Чт, 2024-03-28, 19:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:57
Головного опозиціонера Росії довічно усунули від виборів
Інші останні Новини російської федерації
Ленінський суд Кірова (Росія) визнав винними Олексія Навального і Петра Офіцерова у розкраданні продукції підприємства "Кировлес". Суд почав оголошувати вирок Навальному і Офіцерову вранці в четвер, 18 липня. Покарання підсудним суддя Сергій Блінов оголосить пізніше.

"Навальний організував вчинення злочину і керував виконанням розтрати, тобто розкраданням чужого майна в особливо великому розмірі. Офіцеров здійснив пособництво у сприянні скоєння розтрати", - йдеться у вироку. Це особливо тяжкий злочин, зазначає "Новая газета": за поправками до законодавства, які набрали чинності в цьому році, це означає, що засуджені довічно втрачають право бути обраними на будь-які посади.

У Кірові в момент оголошення вироку пройшли пікети на підтримку підсудних. Захист підсудних вже заявив про намір оскаржити вирок.

Сам Навальний під час оголошення вироку написав у Twitter, що суддя Блінов "шпарить по обвинувальному висновку слово в слово".

За день до оголошення вироку Олексій Навальний опублікував у своєму ЖЖ запис, в якому назвав своїх прихильників і всіх, хто читає його блог, "опором" і "переднім краєм", а також зазначив, що влада, за всього бажання, може посадити в тюрму 20-100 людей, але не більше.

У Москві в день оголошення вироку Навальному і Офіцерову поліція посилила заходи безпеки на Манежній площі, куди раніше прихильники опозиціонера закликали прийти о 19.00 на обговорення винесеного вироку. Передбачалося, що акція пройде у форматі народного сходу, її проведення не узгоджувалося з владою Москви.

Справа Навального

Олексій Навальний і Петро Офіцеров звинувачуються в розкраданні продукції держпідприємства "Кировлес". Згідно з обвинувальним висновком, Навальний організував розкрадання продукції, наказавши Офіцерову створити "В'ятську лісову компанію" (ВЛК), а директору "Кировлеса" В'ячеславу Опальову - укласти з ВЛК невигідний контракт. Як заявили прокурори, контракт був невигідний, бо прямий продаж лісу вигідніший, ніж через посередника, яким була ВЛК. За версією слідства, в результаті дій обвинувачених "Кировлесу" було завдано збитків на 16 мільйонів рублів (3,2 млн грн).

У ході розгляду справи в суді більшість свідків заявили, що Навальний не мав повноважень впливати на рішення, що ухвалюються керівництвом "Кировлеса", бо мав статус радника губернатора на громадських засадах. Захист Петра Офіцрова вважає, що комерційні відносини між "Кировлесом" і "В'ятською лісовою компанією" не можуть розглядатися в рамках кримінального кодексу.

Крім того, захист підсудних вказував на те, що в матеріалах справи немає економічних експертиз, які б обґрунтували суму заподіяної шкоди. Тому, вказував Навальний, звідки взялася сума в 16 мільйонів рублів, невідомо. Суддя також відмовився призначити експертизу.

В'ячеслав Опалєв вже засуджений у справі "Кировлеса". Він отримав чотири роки умовно. Як вважає Навальний, Опалєв дав показання на нього і Офіцерова в обмін на м'яке покарання.

Розслідування справи "Кировлеса" неодноразово припинялося і починалося знову. Спочатку її розслідували місцеві кіровські слідчі і не знайшли складу злочину в діях Навального, аналогічний висновок зробили на рівні федерального округу. Активне розслідування справи почалося після того, як глава Слідчого комітету (СК) РФ Олександр Бастрикін розкритикував своїх підлеглих за бездіяльність. Тоді справу забрали до головного слідчого управління СК РФ і завели справу за статтею 160 КК РФ ("організація розтрати чужого майна в особливо великому розмірі"). При цьому спочатку - на рівні регіону та федерального округу - справу було порушено за іншою, більш м'якою, статтею. Причому заявником виступав В'ячеслав Опалєв, який згодом з потерпілого став фігурантом.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини російської федерації | Переглядів: 895 | Додав: nowyny | Теги: Путін, Суд, олексій навальний | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]