Чт, 2024-04-25, 07:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:10
ДО 31 серпня українці мають заплатити податок на нерухомість: скільки та які штрафи
Інші останні Економічні новини

В Україні власники будинків, квартир та іншої нерухомості повинні заплатити до 31 серпня податок за кожен квадратний метр для квартир площею понад 60 кв. метрів і будинків понад 120 кв. метрів. Якщо цього не зробити, то вже у вересні сума податку автоматично збільшиться, будуть нараховуватися штрафи.

Як власникам житла розрахувати суми податків, і яка передбачається пеня в разі прострочення виплати

Рахунки власникам нерухомості за "зайві" квадратні метри розсилали до 1 липня, а на їх оплату дається 60 днів, тобто до початку вересня.

У 2021 році податок на нерухоме майно нараховується власникам будинків і квартир за 2020-й, виходячи з розміру встановленої тоді мінімальної заробітної плати - 4 723 гривень.

Розраховують податок на підставі відомостей Держреєстру прав на нерухоме майно.

У кожному регіоні ставку встановлює місцева влада, але за законом вона не повинна перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати. У 2021 році максимальна сума - 70,8 гривні за квадратний метр.

Як розповіли у Державній податковій службі, база оподаткування об'єкта житлової нерухомості, у тому числі їх часток, що перебувають у власності фізособи зменшується:

  •     Для квартири/квартир незалежно від їх кількості на 60 "квадратів";
  •     Для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості на 120 кв. метрів;
  •     Для різних типів об'єктів житлової нерухомості, у тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податків квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх частин), -180 "квадратів".

Платити податок доведеться за кожен квадратний метр понад цю норму. Таке зменшення надається один раз на рік.

За прострочення оплати податку передбачений штраф:

  •     Якщо не встигли заплатити податок до 31 серпня, то в розмірі 5% за перші 30 днів;
  •     Якщо з оплатою податку затягнете більше, що сума пені збільшиться до 10%.

Керівник податкової служби Київської області Олена Виноградова пояснила, як самостійно обчислити кількість метрів, за які треба платити.

"Беремо площу квартири, віднімаємо від неї пільгову площу, залишається та частина, яка повинна обкладатися податком на нерухомість", - говорить вона.

Пільгова площа квартири становить 60 "квадратів", приватного будинку - 120" квадратів", а якщо у власності і квартира і будинок, то загальний пільговий метраж - 180 квадратних метрів.

"Якщо будинок становить там 250 квадратних метрів і у нього два власники, то кожен з власників має право скористатися 120 квадратними метрами пільгової площі", - пояснила експерт.

Якщо власники нерухомості не отримали повідомлення про необхідність заплатити податок через невідповідність податкової адреси з фактичним місцем проживання, потрібно звернутися до податкового органу за місцем реєстрації.

Нагадаємо, що в Україні може з'явитися новий податок на нерухомість - у Раді зареєстрували законопроект, в якому передбачено оподатковувати податком на додану вартість операції з продажу побудованих квартир або будинків.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 616 | Додав: adminA | Теги: податок на нерухомість, українці, штрафи, 31 серпня | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]