Чт, 2024-04-25, 17:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:05
Заявила про рішення щодо безпеки України президент Єврокомісії
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Дана заява прозвучала під час спільної прес-конференції з президентом Франції Емануелем Макроном в Парижі

Президент Єврокомісії заявила про те, що ніякі рішення з безпеки України без прямої участі прийматися ЄС не будуть. Крім цього Урсула фон дер Ляєн розповіла про залученість Євросоюзу в підтримку України. Про це повідомляє мультимедійний портал ЄС.

Під час спільної пресконференції з президентом Франції Емманюелем Макроном президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила про те, що ніякі рішення, що стосуються європейської безпеки, включаючи реагування на факт російської агресії проти України, не будуть прийматися без прямої участі Європейського Союзу.

Саме так політик відповіла на запитання преси щодо того, що Євросоюз нібито залишився за межами діалогу між США і Росією щодо європейської безпеки.

"Одна річ дуже чітка - ніякі рішення не будуть проходити без Європи. Наприклад, Євросоюз дуже залучений, коли мова йде про підтримку України. Я відвідала Україну в жовтні, ми доставили фінансову допомогу в 6 мільярдів євро, і ми є незамінними (партнерами) в забезпеченні енергетичної безпеки України. ЄС застосував санкції проти Росії у відповідь на її злість. Все це факти. До цього ми маємо нормандський формат за участю Франції та Німеччини",- підкреслила президент Єврокомісії.

Фон дер Ляєн зазначила, що зараз Євросоюз стикається з великою напругою в сусідстві, що пов'язано з військовим тиском Росії на Україну і спробами РФ залякати Молдову.

Президент Єврокомісії зазначила, що вона задоволена тим, що Франція буде залучена до головування в ЄС в такі складні часи, назвавши її країною з великою політичною вагою і досвідом.

"Разом з французьким головуванням ми будемо враховувати майбутню архітектуру європейської безпеки. Ми представимо своє бачення і пропозиції, над якими ми вже працюємо. Але, знову-таки, не буде ніяких рішень в цьому сенсі без участі Європи",- підкреслила Урсула фон дер Ляєн.

Вона нагадала, що більшість європейських країн також є членами НАТО, що є важливою обставиною в контексті обговорення європейської безпеки, а також у діалозі між Росією і США.

Президент Франції Емануель Макрон привітав переговори США з Росією щодо врегулювання навколо України "у ширшому контексті "і назвав "зразковою" координацію між США та Європейським Союзом у цьому контексті.

"Думаю, що це добре, коли Росія і США обговорюють існуючу навколо України напругу в ширшому контексті. Я це вітаю і вважаю таке обговорення важливим. Координація між європейцями і американцями в даний час зразкова в цьому питанні. Разом з президентом Байденом у нас було кілька обговорень до і після його розмови з президентом Путіним щодо України або інших двосторонніх питань. Це жодним чином не суперечить (розвитку) європейської архітектури безпеки, яка є, перш за все, питанням європейців. Це наша справа, тому що ми є геополітичною силою",- зазначив президент Франції.

Він підкреслив, що ЄС поділився таким баченням майбутньої архітектури європейської безпеки з союзниками по НАТО під час саміту в 2019 році і представив його своїм сусідам.

Франція продовжуватиме контакти з Росією

На переконання Макрона, ЄС також повинен підтримувати діалог з РФ. Це, за його словами, не означає узгодження з позицією Росії, але дає можливість підвести підсумок виконання домовленостей.

"Ми намагаємося будувати майбутнє. У нас є санкції у відповідь на українську кризу і на вторгнення (Росії - ред.) в 2014 році, - вони тривають. Але нам потрібен діалог з Росією. В силу її географії та історії вона є ключовим гравцем в цій архітектурі європейської безпеки, яку ми повинні будувати. Ми повинні шукати такий діалог-відвертий, уточнюючий і скоординований. Тому що різні країни-члени не мають спільної історії, географії або загальних занепокоєнь по відношенню до Росії. Європейська архітектура безпеки повинна враховувати всі ці історії та ці вимоги",- додав президент Франції.

Інші новини від Ради Європи

Президент України Володимир Зеленський і глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн провели телефонну розмову і обговорили ситуацію з мігрантами на польсько-білоруському кордоні.

Президент України Володимир Зеленський, президент Європейської Ради Шарль Мішель та голова Європейської Комісії Урсула фон дер Ляйєн прийняли спільну заяву за результатами 23-го Саміту Україна-ЄС.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час саміту Україна-ЄС, який пройшов у Києві у вівторок, 12-го жовтня, заявила про повну підтримку енергобезпеки України.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 550 | Додав: adminA | Теги: Франції Емануелем Макрон, президент Єврокомісії Урсула фон де | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]