Ср, 2024-04-24, 10:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:31
Балотуватися у президенти з судимістю можна, у народні депутати - ні - ЦВК
Інші останні Політичні новини
Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера заявив, що засуджені особи мають право балотуватися на посаду президента України, оскільки Конституція України цього не забороняє, а от балотуватися в народні депутати з непогашеною судимістю - не можна.

"Якщо говорити про статтю 103 Конституції, яка стосується критеріїв щодо кандидата на посаду президента України, то там немає такої вимоги, як відсутність судимості за скоєння будь-якого злочину", - заявив Магера в інтерв'ю агентству в п'ятницю, 5 липня, Інтерфакс-Україна.

"Чи є це недоглядом народних депутатів, які ухвалювали Конституцію, а чи це навмисне було зроблено, важко сказати. У кожному разі, як юристам, членам ЦВК, по-моєму, необхідно виходити з букви Конституції України. І навіть попри те, що у чинному законі про вибори президента України існують обмеження для засуджених осіб та осіб, які мають судимість для балотування на посаду президента, все одно потрібно виходити з чинної Конституції", - зазначив він.

"Тому моя особиста думку, що чинна Конституція не забороняє громадянам з судимостями балотуватися на посаду президента України у тому випадку, якщо вони є громадянами України, мають виборчі права, тобто досягли 18-річного віку і не визнані судом недієздатними. Це моя позиція, я нікому її не нав'язую, але я цитую те, що є в статті 103 Конституції", - пояснив заступник голови ЦВК.

У той же час, кажучи про вибори народних депутатів України, він зазначив, що в ст.76 Конституції чітко визначено, що не може балотуватися громадянин України, який має судимість за скоєння умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята у встановленому законом порядку.

"Це означає, що на рівні парламенту ухвалювати такий закон не можна, тому що звичайний закон не може суперечити Конституції", - сказав Магера.

Нагадаємо, що 4 липня Андрій Магера був призначений тимчасовим виконувачем обов'язків голови ЦВК у зв'язку з відставкою її голови Володимира Шаповала, який досяг 65-річного віку.




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 907 | Додав: adminA | Теги: Президенти, народні депутати, судимістю, ЦВК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]