Вт, 2024-03-19, 05:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:38
Українці можуть залишитися без "заморського" відпочинку
Інші останні Туристичні новини

Туроператори зіткнулися з жорстким дефіцитом долара і євро. З понеділка неможливо купити валюту на міжбанку, повідомив заступник комерційного директора по продукту туроператора News Travel Вадим Чертков. За його словами, раніше таких глобальних складнощів не було: якщо валюти не було сьогодні, її можна було придбати на наступний день, пише Капітал.

"Банки не в змозі купувати для нас на міжбанку валюту", – підтверджує віце-президент з питань виїзного туризму Асоціації лідерів турбізнесу Аркадій Маслов.

Наявність цієї проблеми підтверджують і інші учасники ринку.

Якщо ситуація не вирішиться, то постраждають туристи. Туроператори не зможуть оплатити готелі, в результаті відпочиваючих можуть не поселити в номери.

Доступний для покупки обсяг валюти не задовольняє запити компанії, розповідає комерційний директор туроператора "Наталі Турс" Іванна Чучман.

"Наприклад, нам потрібно 100 тис дол, а в банку говорять, що валюти взагалі немає. На наступний нам треба вже 120 тис дол, а нам пропонують тільки 10 тис дол або максимум 30 тис дол", – пояснює вона.

Незадоволений попит накопичується.

"Туристи купують у нас тури в гривні, ми на ці гроші повинні практично в той же або на наступний день купити валюту. А в нас так не виходить. Валюта купується лише через кілька днів, а оскільки гривня девальвує майже кожен день, в результаті туроператор несе збитки через курсову різницю", – нарікає Чучман.

Дефіцит на міжбанківському валютному ринку пояснюється скороченням надходження валютної виручки в країну. Останнє викликано зменшенням експорту Україною своїх товарів і послуг, а також небажанням експортерів повертати валютну виручку. В результаті, за даними Національного банку України, за січень-жовтень 2014 року дефіцит платіжного балансу склав 8,46 млрд дол.

Згідно із законодавством, туроператори, здійснюючи зовнішньоекономічну діяльність, можуть працювати тільки з безготівковими коштами. Але дрібні гравці знаходять способи оплатити замовлені номери в готелях готівкою. У великих такої можливості немає, оскільки у них більше масштаби роботи.

"Тому вони або чекають, коли банк задовольнить їх заявки, або спочатку замовляють більший обсяг, ніж їм необхідно", – розповідає директор центру туристичної інформації Володимир Царук.

Запас міцності у туроператорів вичерпається до кінця цього тижня. Адже наступного тижня в Європі починається період різдвяних свят і, відповідно, період відпусток у банках, пояснює Чертков. Це означає, що українська сторона не встигне провести необхідні платежі отельєрам, і туристи залишаться на вулиці. Трохи пізніше, до кінця наступного тижня, виникнуть уже й ризики несплати турів на масові зимові напрямки – Єгипет, Об’єднані Емірати і т. і., каже Чертков.

Втім, ці ризики загрожують переважно клієнтам невеликих туроператорів з українським корінням. За словами Черткова, у всіх великих гравців є домовленості про проживання туристів в готелях в разі неоплати у зв’язку з форс-мажорною ситуацією.

Нагадаємо, кількість українців, які на травневі свята виїжджали на відпочинок за кордон, у цьому році стала вдвічі меншою, заявив глава Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Туристичні новини | Переглядів: 970 | Додав: adminA | Теги: без заморського відпочинку, українці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]