У Білорусі для супроводу літака з опозиціонером піднімали винищувач з бойовими ракетами «повітря-повітря» У Білорусі для супроводу літака з опозиціонером піднімали винищувач з бойовими ракетами «повітря-повітря» . Протасевича звільнили із СІЗО у червні, він провів останні сім місяців під домашнім арештом. У листопаді його батьки повідомили, що з моменту його звільнення контакти з ним були «переривчастими».

 Після цього низка країн, зокрема й Україна, припинили авіасполучення з Білоруссю, а «Белавіа» заборонили рейси. Після цього Білорусь отримала санкції.

 У грудні 2021 року білоруський авіадиспетчер, який брав участь у посадці літака з Протасевичем, розповів, що операцією керувало КДБ Білорусі NYT: Диспетчер із Білорусі розповів деталі посадки літака Ryanair з опозиціонером Протасевичем.

Операцією керував КДБ NYT: Диспетчер із Білорусі розповів деталі посадки літака Ryanair з опозиціонером Протасевичем. Операцією керував КДБ .

Пізніше польські спецслужби оприлюднили запис розмови диспетчера та пілота під час посадки літака Ryanair з опозиціонером Протасевичем.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 545 | Додав: adminA | Теги: справа Протасевича, авіаційне піратство, білоруські чиновники, США, звинувачення | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]