Пт, 2024-03-29, 01:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:33
Вперше найзгубнішу подію в історії України оцінили ті, хто може довести це до суду
Інші останні Надзвичайні новини

У Національному університеті "Києво-Могилянська академія" відбулася презентація колективної монографії "Голодомор 1932-1933 років в Україні як злочин геноциду згідно з міжнародним правом".

Це вже третє, доповнене видання копіткої праці, в якій головними генераторами ідеї виступили відомий правник, надзвичайний і повноважний посол України, доктор юридичних наук Володимир Василенко та доктор права Мирослава Антонович.

Серед авторів статей науковці і студенти НаУКМА. В монографії узагальнюється широкий пласт досліджень Голодомору 1932-1933 рр. правниками (як українськими, так і американськими), які розглянули складні історико-правові аспекти Голодомору, питання його правової кваліфікації як геноциду, визначення суб'єктів злочину та потерпілих від нього, а також відповідальності злочинної радянської влади.

В додатках до статей друкується цілий пласт документів (і серед них Конвенція ООН про запобігання злочину геноциду і покарання за нього 1948 року, Закон України "Про Голодомор 1932-1933 років в Україні" від 28 листопада 2006 року).

Голодомор 1932-1933 рр. в Україні належить до трьох найбільших геноцидів XX століття, поряд з геноцидом вірмен в Османській імперії в 1915 році і єврейського Голокосту під час Другої світової війни.

Професор Володимир Василенко дав ексклюзивний коментар ZN.UA. "Наша колективна монографія присвячена дослідженню дуже важливих моментів, пов'язаних з Голодомором і оцінкою його як злочину-геноциду саме з правової точки зору. Більшість, майже усі роботи, які писалися (монографії, монографічні дослідження) - праці істориків. І це перша робота юристів, присвячена цій темі.

Висвітлено основні аспекти правової тематики, викладено методологію досліджень Голодомору з точки зору правової науки. І ця методологія лягла в основу розслідування, яке було здійснено Службою безпеки України, а згодом і в основу Постанови Апеляційного суду м. Києва щодо кримінальної справи, порушеної за фактом вчинення геноциду в Україні у 1932-1933 роках відносно Сталіна Й.В., Молотова В.М., Кагановича Л.М., Постишева П.П., Косіора С.В., Чубаря В.Я. і Хатаєвича М.М. від 13 січня 2013 року (вона також надрукована в монографії українською та англійською мовами).

І це формальний юридичний акт, який визнає результати розслідування СБУ і кваліфікує Голодомор як злочин-геноцид. Ані початок і проведення розслідування, ні його завершення, ні передача справи до Київського апеляційного суду, ні ухвалена постанова цього суду, в якій визнається факт Голодомору-геноциду, не були оскаржені формально і офіційно жодною політичною силою.

Хоч критики було багато. Це свідчить про те, що з точки зору правової ці висновки підготовлені бездоганно. А також про те, що спекуляції на тему Голодомору 1932-1933 рр. політично вмотивовані.

Юридичні оцінки вивірені, вони ґрунтуються на неспростовних фактах. І це дає нам підстави поглиблювати дослідження в правовій площині", - розповів Професор Володимир Василенко.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 836 | Додав: adminA | Теги: до суду, історії України, вперше найзгубнішу подію | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]