Ср, 2024-04-24, 21:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:42
Цензурний Арсенал: куратор власноруч знищила картину про "ментів"
Інші останні Культурні новини
Художник Володимир Кузнєцов заявив про те, що його робота "Коліївщина: Страшний суд" заборонена до показу на виставці "Велике і величне" в "Мистецькому Арсеналі".

"Мене просто не пустили на територію "Арсеналу" під тим приводом, що моя участь у виставці завершена, а сама робота експонуватися не буде. Це мені повідомила куратор Наталія Заболотна", - розповів Кузнєцов розповів "Фокусу".

У свою чергу куратор виставки Наталія Заболотна визнала роботу Володимира Кузнєцова "обманом і провокацією".

Роботу Володимира Кузнєцова "Коліївщина: Страшний Суд" зафарбували тому, що художник намалював не те, що було задумано спочатку. Про це розповіла директор "Мистецького Арсеналу" і куратор виставки "Велике і величне" Наталія Заболотна, передає LB.ua..

"Володимир Кузнєцов намалював не ту роботу, яка була задумана і узгоджена з куратором, - заявляє Наталія Заболотна. - Спочатку планувалося, що це буде сюжет, пов'язаний з подіями у Врадіївці. Але художник вирішив змінити свою концепцію - очевидно, під впливом акції протесту під стінами Арсеналу".

Художник припустив, що причиною заборони його роботи стала наявність на ній сюжету про неправедних священнослужителів, що страждають у пекельних муках.

"Я обіграв класичний сюжет про страждання грішників під час Страшного суду", - пояснив Кузнєцов.

"На фото, яке я зробив вчора, видно все, що було зображено: Ірина Крашкова, зґвалтована міліціонерами у Врадіївці, власне міліціонери в котлі - чорнобильському реакторі, на задньому плані горить також і сама атомна станція. Я додав тему Чорнобиля, зобразив "чорнобильця"-ліквідатора не тільки тому, що це вічно болюча тема - зараз у зв'язку зі святом хрещення Русі "чорнобильців", інвалідів-ліквідаторів, які вже місяць стоять під Кабміном, збираються прибрати, "зачистити", - розповів розповів Кузнєцов у коментарі Art Ukraine.

"Серед інших персонажів роботи, що горять у котлі, - брехливі судді, п'яні мажори (у "мерседесі", за кермом якого дівчина, що сидить на ньому задом, з пляшкою і грошима в руках), продажні священики, депутати. Все, як у класичному сюжеті Страшного Суду, де завжди присутні всі провладні елементи. Священики варяться у цьому казані, з них зірвані хрести, тече червона рідина. Можливо, це могло зачепити або персонажі в автомобілі, які відвідуватимуть виставку. Але ж і у Босха, наприклад, також дуже винахідливо зображені сцени тортур. Сцен насильства і порнографії я не зображував", - додав Кузнєцов і сказав, що рай домалювати він вже не встиг.

Заболотна вважає, що намальована Кузнєцовим робота не відповідає концепції виставки, яка приурочена до святкування 1025-річчя Хрещення Русі. "Наша виставка присвячена унікальному національному надбанню, там будуть виставлені роботи, які десятиліттями зберігалися у музейних запасниках, роботи, покликані продемонструвати цивілізаційний вплив християнства на світову та українську культуру", - розповідає директор "Арсеналу".

У свою чергу, Кузнєцов, зобразив "свою точку зору на предмет виставки, чорнуху", яку Наталя Заболотна, за її словами, "не могла пропустити на виставку".

"Ця робота - ляпас особисто мені, виклик і провокація проти відвідувачів виставки та ляпас тим п'ятистам художникам, чиї роботи будуть виставлені в рамках "Великого і Величного", - заявляє Заболотна.

Як стало відомо, заступник гендиректора "Мистецького Арсеналу" Олександр Соловйов написав заяву про звільнення через такий акт цензури.

"Щоб уникнути неправильних трактувань. Заяву про звільнення я справді написав. Чи підписана вона - не знаю. Але це нічого не змінює. Моя заява - моя позиція", - написав Соловйов у Facebook.

Як відомо, виставка "Велике і величне" триватиме в "Мистецькому Арсеналі" з 27 липня по 22 вересня 2013 року. Захід приурочений до 1025-річчя хрещення Київської Русі і проходить за підтримки президента України.

Володимир Кузнєцов є фіналістом премії PinchukArtCenter в 2009-му і 2011 роках і учасником групи Р.Е.П


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1003 | Додав: adminA | Теги: Цензурний Арсенал, знищила картину про ментів, куратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]