Чт, 2024-04-25, 06:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:37
Бої у Єгипті: десятки смертей, США можуть ввести війська
Інші останні Новини світу
Унаслідок сутичок прихильників президента Єгипту Мохаммеда Мурсі з силами безпеки в районі Каїрського університету біля Каїрського університету вночі проти середи загинули 16 осіб, передає Lenta.ru з посиланням на Reuters.

За даними представника міністерства охорони здоров'я Єгипту, потерпіли близько 200 людей. Скільки з них поліцейських, неясно. Свідки розповідають про стрілянину і сльозогінний газ, який застосовує поліція.

Заворушення біля Каїрського університету почалися незабаром після того, як Мурсі виступив із 45-хвилинним зверненням до єгиптян. Президент нагадав, що був обраний у результаті демократичної процедури, категорично відмовився йти у відставку і пообіцяв "ціною життя" захищати конституційний лад. Він знову закликав опозицію до діалогу, запропонував внести зміни до конституції і скликати комітет задля відновлення злагоди в суспільстві.

Промову Мурсі зустріли обурено кілька мільйонів його супротивників. Представник опозиції Халед Дауд назвав слова президента оголошенням громадянської війни, оскільки він ігнорує заклики громадян залишити свій пост.

Нагадаємо, у вівторок, 2 липня, завершився 48-годинний ультиматум опозиції, яка вимагала відставки Мурсі. Тим часом такий же ультиматум, який армія Єгипту оголосила всім політичним силам, закінчується о 18.00 середи. Генерали пообіцяли взяти ситуацію в країні під свій контроль, якщо політики не припинять вуличне протистояння і не дійдуть компромісу.

Радник Мурсі просить США і ЄС ввести війська для захисту від демонстрантів

Найближчий радник президента Єгипту просить США і Європейський Союз направити міжнародний військовий контингент задля захисту Мухаммеда Мурсі від демонстрантів. Про це повідомляє ІТАР-ТАСС з посиланням на інтернет-портал "Аль-Ватан".

Зокрема, за даними місцевого видання, помічник президента з питань зовнішньої політики, впливовий член керівництва "Братів-мусульман" Ісам Хаддад вів останнім часом "розширені консультації" з американцями і європейцями про це. Чим вони закінчилися, видання не уточнює.

У свою чергу Армія Єгипту заявила, що "готова померти, захищаючи народ своєї країни" "від терористів, радикалів і дурнів". Про це йдеться в розміщеній у соціальній мережі Facebook заяві Вищої ради збройних сил АРЄ.

Таким чином армія відповіла главі держави, який відкинув ультиматум військових, які вимагали від нього піти назустріч "народним вимогам" і погодитися на дострокові вибори.

Мурсі відмовився йти зі своєї посади, заявивши, що він законно обраний глава держави.

В опозиційному таборі нічний виступ президента розцінили як "підбурювання до громадянської війни". А представники молодіжного руху "Тамарруд" ("Бунт") звинуватили главу держави в тому, що він "погрожує своєму народу".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 889 | Додав: adminA | Теги: США, війська, Бої у Єгипті, десятки смертей | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]