Пт, 2024-04-19, 07:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:29
"Свободівцям" оголосили підозру за сутички під Радою
Інші останні Кримінальні новини

Лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок заявляє, що екс-міністрові аграрної політики, члену ВО "Свобода" Ігорю Швайці, а також екс-нардепу, члену ВО "Свобода" Юрію Сиротюку правоохоронці висунули підозру в скоєнні злочинів у зв'язку з сутичками під стінами Верховної Ради.

"Вже в коридорах Головного слідчого управління (ГСУ МВС у м. Києві – ІФ) я дізнався, що оголошено про підозру Ігорю Швайці та Юрію Сиротюку", - заявив він журналістам після відвідин Управління слідчого управління ГУМВС України в м. Києві в п'ятницю, 4 вересня, передає "Інтерфакс-Україна".

Водночас, Тягнибок не зміг відповісти, які подальші слідчі дії щодо його соратників робитимуться: чи буде одразу суд чи ні, йому не відомо.

Політик також сказав, що не знає, що саме інкримінується його однопартійцям.

У свою чергу, Швайка у своєму акаунті в Twitter повідомив, що стосовно нього висунуто підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 294 КК України (участь у масових заворушеннях, якщо вони спричинили загибель людей або інші тяжкі наслідки).

"Своїми умисними діями,що відобразилися в активній участі у масових заворушеннях, що супроводжувалися насильством над особистістю, опором представникам влади із застосуванням зброї та інших предметів, які використовувалися як зброя, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків, Швайка Ігор Олександрович, вчинив злочин, передбачений ч. 2 ст. 294 КК України", - йдеться в документі, фотокопію якого він оприлюднив у своєму акаунті.

Також Швайка написав, що слідчі подали клопотання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. "Оголосили клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою без терміну", - написав він у п'ятницю.

Пізніше в "Твіттері" екс-міністра з'явилося повідомлення наступного змісту: "Допит зупинено внаслідок відмови відповідати. Зазначив, що до допиту потрібно готуватися".

Водночас, лідер ВО "Свобода" також повідомив, що був викликаний на допит як свідок і відповів правоохоронцям на три десятка запитань у справі про сутички під Верховною Радою України 31 серпня. При цьому він наголсоив, що сам прийшов до слідчого і відповів на його запитання, хоча особисто порядку не отримував.

Розповідаючи про підозрюваного у метанні гранати до лав правоохоронців 31 серпня, що призвело до загибелі і поранення співробітників внутрішніх справ і бійців Нацгвардії, - Ігоря Гуменюка – лідер "Свободи" заявив, що він не мав партійного посвідчення партії.

"Він (Гуменюк – ред.) перебував безпосередньо на передовій, причому, без ротації, офіційно став бійцем батальйону "Січ", він перервав будь-кі юридичні зв'язки з ВО "Свобода", як і інші наші партійці, які воюють сьогодні у складі добровольчих батальйонів МВС, Нацгвардії, а таких – тисячі людей. Тобто, юридично вони безпартійні, хоча, хто демобілізується, повертають своє членство у ВО "Свобода". Гуменюк партійного свідоцтва не мав, він був членом і, напевно, залишається громадської організації "Сокіл", - сказав О. Тягнибок.

Довідка

31 серпня під будівлею Верховної Ради після ухвалення в першому читанні змін до Конституції почалися сутички між мітингувальниками і правоохоронцями.

В ході мітингу під будівлею парламенту агресивно налаштовані активісти почали штурм парламенту, потім пролунала низка вибухів, була кинута бойова граната.

У результаті протистоянь троє бійців Нацгвардії померли від поранень. Більше 150 - отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

Крім того, постраждали журналісти, в тому числі співробітник французького телеканалу. Крім цього був поранений осколком заступник міністра внутрішніх справ Василь Паскал.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що чоловік, який кинув гранату, був затриманий і зізнався у злочині. Ним виявився представник ВО "Свобода", боєць батальйону "Січ" Ігор Гуменюк.

18 учасників акції, підозрюваних у масових заворушеннях, були затримані тимчасового утримання Києва. Суд заарештував на два місяці 16 з них. Ще двом підозрюваним визначено домашній арешт.

У мітингах під Радою брали участь представники ВО "Свобода", Радикальної партії і "Правого сектора". При цьому Аваков звинуватив у зіткненнях саме представників "Свободи" і особисто лідера партії Олега Тягнибока. Міліція викликала на допит лідерів і членів ВО "Свобода".

"Свобода", у свою чергу, покладає відповідальність на чинну владу і вимагає відставки міністра внутрішніх справ.

Президент України Петро Порошенко вважає, що організатори зіткнень, у тому числі політики, повинні понести сувору відповідальність.

Генеральна прокуратура України (ГПУ) порушила справу по зіткненням під Радою за частиною 3 статті 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України.

А прокуратура міста Києва відкрила кримінальне провадження за чотирма статтями Кримінального кодексу України статті 348 (вбивство або замах на вбивство працівника правоохоронного органу при виконанні ним службових обов'язків), частиною 3 статті 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), статті 293 (групове порушення громадського порядку) і частиною 2 статті 294 (масові заворушення).

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 808 | Додав: adminA | Теги: рада, підозра, сутички, свободівці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]