Вт, 2024-04-16, 19:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:31
Ііспит на знання української мови для держслужбовців Нацкомісія оновить. Що зміниться
Інші останні Офіційні новини

Національна комісія зі стандартів державної мови оновить іспит на рівень володіння державною мовою для державних службовців. Зокрема змінюється час, відведений для складання іспиту.

Про це 6 серпня повідомила пресслужба нацкомісії.

"Голова комісії Орися Демська поінформувала, що за ініціативи МОН Кабінет міністрів дав доручення Національній комісії зі стандартів державної мови спростити процедуру іспиту на визначення рівня володіння державною мовою для осіб, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків", — йдеться у повідомленні.

Членкиня комісії Ольга Шевчук-Клюжева наголосила, що етапи складання іспиту залишаються незмінними: претенденти повинні зареєструватися у системі exam.mova.gov.ua та бути фізично присутніми у місці проведення іспиту. Комісія своїм рішенням встановлює результати іспитів протягом 15 календарних днів та вносить дані у реєстр державних сертифікатів, що має забезпечити прозорість іспиту.

В Україні розпочалися іспити на знання державної мови. Хто і як складатиме

"Найближчим часом буде скореговано стратегію відкриття додаткових місць для реєстрації на іспит. 3 серпня під час реєстрації у системі перебувало понад 2500 осіб, що значно сповільнило її роботу. Тому надалі додавання вільних місць у системі відбуватиметься постійно через оновлені інструменти, що надані центрам іспитування на місцях. Реєстрацію на іспити буде відновлено 10 серпня року після 18:00", — повідомили у комісії.

Серед нововведень, зокрема:

    змінюється час, відведений для складання іспиту на рівень володіння державною мовою для виконання службових обов’язків (тепер він становитиме 30 хвилин), що вплине на структуру іспитової роботи;
    комісія трансформувала письмовий блок іспитової роботи та оптимізувала набір завдань (письмова частина складатиметься з тестів: їх стане менше, але вони будуть складнішими, усна частина міститиме 1 завдання – монолог).

"Скорочення тривалості іспитової сесії та зміна структури іспитової роботи дасть змогу істотно збільшити пропускну здатність мережі іспитових центрів", — переконані в органі.

Також там додали, що іспит на визначення рівня володіння державною мовою для осіб, які мають намір набути громадянство України, лишається незмінним – його тривалість орієнтовно 2 години.

Що відомо

    Верховна рада 25 квітня 2019 року ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Президент підписав його 15 травня 2019 року.
    З 16 липня 2021 року для вступу на державну службу необхідно подавати сертифікат про рівень володіння державною мовою. Отримати сертифікат можна буде за результатами саме цього іспиту.
    Основне призначення спеціального іспиту – виявити рівень володіння українською мовою особами, які претендують на обрання чи призначення на посади й зобов’язані застосовувати українську мову під час виконання службових обов’язків.
    З 19 липня в Україні розпочалось проведення іспитів на рівень знання української мови для державних службовців та охочих здобути громадянство.
    Станом на 30 липня іспит з української мови здали майже 3 тисячі державних службовців.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 745 | Додав: adminA | Теги: держслужбовці, Нацкомісія, ііспит на знання української мови | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]