Чт, 2024-04-25, 23:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:46
5 ініціатив щодо проведення всеукраїнського референдуму ЦВК закрила. У чому річ?
Інші останні Політичні новини

Центральна виборча комісія припинила 5 ініціатив щодо проведення всеукраїнського референдуму. Зокрема, ініціативні групи хотіли винести на всеукраїнське обговорення питання про легалізацію грального бізнесу, продажу сільськогосподарських земель, ціни на газ та легалізації марихуани.

Про це повідомили на сайті ЦВК.

Зокрема, у травні ЦВК зареєструвала 5 ініціативних груп всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, які планували організувати збір підписів виборців для винесення на референдум таких питань:

  •     Чи підтримуєте Ви пропозицію, щоб газ, який видобувається на території України постачався громадянам України з метою використання у побутових потребах та державним і комунальним підприємствам, установам і організаціям за ціною, яка включає ціну його видобутку та надбавку до ціни видобутку не більше ніж 30 відсотків?
  •     Чи підтримуєте Ви можливість продажу земель (земельних ділянок) сільськогосподарського призначення в Україні?
  •     Чи підтримуєте Ви продаж об’єктів стратегічної власності України?
  •     Чи підтримуєте Ви легалізацію грального бізнесу в Україні?
  •     Чи підтримуєте Ви легалізацію наркотику марихуана в Україні?

Відповідно до законодавства, для організації всеукраїнського референдуму ініціативні групи мали за 90 днів зібрати 3 мільйони підписів українців на підтримку ініціативи. Збирати підписи потрібно у двох третинах областей і не менш як по 100 тисяч підписів у кожній області. Відповідні підписні листи та протокол про підсумки збору підписів передають до ЦВК.

Так, термін збору підписів тривав із 15 травня до 12 серпня 2021 року включно. Однак станом на 18:00 12 серпня до ЦВК відповідні документи не надійшли. Комісія взяла до відома, що підписні листи не передали, та припинила такі ініціативи.

Нагадаємо, у квітні 2021 року президент Володимир Зеленський підписав закон про всеукраїнський референдум.

До того, у день місцевих виборів, в Україні провели всенародне опитування, ініційоване Зеленським. У бюлетенях українців питали про довічне ув’язнення для корупціонерів, вільну економічну зону на Донбасі, легалізацію медичного канабісу, скорочення кількості народних депутатів до трьохсот та гарантії безпеки для України за Будапештським меморандумом.

Слід зазначити, що опитування, ініційоване Зеленським, важко назвати репрезентативним, бо воно було добровільним і його організатори самі не формували вибірку. Тобто серед учасників опитування не були порівну представлені українці різного віку, статі, освіти тощо. Також ми не знаємо, скільки було жителів сіл, а скільки — міст, скільки учасників було з різних регіонів країни.

Тобто якщо брати соціологічні стандарти, опитування важко назвати таким, що демонструє реальну думку населення.

Крім цього, під час опитування фіксували різні «порушення» (у лапках, бо це не було реальне соцопитування й тому це не можна назвати порушеннями юридично), зокрема деякі люди отримували по 5 анкет, десь голосували неповнолітні.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 648 | Додав: adminA | Теги: ЦВК, проведення всеукраїнського референд | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]