Чт, 2024-03-28, 20:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:38
Єврокомітети схвалили механізм призупинення "безвізу"
Інші останні Новини Європейського Союзу

Профільний комітет Європейського парламенту з питань цивільних свобод, юстиції та внутрішніх справ (LIBE) схвалив компроміс, досягнутий між Європейським парламентом та Радою Європейського Союзу щодо механізму тимчасового призупинення дії безвізового режиму з третіми країнами. Як повідомляє УНІАН, голосування відбулося в четвер, 8 грудня, в рамках засідання комітету: за – 37 голосів, проти – 9.

Вирішення саме цього питання було умовою для ухвалення позитивного рішення щодо надання Україні та Грузії безвізового режиму.

Після цього рішення має бути проголосоване на пленарному засіданні Європарламенту. Відповідно до порядку денного, наступне засідання ЄП пройде з 12 по 15 грудня у Страсбурзі. Рішення також має бути затверджено Радою ЄС.

Раніше Комітет постійних представників країн ЄС (Coreper) затвердив від імені Ради ЄС компромісний текст, погоджений з Європейським парламентом, щодо механізму призупинення безвізового режиму. Про це йдеться у повідомленні Представництва ЄС в Україні, пише Європейська правда.

"Ця угода є збалансованою, а це надзвичайно важливо для ефективності і довіри до політики лібералізації візового режиму ЄС. Нинішній механізм призупинення недостатній, і тепер буде покращений. В той же час той факт, що ми досягли угоди, має відкрити двері для подальшого прогресу лібералізації візового режиму, переговорів з іншими країнами, які відповідають всім необхідним вимогам", - сказав міністр внутрішніх справ Словаччини, яка головує у Раді ЄС.

Тепер, коли угоду було підтверджено Комітетом постійних представників, постанову буде направлено до Європейського парламенту на голосування в першому читанні і для ухвалення Радою ЄС.

Основна мета переглянутого регламенту - зміцнення механізму призупинення. Державам-членам буде легше повідомити про обставини, які можуть спричинити призупинення дії, шляхом включення Єврокомісії в механізм з власної ініціативи, і доручивши комісії направляти щорічні доповіді Європарламенту і Раді ЄС щодо того, чи продовжують треті країни відповідати необхідним безвізовим критеріям.

Згідно з проектом закону, держави-члени та Єврокомісія зможуть ініціювати механізм призупинення. Комісія буде займатися моніторингом ситуації у країнах, що мають безвізовий режим з ЄС, і звітуватиме Європарламенту та Раді ЄС про те, чи відповідають країни умовам надання безвізового в'їзду, зокрема, таким, як повага до прав людини.

Після повідомлення держави-члена (або запит простою більшістю держав-членів, або на основі власної доповіді) Єврокомісія матиме один місяць на те, щоб прийняти рішення про призупинення безвізового в'їзду протягом дев'яти місяців. Це рішення набуде чинності автоматично.

Протягом періоду призупинення Єврокомісія спільно з зацікавленими країнами має знайти вирішення ситуації, яка призвела до призупинення дії безвізу.

Якщо ситуація не зміниться, то Єврокомісія не пізніше двох місяців до закінчення 9-місячного терміну може представити пропозицію продовжити тимчасове відновлення візового режиму на додатковий період до 18 місяців. Європарламент і держави-члени ЄС можуть заперечувати проти цього рішення.

Як повідомлялося, 7 грудня президент України Петро Порошенко заявив, що у Європейському Союзі знайшли компроміс щодо процедури призупинення безвізових режимів з третіми країнами. Високопосадовці ЄС наголошували, що скасування віз для українських громадян не відбудеться до того часу, поки не буде затверджений механізм тимчасового призупинення безвізових режимів із третіми країнами.

Раніше в анонсі Європейського парламенту щодо засідань комітетів, які відбудуться цього тижня, йшлося, що в разі досягнення домовленостей на наступному раунді обговорення механізму тимчасового припинення дії безвізового режиму ЄС із третіми країнами, яке пройде 7 грудня, профільний комітет Європейського парламенту (LIBE) буде готовий проголосувати за це рішення вже наступного дня.

Туск: ЄС в ухваленні рішення щодо безвізу для України та Грузії - майже на завершальній стадії ухвалення

Президент Європейської ради Дональд Туск заявляє, що Євросоюз в ухваленні рішення щодо надання Україні та Грузії безвізового режиму - майже на завершальній стадії ухвалення. Так він прокоментував на своїй сторінці у Twitter ухвалений профільним Комітетом Європейського парламенту так званий "механізм тимчасового призупинення".

"Майже там (на завершальній стадії ухвалення – ред.). Суперечки навколо механізму тимчасового припинення завершені. Зараз - остання ділянку в напрямку до безвізового режиму для України та Грузії", - написав Туск.

6 грудня Туск у листі до президента Європарламенту Мартіна Шульца закликав якнайшвидше домовитися про механізм призупинення дії безвізового режиму, щоб надати обіцяний "безвіз" Україні і Грузії.

"Ми ризикуємо втратити не лише соціальні, політичні й економічні інтереси, не лише майбутнє наших відносин з усіма нашими сусідами, але і - особливо - наш авторитет", - вважає він.

За його словами, "ми не можемо дозволити тим, хто довірився нам, зрештою стати жертвами наших внутрішніх суперечок".

Президент Європейської ради додав, що ЄС висунув суворі вимоги до своїх партнерів, які вони виконали "ціною болючих реформ, і часто з величезними політичними ризиками".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 875 | Додав: adminA | Теги: механізм призупинення безвізу, Єврокомітети | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]