Пт, 2024-04-19, 01:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:11
Довела Україна, що здатна протистояти газовому шантажу з боку Росії
Інші останні Економічні новини

Станом на ранок суботи українська газотранспортна система повністю збалансована і працює в штатному режимі.

Як повідомляє Департамент з корпоративних комунікацій Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», наразі падіння тиску в магістральній системі газопроводів, що виникло через недотримання Газпромом контрактів як на постачання так і транзит газу територією України, повністю зупинено завдяки збільшенню обсягів імпорту газу з європейського напрямку.

Завдяки оперативному впровадженню плану реагування українською владою, а також високому рівню громадянської свідомості українців, які активно долучилися до акції #прикрути та добровільно зменшили температуру у своїх будинках на один градус, за оперативними даними за минулу добу по усім обласним центрам та найбільшим містам України споживання газу скоротилося на приблизно 25 млн куб. м (14%) порівняно з 1 березня.

«Ми дякуємо усім, хто проявив витримку і професіоналізм у відповідь на газовий шантаж Росії. Ми вдячні президенту Порошенко, прем’єр-міністру Гройсману, міністру Насалику, членам РНБО, органам місцевої влади, виробникам тепла та комерційним споживачам за оперативне та компетентне реагування на ситуацію. Ми також вдячні нашим європейським партнерам, які проявили солідарність та допомогли оперативно збільшити обсяги постачання палива з ЄС», – зазначив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

«Окремо я хотів би подякувати всім українцям, які з вражаючою готовністю відгукнулись на наш заклик зменшити температуру опалення на один градус. Я щиро дякую також медіа-спільноті, яка активно підтримала цю дуже важливу для країни кампанію. Ми закликаємо продовжувати акцію до 6 березня, бо кожен зекономлений вами кубометр газу – це захист України від непередбачуваних дій росіян», – сказав Андрій Коболєв.

Нафтогаз наразі не отримав від ПАТ «Газпром» жодних документів стосовно наміру розірвати контракти на постачання та транзит газу. Діючі контракти не передбачають можливості їх розірвання в односторонньому порядку.

Нафтогаз вітає пропозицію МЗС України та Єврокомісії щодо проведення переговорів для виконання рішень Стокгольмського арбітражу у тристоронньому форматі Україна – Росія – ЄС. Компанія готова долучитися до таких переговорів у найближчий зручний для усіх сторін час.

Українська газотранспортна система продовжує забезпечувати транзит російського газу до європейських споживачів, незважаючи на систематичні порушення російською стороною контрактних нормативів тиску у системі. За 1 березня до країн ЄС та Молдови було протранзитовано 257 млн куб. м, за 2 березня – 265 млн куб. м, за 3 березня – 264 млн куб. м газу (за оперативними даними). При цьому Газпром не поставив Нафтогазу 18 млн куб. м газу на добу, за які Нафтогаз вніс передоплату, що створило критичну ситуацію з постачанням газу для населення України.

«Я також хочу особисто подякувати фахівцям Укртрансгазу, які забезпечили безперебійну роботу системи у надзвичайно складних умовах. Україна не взяла з транзитного газу жодного кубометру, незважаючи на критичну ситуацію, яку створив Газпром. Результат вашої роботи ще раз довів усьому світу, що українська ГТС – потужна, гнучка і неймовірно надійна», – зазначив Андрій Коболєв.

Як свідчать перші коментарі, вчорашні заяви голови правління Газпрому Олексія Міллера стали у ЄС предметом серйозного аналізу та негативно вплинули на сприйняття Газпрому європейськими партнерами. На думку західних коментаторів, позиція Газпрому протирічить духу та практиці загальноприйнятих комерційних відносин між постачальниками та споживачами. За повідомленнями ЗМІ, використання газу для тиску на контрагентів негативно позначилося на сприйнятті російського проекту Північний потік - 2 у Німеччині.

За словами головного комерційного директора Нафтогазу Юрія Вітренка, демарш Газпрому продемонстрував європейській спільноті те, про що Нафтогаз давно попереджав: Росія активно використовує газ як геополітичну зброю. «Ми сподіваємось, що в ЄС переконались: ніякі потоки з Газпромом будувати не можна», – зазначив Юрій Вітренко.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 628 | Додав: adminA | Теги: україна, газовий шантаж Росії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]