Вт, 2024-04-23, 22:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:22
ЗМІ: майбутня коаліція домовилася провести 13 реформ
Інші останні Політичні новини

14 листопада учасники коаліційних переговорів повинні оприлюднити угоду, за якою запрацює нова Верховна Рада. Зараз допрацьовуються деякі пункти цього документа, але вже зрозумілі три речі: по-перше, основою стане коаліційна угода, розроблена "Блоком Петра Порошенко", але з доповненнями та змінами від решти учасників переговорного процесу; по-друге, нас чекає схема 7/13 - сім розділів і тринадцять реформ; по-третє, в коаліції будуть брати участь п'ять політсил: "БПП", "Народний Фронт", Радикальна партія, "Самопоміч" та "Батьківщина". "Сегодня" проаналізувала всі сім пунктів майбутньої угоди.

Нацбезпека

Стратегію нацбезпеки і Військову доктрину перепишуть заново. Там буде врахована російська агресія і курс на співпрацю з НАТО. ВСУ поділять на п'ять основних угруповань: сили спецоперації (диверсанти і захист від піратів), негайного реагування (швидкий захист кордонів), нарощування (по суті - основна частина армії), резерв територіальної оборони та сили бойового чергування.

Йдеться про функціональне ділення ВСУ, пояснив директор консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.

"Про ефективність судити рано. Потрібно стежити, як відбуватиметься фінансування ЗСУ, оснащення технікою та підготовка військових". Окремо в угоді згадали і Нацгвардію - у неї з'являться танкові і механізовані підрозділи, а в разі воєнного стану Нацгвардія підпорядковуватиметься Генштабу, а не МВС. Що стосується НАТО, учасники угоди поки не визначилися: проводити референдум чи прийняти потрібні закони.

Децентралізація

Першим кроком повинна стати конституційна реформа. В результаті регіони отримають бюджетну автономію і залишать собі частину податків на прибуток і з доходів фізосіб. Паралельно створять Держфонд регіонального розвитку, який видаватиме місцевій владі гроші під проекти, а держадміністрації взагалі скасують, щоб уникнути дублювання.

ПЕК та ЖКГ

Коаліціянти хочуть позбутися від плати за користування надрами (зараз залежить від обсягів видобутку) і ввести єдину ренту за користування ресурсами (30%). Поставки природного газу та палива для АЕС розіб'ють (не більше 30% на одного постачальника), але імпорт газу з ЄС збільшать. Неприватизовані вугільні шахти закриють або законсервують. Що стосується ЖКГ, то рішення ОСББ стануть обов'язковими до виконання, а ринок обслуговування будинків спростять, щоб запустити більше приватних жеків.

Медстрахування

В угоді пропишуть, що Рада повинна прийняти, зокрема, закон про введення обов'язкового загальнодержавного медстрахування. Поки неясно, чи буде воно безкоштовним, але зараз соціальний пакет медстраховки в приватній компанії обійдеться в середньому в 480 грн. Що стосується освіти, головне питання - введення 12-річної шкільної освіти. Єдності по ній поки немає.

Транспорт

Держрегулюванням залізниці займеться Мінінфраструктури. "Укрзалізниці", яка стане ПАТ, дістануться функції з обслуговування полотна, вокзалів і так далі. А новий закон дасть можливість вийти на ринок приватним перевізникам. Дороги місцевого значення передадуть обладміністраціям (зараз вони під контролем центральної влади), а будівельників зобов'яжуть підтримувати траси після введення їх в експлуатацію. Дмитро Ягелло, експерт Центру транспортних стратегій каже, що приватні компанії на ринку – це позитивне явище: "Конкуренція допоможе поліпшити якість перевезень і знизити ціни для споживачів".

АПК і податки

Держава відмовиться від регулювання цін на сільгосппродукцію і скасує "зайві" дозвільні документи: сертифікати якості, карантинні та ветеринарні сертифікати. Планують також створення продовольчого резерву. Єдиний соцвнесок зменшиться до 23% (зараз - 34,7%). Частина податків (рента за транспортування нафти, турзбору, паркувальний збір, екоподаток на паливо) скасують. Зате з'явиться акциз на алкоголь, тютюн і паливо з продажів через роздріб (не більше 5%). Введуть і новий податок на нерухомість, який встановлюватиме місцева влада (максимум - 2% від мінзарплати за 1 кв. м).

Радник президента Микола Томенко вже заявив, що крайній термін "завершення плану для України" - п'ятниця. Він також допустив можливість публічних дебатів щодо кандидатур міністрів і запропонував розділити сфери відповідальності: "Щоб громадяни знали, що, наприклад, "Блок Порошенко" несе відповідальність за це, "Народний фронт" несе відповідальність, наприклад, за економіку, "Самопоміч" – за соціальну політику, Радикальна партія Ляшка несе відповідальність ще за щось - те, що ми і професійні, і сфери відповідальності поділили".

В'ячеслав Кириленко з "Народного фронту" сказав, що в перший день роботи нової Ради буде сформований новий Кабмін.

Нагадаємо, 11 листопада учасники коаліційних переговорів узгодили перший базовий протокол роботи коаліції. В документі йдеться про те, хто повинен бути членами коаліції.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 909 | Додав: adminA | Теги: 13 реформ, майбутня коаліція, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]