Вт, 2024-03-19, 09:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:21
У Грозному - вибухи. Терористи захопили Будинок друку і школу. ВІДЕО
Інші останні Новини російської федерації

У центрі Грозного (Чеченська Республіка, Росія) вночі проти четверга, 4 грудня, було чути вибухи і стрілянину - тут велася спецоперація. Озброєні люди під час перевірки документів вбили трьох поліцейських, потім сховалися в Будинку преси в центрі столиці Чечні. Прес-служба МВС РФ повідомила, що "в Будинку преси сховалися не менше шести бойовиків". У місті запровадили режим контртерористичної операції, передає NEWSru.com.

Вранці в четвер глава Чечні Рамзан Кадиров, який особисто керує операцією, повідомив журналістам в оперативному штабі, що в Будинку преси знищено шістьох нападників. За словами Кадирова, "вжиті заходи виключають ймовірність виходу бандитів з зони оточення".

"Ми могли б завершити операцію протягом 10-15 хвилин, однак для нас важливо зберегти життя учасників операції", - пояснив Кадиров, слова якого наводить російський "Інтерфакс".

"Дорогі друзі! Собаки по-собачому здихають! Операція зі знищення бандитів вступає в завершальну фазу. Шість терористів уже знищені в Будинку преси! Жодному бандиту не вдасться піти! Я безпосередньо керую операцією. Наше головне завдання - не допустити жертв серед мирного населення. Прошу поки що в зоні проведення операції на вулицю не виходити!" - написав Кадиров на своїй сторінці в Instagram. Пізніше він уточнив, що вбито сімох осіб.

Проте пізніше Кадиров оголосив, що кількох нападників виявлено в одній зі шкіл у центрі Грозного: "Зараз вони блоковані і проводиться операція з їхньої ліквідації".

"Є ще й ті, які сидять зараз у школі, я впевнений, що залишилося 17 хвилин, якщо я хороший стратег, закінчу через 15-17 хвилин", - заявив Кадиров радіостанції "Эхо Москвы" приблизно о 8-й ранку (7-ма ранку за Києвом). О 8.36, як повідомляє "Комерсант Online", стрілянина біля Будинку преси припинилася.

За непідтвердженими даними, інсургенти захопили школу N20 міста Грозного, повідомляє "КАВПОЛИТ".

Кадиров раніше повідомив журналістам, що надходила оперативна інформація, нібито бандити планують в день Конституції вжити резонансні дії в регіоні. "Для зриву цих планів були вжиті всі необхідні заходи. Завдяки пильності співробітників поліції вдалося їхній задум зірвати", - сказав глава Чечні.

Він заявив, що замість пошкодженого вогнем Будинку преси буде зведено нову будівлю, стару відновлювати не будуть - збудують "кращу і красивішу". За словами Кадирова, голові уряду Абубакару Едельгерієву віддано розпорядження негайно після завершення слідчих дій приступити до розбору будівлі.

Моджахеди заявили про акт відплати

В інтернеті опубліковано відеозвернення озброєних людей, які вступили в протистояння з силовиками в Грозному. Люди зі зброєю називають себе "моджахедами Імарату Кавказ", передає УНІАН.

"Ми увійшли в місто Джохар за наказом аміра Хамзата (права рука покійного Доку Умарова - ред.). На даний час йдуть бої... До міста увійшли багато моджахедів. Це акт відплата за те, що маріонетки посміли гнобити мусульманських жінок, наших сестер. Це операція Інтікама, Шахидська операція, і ми будемо битися до смерті", - заявили озброєні ісламісти.

"Ми знищили багато машин, військові колони, захоплено багато трофеїв... Ми поширилися по місту, йдуть бої, і ніхто досі з нас навіть не поранений, а їх ми багатьох знищили", - стверджують інсургенти.

Відомості про заручників поки що не підтверджуються

До цього надходили суперечливі дані про мирних жителів, які могли перебувати в момент захоплення в Будинку преси. Джерело "Кавказького вузла" стверджує, що в захопленій будівлі може бути 10 осіб, які "сховалися в одному з приміщень". Кадиров спростував ці відомості, запевнивши, що всіх цивільних вивели з будівлі. Вранці в четвер він наголосив, що жертв і постраждалих серед мирного населення немає.

У центрі столиці Чечні підірвали автомобіль ДПС, точилася тривала перестрілка біля Будинку преси, повідомляв з посиланням на місцевих жителів "Кавказький вузол".

Як вказує РІА "Новости", Будинок преси розташований недалеко від будинку уряду республіки, низки адміністративних будівель і торговельного центру. У цій будівлі розташовані редакції багатьох республіканських ЗМІ, з нею межує будівля державного телебачення.

З посиланням на джерело в правоохоронних органах "Інтерфакс" підтверджує інформацію про трьох загиблих силовиків. Співробітники ДІБДР (служби безпеки руху – ред.) намагалися затримати підозрілу машину. З автомобіля відкрили вогонь, зав'язалася перестрілка, троє співробітників загинули. Потім нападники сховалися в Будинку преси. Джерело РІА "Новости" уточнює: будівлю блоковано, цивільних осіб звідти евакуювали.

З посиланням на якогось очевидця російський телеканал "Дождь" повідомляє, що нападники на трьох машинах спочатку приїхали до мечеті "Серце Чечні", де зчинили першу перестрілку і, мабуть, підірвали машину ДПС, убивши трьох поліцейських, потім сховалися в будівлі Будинку преси.

За свідченнями очевидців, до місця спецоперації стягнуто бронетранспортери.

За даними джерела "Інтерфаксу", в Будинку преси сховалися "три-чотири бойовики", пізніше в прес-службі МВС РФ повідомили, що в будівлі "блоковано до шести бандитів".

Кадиров вважає, що бойовики могли приїхати з іншого регіону Росії

Кадиров не виключає, що бойовики, які перебувають в Будинку преси в Грозному, могли прибути з іншого регіону Росії, бо, мовляв, "у Чечні здатних на це учасників НВФ не залишилося", повідомив він у своєму акаунті в Instagram уночі проти четверга.

За його словами, була отримана оперативна інформація про машину з підозрілими озброєними людьми, орієнтування передали всім правоохоронним органам.

"Співробітники ДПС зробили спробу зупинити машину. З неї був відкритий вогонь. Троє співробітників загинули. При переслідуванні імовірно п'ять-шість озброєних бандитів проникли в Будинок преси", - повідомив глава Чечні.

Кадиров наполягає, що в місті ситуація спокійна: працюють всі служби життєзабезпечення, їздять машини, "хоча вони заважають учасникам операції". Глава Чечні рекомендував жителям міста "в зоні проведення операції дотримуватися запобіжних заходів, без особливої потреби не виходити на вулиці, не підходити до вікон". І пообіцяв: "З настанням ранку операція буде завершена".

Під ранок глава Чечні написав в Instagram: "Настає світанок. Операція з нейтралізації бойовиків наближається до завершення. Для всіх нас важливо, щоб жоден бандит не зміг покинути місто. Переконливе прохання повідомити будь-яку інформацію про людей, які на ваш погляд викликають підозру і можуть бути з ними пов'язані. Дзвонити за цим номером 89958053939".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини російської федерації | Переглядів: 815 | Додав: adminA | Теги: Будинок друку і школу. ВІДЕО, вибухи, терористи, Грозному | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]