Пт, 2024-04-19, 11:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:21
Кличко "вдарив" по Раді: подав до суду за бездіяльність
Інші останні Політичні новини
Юристи партії "УДАР" підготували позов до Вищого адміністративного суду з вимогою визнати протиправною бездіяльність Верховної Ради у питанні призначення виборів депутатів Київради і мера Києва, пише "КоммерсантЪ-Украниа".

У документі підкреслюється, що парламент порушує право жителів столиці обирати і бути обраними до органів місцевого самоврядування.

У Партії регіонів вважають звернення до суду передчасним - дату виборів у Києві обіцяють визначити у вересні.

Учора в розпорядженні журналістів опинилася копія адміністративного позову партії "УДАР" "про визнання протиправною бездіяльність Верховної Ради", що не призначила вибори мера Києва і депутатів Київської міської ради.

"Верховна Рада за наявності всіх законодавчих передумов не виконала свого конституційного обов'язку: не ухвалила рішення про призначення виборів Київради та київського міського голови.

Така бездіяльність противоправна і суперечить Конституції", - сказано в позовній заяві.

Рішення звернутися до суду було прийнято партією 11 липня у відповідь на спроби секретаря Київради Галини Гереги провести сесію міськради, яка закінчилися акціями протесту цивільних активістів та бійками між опозиційними та провладними депутатами.

В опозиції стверджують, що Київрада не може засідати після того, як 3 червня закінчився термін повноважень депутатів.

"Ми прийняли рішення фракції звернутися до Вищого адміністративного суду з позовом про бездіяльність Верховної Ради у питанні призначення виборів у Києві", - заявив тоді глава фракції "УДАР" у Київраді Андрій Странніков.

Суперечка навколо дати чергових виборів депутатів Київської міськради ведеться кілька років. Відповідно до закону про вибори депутатів місцевих рад, всі чергові вибори в країні повинні проходити в один день.

Однак у жовтні 2010 року вибори в Київраді не проводилися, оскільки на той момент ще не закінчився п'ятирічний термін повноважень депутатів, обраних на позачергових виборах у травні 2008 року.

У травні 2013 року Конституційний суд (КС) продовжив повноваження Київради на два роки, щоб провести вибори відповідно до вимог закону.

Юридичних проблем з призначенням позачергових виборів мера Києва немає. На початку червня 2012 року року Леонід Черновецький достроково пішов у відставку з цієї посади. 19 липня 2012-го секретар Київради Галина Герега звернулася до Верховної Ради з клопотанням про призначення позачергових виборів мера, проте Верховна Рада не зробила цього. "У питанні призначення виборів мера Києва Верховна Рада не діяла рік, і це очевидно. Крім того, є й докази, що Леонід Черновецький склав повноваження достроково - його обов'язки виконує Галина Герега, а це можливо тільки у випадку дострокового складання повноважень", - сказав президент Інституту виборчого права Юрій Ключковський.

У позовній заяві наголошується, що бездіяльність Верховної Ради призвела до порушення прав територіальної громади "самостійно вирішувати питання місцевого значення", обирати і бути обраними.

"Така бездіяльність не дає можливості кандидатам місцевої організації партії "УДАР" безпосередньо брати участь у місцевих виборах - зокрема, висунути кандидата на посаду міського голови і депутатів міськради", - сказано в документі.

У партії "УДАР" обіцяють направити позовну заяву до Вищого адмінсуду найближчим часом.

"Ми зрозуміли, що звертатися до Верховної Ради просто так немає сенсу, тому вирішили піти правовим шляхом. Якщо суд встановить факт бездіяльності, наступним нашим кроком буде вимога призначити вибори - чергові або позачергові, це неважливо", - заявив Андрій Странніков.

Втім, за словами пана Страннікова, враховуючи рішення КС, який переніс чергові вибори в Києві на 2015 рік, "мова буде йти, ймовірно, про позачергові вибори".

На думку експертів, позов партії "УДАР" юридично обґрунтований, але не має перспективи в суді.

"Я не вірю в перспективу, бо розумію, що є політична воля - не проводити виборів у Києві. Що стосується Київради, то ситуація там така заплутана, що владі варто прийняти політичне рішення і призначити позачергові вибори", - вважає Юрій Ключковський.

У Партії регіонів заявили, що позов УДАРу не досягне мети. "Бездіяльності Верховної Ради не було! Опозиція завжди шукає політичні посили і хоче представити себе борцями за щось, а ми нібито робимо все не так. Я думаю, що у вересні ми (народні депутати – ред.) зберемося і вирішимо питання з виборами і міської ради, і мера Києва ", - заявив народний депутат Анатолій Близнюк (Партія регіонів).

Він уточнив, що парламент призначить позачергові вибори. "Чергові ми призначити не можемо - КС сказав, що чергові вибори проводяться раз на п'ять років в один день", - резюмував депутат.

Нагадаємо, що в квітні цього року представники УДАРу, "Батьківщини" та "Свободи" подали позов до Вищого адміністративного суду України про визнання протиправними дій та бездіяльності Верховної Ради під час розгляду і прийняття Закону України "Про всеукраїнський референдум", ВАСУ тоді цього позову не задовольнив.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 966 | Додав: nowyny | Теги: рада, бездіяльність, кличко, Суд | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]