Пт, 2024-04-19, 13:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:12
Газ для населення подешевшає у разі перемоги в суді Стокгольма
Інші останні Економічні новини

НАК "Нафтогаз України" прогнозує зниження ціни на газ для всіх категорій споживачів у разі перемоги в судових тяжбах з російським "Газпромом". Про це в ефірі телеканалу новин "24" сказав голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, повідомляє Укрінформ.

"Якщо в рамках купівлі-продажу газу довести нашу позицію, це буде означати зниження справедливої ціни газу порівняно з тією, яка діє зараз. Це буде стосуватися всіх", - сказав Коболєв.

Виграш у рамках контракту на транзит газу буде означати для "Нафтогазу" компенсацію за минулий період, коли Україна недоотримала кошти за постачання російського газу в країни Європейського Союзу.

"Ці гроші прийдуть у "Нафтогаз", і уряд, як акціонер, зможе ними розпорядитися", - зазначив він.

Нагадаємо, в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма 25 вересня розпочався процес за позовом НАК "Нафтогаз України" до російського "Газпрому".

Як відомо, в першому позові НАК "Нафтогаз" проти "Газпрому" містилися претензії на суму близько 6 млрд доларів. "Нафтогаз" вимагав перегляду ціни на російський природний газ, яка була закріплена контрактом купівлі-продажу від 19 січня 2009 року.

Другий позов "Нафтогаз" проти "Газпрому" українська компанія подала в Стокгольмський арбітраж 13 жовтня 2014 року. Сума претензій за ненадані російською стороною обсяги газу для транзиту НАК тоді оцінив у 3,2 млрд доларів.

Нагадаємо, уточнена сума вимог НАК "Нафтогаз України" до "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі становить 14,23 млрд доларів.

"Газпром" і "Нафтогаз" судяться в Стокгольмському арбітражі з червня 2014 року.

Як повідомлялося, "Газпром" очікує рішення Стокгольмського арбітражу за контрактом з "Нафтогазом" на постачання газу наприкінці 2016 року - на початку 2017-го, на транзит - наприкінці січня 2017 року.

Путін поскаржився Меркель на відсутність домовленості з Україною щодо газу

Президент Росії Володимир Путін стурбований тим, що досі немає домовленостей з Україною про закупівлю газу з Росії в нинішньому зимовому сезоні. Про це йшлося в телефонній розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Згідно з інформацією прес-служби Кремля, лідери продовжили обговорення ситуації навколо постачань російського газу європейським споживачам через територію України.

"Путін знову висловив стурбованість у зв'язку з тим, що українська сторона ухиляється від узгодження домовленостей про закупівлі газу з Росії в нинішньому зимовому сезоні, що створює загрозу транзиту в Європу", - йдеться в заяві Кремля за результатами розмови.

Крім того, співрозмовники обговорили питання, які стосуються конфлікту на Донбасі, а також ситуації в Сирії.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 748 | Додав: adminA | Теги: газ, суд Стокгольма, перемога, населення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]