Чт, 2024-04-18, 09:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:06
Татари готові місяцями блокувати Крим і пропонують відімкнути струм
Інші останні Новини з регіонів України

  Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради Мустафа Джемілєв заявив, що блокада Криму може протривати як місяць, так і півроку.

Про це Джемілєв розповів в інтерв'ю DW.

Джемілєв також заявив, що кримські татари будуть наполягати на відключенні від енергопостачання України як Криму, так і територій т. зв. "ДНР" і "ЛНР".

"Крім транспортної блокади Криму, ми маємо намір наполягати ще й на відключенні електропостачання Криму, на скасуванні угоди про постачання електроенергії в окупований Донбас і Крим між Україною і Росією. Росія постачає електроенергію на Донбас, а у відповідь Україна постачає у Крим. На наш погляд, це суперечить нашим національним інтересам", – заявив пан Джемілєв.

Щодо термінів блокади, він уточнив, що "ми готові і на місяць, і на півроку".

"Ми знаємо, що утримання Криму в такому депресивному стані, як зараз, щороку обходиться і буде обходитися РФ в 3-4 млрд доларів. Ми хочемо, щоб це коштувало ще дорожче, тому що доставляти продукти та інші товари повітрям або по морю в Крим куди більш затратно", – розповів Мустафа Джемілєв.

Він зазначив, що від влади Росії і Криму татари вимагають негайного звільнення всіх українських політв'язнів у Москві та Сімферополі, розслідування фактів вбивств і викрадень громадян у Криму. За даними пана Джемілєва, таких людей на сьогодні вже 22 особи.

"Від Києва ми вимагаємо скасування закону "Про вільну економічну зону Крим", тобто автоматичної заборони на всі вантажні перевезення. Україна повинна на Чонгарі, в Чаплинці, Каланчаку (три українських пункти пропуску на кордоні з Кримом у Херсонській області – ред.) зробити справжній кордон, де здійснюється цей контроль за вантажами, і за людьми", – додав він.

Мустафа Джемілєв висловив упевненість, що в прикордонній зоні необхідно організувати продуктові хаби, щоб жителі Криму купували українські товари в Україні.

Геращенко не виключає провокації від Росії через блокаду Криму

Народний депутат України і радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко вважає, що українські державні органи повинні визначитися і схвалити необхідні нормативні акти щодо надання дозволу на ввезення до Криму окремої групи продовольчих товарів.

Про він заявив в це в ефірі "5-го каналу".

"Я вітаю ініціативу Меджлісу кримськотатарського народу, Рефата Чубарова і Мустафи Джемілєва зробити громадський протест. Але я вважаю, що зараз державні органи повинні визначитися з цього питання і прийняти необхідні нормативні акти – що можна провозити до Криму, а що не можна провозити до Криму. Бо якщо це буде лише на ентузіазмі громадян, то це буде, на мій погляд, не дуже ефективно", - сказав Геращенко.

Він наголосив, що Росія може відреагувати на блокаду Криму.

"Путін, як колишній працівник КДБ - а там, як кажуть, колишніх не буває - звик працювати методами провокації та шантажу. Тому, думаю, його відповіддю буде радше якась провокація чи шантаж економічний, але він не буде так легко йти нам на поступки", – стверджує нардеп.

Як повідомлялося, безстрокова громадянська акція кримських татар та громадських активістів з торговельного блокування півострова стартувала опівдні 20 вересня. За даними організаторів, за минулу ніч жодна вантажна машина адмінмежу не перетнула.

Активісти вимагають звільнити українських політв'язнів, усунути перешкоджання роботі кримськотатарських та українських ЗМІ в Криму, забезпечити безперешкодний допуск у регіон іноземних журналістів і міжнародних спостерігачів з прав людини, припинити переслідування кримських татар та українців у Криму, зняти заборону на в'їзд лідерам кримськотатарського народу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 852 | Додав: adminA | Теги: місяці, блокувння, татари, струм, Крим | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]